vineri, 11 martie 2011

A murit Cornel Popescu


Cornel Popescu, actor al Teatrului Naţional din Târgu Mureş, a murit, anunţă un comunicat al instituţiei de spectacole.
Născut la 6 septembrie 1944, el a jucat pe scena din Târgu Mureş timp de 38 de ani.
"Amintirea lui va rămâne veşnic în inimile noastre şi în analele teatrului românesc. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate", scrie în comunicatul instituţiei de spectacole. 
Admiratorii lui Cornel Popescu îşi vor putea lua rămas bun de la artist sâmbătă, în foaierul Teatrului Naţional.
Un strălucit Hamlet, Cornel Popescu "şi-a închinat întreaga viaţă Teatrului. Teatrului cu T mare, Teatrului care înseamnă artă, pasiune, dăruire, sacrificiu, uitare de sine, Teatrului în care se regăsesc îngemănate valoarea operei de artă, modestia adevăratului creator şi respectul permanent faţă de spectatori, Teatrului pe care-l faci, desigur, şi pentru bucuria şi împlinirea ta, dar, mai ales, pentru desfătarea şi satisfacţia celor mulţi, care vin, cu inima deschisă, să te vadă, să te admire, să-şi încarce mintea şi sufletul cu vorbele, cu ideile, cu sentimentele ce pornesc de pe scenă pentru a inunda sala", se arată în acelaşi comunicat.
"Preţuirea acestui Teatru cu T mare şi dragostea necondiţionată pentru el, Cornel Popescu le-a învăţat de la maestrul său, marele regizor şi pedagog Ion Cojar, acest Teatru cu T mare l-a slujit el cu cinste şi neodihnă, germenii acestui Teatru cu T mare l-a sădit el în studenţii cărora le-a cizelat cu migală talentul şi pe care i-a învăţat ce este şi ce importanţă covârşitoare are etica teatrală. Din 1972, când a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, şi până în ultima clipă a existenţei sale pământeşti, el a fost credincios Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, pe a cărui scenă a realizat interpretări antologice. A creat un remarcabil Hamlet, ca şi un irezistibil Cetăţean turmentat, roluri care ilustrează elocvent întinderea extraordinară a gamei sale interpretative. A fost unul din actorii preferaţi ai lui Gheorghe Harag - sub îndrumarea căruia a realizat creaţii cu adevărat antologice, Antioh Elpidiforovici «Oh în A murit Tarelkin!» şi Trofimov în «Livada de vişini» -, Dan Micu - în regia căruia a debutat , pentru a se impune apoi, foarte curând, cu o primă mare creaţie, Opriţescu Mititelu din «Piticul din grădina de vară» -, Dan Alecsandrescu - cu care a avut o colaborare lungă şi extrem de fertilă, concretizată în câteva personaje de referinţă, Viniciu din «Noaptea cabotinilor», Chitlaru din «Opinia publică», Tufaru din «Cartea lui Ioviţă», Nebunul din «Moartea accidentală a unui rebel»", se arată în acelaşi document.
Cornel Popescu a făcut şi regie de teatru, dar al doilea domeniu care l-a pasionat cu adevărat şi în care a obţinut rezultate remarcabile este pedagogia teatrală. Printre actorii cu care a lucrat s-au numărat Marius Bodochi, Daniel Vulcu, Sorin Dinculescu, Viorica Geantă-Chelbea, Radu Bânzaru, Ada Milea, Sorin Leoveanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG