Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor au marcat centenarul I.L. Caragiale prin decernarea unei stele pe Aleea Celebrităților (Walk of Fame), Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (U.N.A.T.C.), ce poartă numele marelui dramaturg.
"Mă simt onorat să putem acorda această stea instituţiei care, cu măreţie şi blândeţe, a vegheat zborul nostru, al artiştilor, către împlinire, către năzuinţa de a trece dincolo de perfecţiune", spune George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Acesta a adăugat că "Nu este deloc uşor pentru profesorii şcolii de artă, să şlefuiască valori, apoi să le urmărească fiecare pas din evoluţia lor, cultivându-le talentul, susţinându-le creaţia pentru a deveni creatorii de astăzi. Doresc să mulţumesc U.N.A.T.C. pentru că a format, a educat generaţii întregi de artişti din domeniul teatrului şi filmului şi pentru că promovează, cu sârguinţă, valorile artei teatrale şi cinematografice romaneşti."
[...] Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare...
Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el [...]
Mihai Eminescu - Scrisoarea I
Iniţiat de Teatrul Metropolis, Cocor şi Primăria Municipiului Bucureşti, varianta românească a celebrului "Walk of Fame", a debutat în ianuarie 2011, găzduind până în prezent stelele a 16 personalităţi marcante din lumea teatrului şi filmului.
U.N.A.T.C."I.L.Caragiale" este unica instituţie de stat din România în care se studiază teatru şi film.
Istoria să începe în 1834, când în cadrul Şcolii Filarmonice, se organizează prima facultate de teatru din Bucureşti.
În 1950 se înfiinţează Institutul de Artă Cinematografică şi Institutul de Teatru "I.L.Caragiale", iar în 1954 cele două institute se contopesc în Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" care va funcţiona până în 1990, când se transformă în Academia de Teatru şi Film - unica școală de tradiţie în domeniul teatrului şi filmului din România, cu rang universitar, recunoscută pe plan internaţional.Începând cu momentul 1990, Academia de Teatru şi Film se afla într-un proces de reformă care a condus la apariţia unor secţii şi specializări noi.
În cadrul acestui proces de dezvoltare, în 1998 Academia de Teatru şi Film devine Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", iar din 2001, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale".
"unica școală de tradiţie în domeniul teatrului şi filmului din România, cu rang universitar, recunoscută pe plan internaţional". Sigur, e de laudat efortul depus de cei de la Bucuresti. Dar as face o mentiune cu privire la aceasta fraza citata din postarea dvs. La Cluj exista Facultatea de Teatru si Televiziune care anul acesta implineste 21 de ani. Este, conform clasificarii universitatilor din Romania, Facultate cu grad ridicat de incredere, categoria A, pe primul loc in tara!!!! Va reamintesc ca aceasta scoala a dat nume precum: Ofelia Popii sau Radu Afrim. Cu tot respectul pentru scoala de la Bucuresti, dar NU este singura de traditie in domeniul teatrului si filmului... Dar ma rog, Clujul e in provincie...
RăspundețiȘtergere"U.N.A.T.C."I.L.Caragiale" este unica instituţie de stat din România în care se studiază teatru şi film." ????
RăspundețiȘtergereAutorul articolului nu e bine informat.