marți, 21 decembrie 2010

Cineaştii francezi se mobilizează în favoarea regizorului iranian Jafar Panahi


Cineaştii şi alţi intelectuali francezi s-au mobilizat, luni seară, în sprijinul lui Jafar Panahi, după anunţul condamnării regizorului iranian la şase ani de închisoare şi o interdicţie de a călători în străinătate şi de a face filme timp de 20 ani, informează AFP. 

Ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterand, şi-a exprimat "indignarea" şi a calificat condamnarea lui Jafar Panahi drept o "pseudo-judecată".

În opinia filosofului Bernard-Henri Lévy, regizorul iranian a fost condamnat "pe baza bănuielii că ar fi avut intenţia de a realiza un film despre mişcarea verzilor - opoziţia din timpul alegerilor prezidenţiale din 2009. Singura lui crimă este că l-a susţinut pe Mir Hossein Moussavi, candidatul opoziţiei".

La rândul său, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, i-a îndemnat pe cineaşti "să acţioneze repede" şi a încercat să organizeze rapid un comitet de sprijin, împreună cu Cinemateca Franceză şi cu Uniunea autorilor şi compozitorilor, prezidată de regizorul Bertrand Tavernier. 

În vârstă de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineaştii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Teheran.

În mai, Panahi a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de dolari, după mai multe zile de greva foamei.

Jafar Panahi a fost într-un fel "adoptat", în mai, de Festivalul de la Cannes, care l-a invitat să participe în calitate de membru al juriului şi care a păstrat, simbolic, un scaun gol în juriu, cu ocazia ceremoniei de deschidere şi a celei de închidere, unde regizorul iranian nu a putut să participe, fiind reţinut de autorităţile din ţara sa.

Cineastul a fost împiedicat să meargă şi la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie, paşaportul fiindu-i revocat de către autorităţile iraniene.

La rândul lor, organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, l-au invitat pe regizorul iranian în juriul celei de-a 61-a ediţii a evenimentului, care va avea loc în perioada 10 - 20 februarie 2011.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru "Offside".

A fost premiat de două ori şi la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG