Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate că actorul Ion Besoiu a fost colaborator al securităţii.
Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, actorul Ion Caramitru, a evitat să comenteze informaţia potrivit căreia colegul său de breaslă Ion Besoiu ar fi fost colaborator al Securităţii, după cum susţine Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
"Lăsaţi-mă să rumeg vestea", a declarat Caramitru, pentru Realitatea.net.
Un alt actor de top, Mircea Diaconu, a comentat evaziv vestea legată de colaborarea lui Besoiu cu Securitatea. "Suntem o lume mică. Şi într-adevăr noi le ştim pe ale noastre", a spus directorul Teatrului Nottara.
CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti, printr-o acţiune depusă luni, să constate că actorul Ion Besoiu a colaborat cu fosta Securitate, primul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 12 septembrie.
Potrivit postului citat, în acţiunea CNSAS depusă la Curtea de Apel Bucureşti se arată că Besoiu ar fi colaborat cu fosta Securitate între anii 1980-1985, dar şi din 1988 până în 1989, sub numele conspirativ "Bogdan", şi ar fi dat informaţii depre colegi de-ai săi de la Teatrul Bulandra.
Mai mult, se arată în acţiune, în schimbul unor informaţii despre Ion Caramitru sau Liviu Ciulei, Besoiu primea de la Securitate câteva sute de lei. De altfel, actorul ar fi primit în total 1.531 de lei de la ofiţerii de Securitate, în mai multe rate. Printre cei despre care Besoiu ar fi dat informaţii ofiţerilor de Securitate se numără şi scriitorul Dinu Săraru, Gina Patriche şi istoricul de artă Răzvan Teodorescu.
Totodată, Ion Besoiu frecventa şi ambasada Statelor Unite ale Americii şi a Franţei, dând informaţii ofiţerilor de Securitate şi despre diplomaţi străini. De altfel, potrivit acţiunii, fostul director al Teatrului Bulandra ar fi fost recrutat de Securitate "pentru elucidarea interesului manifestat de diplomaţi" americani şi fracenzi.
Ioan Besoiu a declarat, contactat de Realitatea TV, că, pe vremea când era director al Teatrului Bulandra, "venea un ofiţer care se ocupa de teatru şi eu cum mergeam la ambasade, în special la Ambasada SUA, venea un ofiţer care mă întreba (...) m-a şi botezat cu un nume-Bogdan, habar nu aveam. Păi pe vremea aia trebuia să dai relaţii".
Articol preluat din ROMÂNIA LIBERĂ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu