marți, 8 martie 2011

Dans împotriva efemerităţii


Spectacolul de dans contemporan „... After All“ va avea loc mâine, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti. Singură pe scenă, dansatoarea Carmen Coţofană va încerca să păstreze echilibrul între reacţie, atitudine critică şi reconstrucţie, între cercetare şi creaţie.
Spectacolul, cea mai recentă invenţie a coregrafei Vava Ştefănescu, este o producţie a Asociaţiei Colectiv A, în cadrul prestigiosului festival european Temps d'Images. Premiera va avea loc în cadrul acestui festival, la Centrul de Artă Contemporană din Varşovia, pe 19 martie. 

„... After All" îşi propune revizitarea unor universuri artistice din prisma unui „avatar" - o altă personalitate, un alt corp, cu o atitudine proprie faţă de informaţii şi amintiri care aparţin altcuiva. Dansatoarea Carmen Coţofană va intra în „arhiva artistică" a Vavei Ştefănescu.
Carmen va descoperi, va pune întrebări, va reface adevăruri, lipindu-le cu propriile segmente de adevăr. Este ceea ce se numeşte „impersonare". Pe de altă parte, dansatoarea va rămâne ea însăşi, îşi vă păstra personalitatea şi va călători în universurile Vavei Ştefănescu, pe care le va transforma prin propria atitudine.



Vava Ştefănescu spune că a fost interesată să facă ceva cu o istorie pe care n-o mai foloseşte: „Sunt în jur de şase spectacole din cariera mea la care ne raportăm. Însă, n-am vrut ca acest spectacol să arate ca un CV vizual. Problema este ce faci cu lucrurile care sunt supuse efemerităţii, ca orice spectacol de dans sau de teatru".



Spectacol inspirat din alte spectacole



Vava Ştefănescu s-a întrebat cum să utilizeze memoria acumulată în corpul ei.



„Unde se duce ea, în ce se poate transforma? Pentru că ea ţine de domeniul trecutului - spectacolele nu se mai joacă, iar amintirea lor rămâne doar în mintea celor care le-au văzut la vremea respectivă. Dorinţa mea nu a fost să scot în evidenţă câte spectacole am făcut în viaţă, ci m-a interesat ce se naşte într-un nou corp care vizitează aceste locuri. Ce se naşte în corpul lui Carmen Coţofană, în momentul în care parcurge acest itinerar între diferite zone spectaculare".



Vava Ştefănescu mai consideră că provocarea rămâne în întâlnirea dansatoarei Carmen Coţofană cu acest trecut. „Ceea ce se naşte acolo, pe scenă - prezentul acela este important. E ca şi cum s-ar naşte un corp cu totul nou, un corp proiectiv, virtual la rândul său. Interesul cred că se naşte exact în acest prezent care se compune sub ochii spectatorului, cu alte nuanţe, cu alte înţelesuri".



CNDB, la Sala Atelier 



Centrul Naţional al Dansului şi-a pierdut vechiul sediu şi îşi va prezenta spectacolele la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, deoarece au început lucrările de reparaţii la TNB. Pentru Centrul Naţional al Dansului, luna februarie a fost ultima petrecută în spaţiul care l-a consacrat. „Sala Atelier este o sală bună pentru dans", crede Vava Ştefănescu. Este un spaţiu pe care îl cunoaşte şi unde şi-a început, într-un fel, cariera artistică. Primul ei spectacol de succes, „Despre Tine" a avut loc aici, în 1996. 



"Sper ca acest spectacol să reuşească să circule cât mai mult. Va ajunge mai întâi la Varşovia, apoi la Cluj-Napoca."
Vava Ştefănescu
coregraf



Informaţii utile



-8 martie, ora 20.00, Sala Atelier
-(Teatrul Naţional Bucureşti, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2)
-...After All
-Concept: Vava Ştefănescu
-Cu: Carmen Coţofană
-Scenografie: Adrian Damian
-Costume: Paul Dunca
-Video: Irina Stelea
-Coproducători: Zamek Ujazdowski (Polonia), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
-Preţ bilete: 20 de lei
-10 lei redus 

Articol preluat din ADEVĂRUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG