joi, 14 aprilie 2011

Arta nu este un sport, o să câştige un film foarte bun


Filmul "La Source des Femmes" de Radu Mihăileanu a fost nominalizat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Anunţul nominalizării a adus multă fericire în rândul celor împlicaţi în realizarea lungmetrajului, iar regizorul Radu Mihăileanu a vorbit în exclusivitate cu romanialibera.ro despre aflarea acestei veştii.

"Nu cunosc nici un regizor care să nu fie fericit să meargă la Cannes. Este nemaipoimenit, fantastic. Toţi regizori ştim că festivalul de la Cannes este unul foarte exigent, deci important este ca filmul să fie bun. Un film un pic mai slăbuţ este distrus la Cannes, dacă nu este plăcut de critici şi de public", a declarat Radu Mihăileanu pentru românialibera.ro
Regizorul a mai spus că vestea nominalizării a făcut toată echipa fericită şi speră ca filmul "La Source des Femmes" să facă o impresie bună. "Sper să ajungem să facem o impresie bună cu filmul nostru. Darastăzi suntem fericiţi, astăzi suntem buni, suntem cu toţi fericiţi, toată echipa,actorii, eu. Este numai fericire", spune Mihăileanu.
Radu Mihăileanu mai afirmă că nu a văzut celelalte filme aflate în competiţie pentru că majoritatea vor fi prezentate la Cannes în premieră mondială, dar concurează cu unii dintre cei mai renumiţi regizori din lume.
" Nu am văzut filmele celelalte, dar suntem competiţie cu autori foarte mari, cu cei mai mari regizori ai lumii. Atu-ul nostru este că din fericire, din întâmplare, suntem foarte actuali cu subiectul pentru că în acest moment sunt toate revoluţiile din ţările arabe. Noi credem că revoluţiile astea pot reuşi cu ajutorul femeilor, fără ele revoluţiile nu vor fi complete. Fiecare film are un atu regizoral, artistic deci nu putem să ne comparăm înainte de a vedea. Arta şi cultura nu este un sport, nu sunt jocurile olimpice. O să câştige un film foarte bun, dar asta nu înseamnă că celălalte filme sunt mai puţin bune", a mai declarat Mihăileanu.
Despre nominalizarea Lungmetrajul "Loverboy", de Cătălin Mitulescu la secţiunea Un Certain Regard, Mihăileanu spune că este nerăbdător să vadă filmul şi să se întâlnească cu Mitulescu la Cannes. "Îl iubesc mult pe Cătălin, îmi este un prieten foarte bun şi un mare regizor. De-abia aştept să ne întâlnim la Cannes şi să îi văd filmul, dar am mare încredere în talentul lui şi în capacităţile lui", spune el.
"La Source des Femmes"- un film despre greva dragostei
Scenariul lungmetrajului "La Source des Femmes" a fost scris de Radu Mihăileanu, împreună cu Alain-Michel Blanc, alături de care regizorul român a lucrat şi la filmul "Concertul".
Acţiunea filmului "La Source de Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.
"Ideea filmului a pornit de la un fapt divers care s-a întâmplat în Turcia, în anul 2001. Acolo femeile se duceau de zeci de ani să ia apă din vârful muntelui de la un izvor. Şi într-o bună zi, pentru că drumul era dificil, iar ele cădeau, pierdeau copiii, au decis să facă greva dragoste până când bărbaţii vor aduce apa în sătuc. Acesta este subiectul filmului, de la această poveste m-am inspirat. Este un film de dragosteîn care se vorbeşte despre relaţia dintre bărbat şi femeie, mai întâi dragostea şi apoi este vorba despre dreptul femeii. Se vorbeşte şi despre un subiect de actualitate şi anume revoluţia în ţările arabe, dar nu numai pentru că sunt subiecte care ne ating şi pe noi occidentalii şi pe oamenii din întreaga lume. O să vedem dacă toate subiectele integrate în film, intenţiile vorbesc publicului sau nu", a mai spus regizorul.

ARTICOL PRELUAT DIN ROMANIA LIBERA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG