joi, 21 octombrie 2010

Felicitări celor care s-au gândit la meseria Gențianei

Luni, 18 octombrie 2010, în deschiderea Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț, Fundația Culturală "Camil Petrescu", sprijinită material de Fundația Culturală "Ion Coman", a acordat Premiul pentru cel mai bun secretar literar tinerei care, cu inteligență, pasiune și o remarcabilă eficiență, îndeplinește această funcție la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – Gențiana Ionescu. 

Premiul constă într-o gravură semnată de artistul plastic Mircea Nechita și cărți de specialitate.
Născută la Ploiești, pe 7 martie 1982, Gențiana Ionescu a absolvit în 2005 Facultatea de Filosofie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. În perioada 2004–2006, a jucat rolul de mediator cultural pentru Asociația "Vector" din Iași. Începând din 2006, este secretar literar al Teatrului Tineretului și coordonator artistic al Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț.  

 Gențiana Ionescu (în dreapta), Florica Ichim, Andreea Dumitru și Liviu Timuș pe scena Teatrului Tineretului Piatra Neamț, la decernarea Premiului pentru cel mai bun secretar literar (foto: Florin Biolan).
*
Și tot pe 18 octombrie, Fundația Culturală "Camil Petrescu" a lansat volumul
semnat de Miruna Runcan Habarnam în orașul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija (însoțit de un interviu realizat de Olivia Grecea). Cartea a fost publicată
de
Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" și Editura Limes cu sprijinul UNITER, al Teatrului Odeon și al Teatrului Municipal din Turda. 


Bizuindu-se pe o amiciție de durată și pe admirația pe care o poartă creatorului de teatru, criticul Miruna Runcan reînnoadă firul interviului din volumul Cinci divane ad-hoc (conceput și publicat în 1994, împreună cu C. C. Buricea-Mlinarcic) și repară astfel o nedreaptă absență: Habarnam în orașul teatrului nu e doar prima carte despre "universul spectacolelor lui Alexandru Dabija", ci și o călătorie temerară, plină de suspans, dincolo de evidențe, pe tărâmul uimirii și al... imponderabilului.
Nimic mai firesc decât lansarea acestui volum-eveniment la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, acolo unde, montând, în 1976, Răfuiala de Ph. Massinger, Alexandru Dabija atrăgea pentru prima dată atenția asupra calităților sale regizorale. Au prezentat volumul: autoarea Miruna Runcan, editoarea Florica Ichim și actorul Liviu Timuș, directorul Festivalului. A vorbit despre eroul cărții scenograful Dragoș Buhagiar.
Pentru o prezentare detaliată a volumului: http://www.teatrul-azi.ro/galeria-teatrului-romanesc/habarnam-orasul-teatrului-universul-spectacolelor-lui-alexandru-dabija 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG