vineri, 26 aprilie 2013

Testament pentru Memorie și Neuitare

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53) COMPANIA DE TEATRU PASSE-PARTOUT DAN PURIC și Asociația Artist Liber vă invită la un spectacol emoționant, construit ca un omagiu adus celor care s-au jertfit în una din cele mai triste și negre epoci pe care am traversat-o ca neam și țară: 1944-1990.
Având o distribuție care numără 23 de actori, spectacolul regizat de Fineta Grigorescu cuprinde nouă scene în două tablouri, cu Prolog și Epilog.
Scenariul este inspirat din versuri semnate de: Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu, mixate într-un spectacol total, care îmbină arta recitativă cu pantomime și proiecțiile video.


Spectacolul Testament a avut premiera la 4 aprilie 2012 și este un produs artistic de o interdisciplinaritate care surprinde. Acolo unde Justiția și Politicul n-au reușit să sancționeze, teatrul devine tribuna de la care se face dreptate.
Teatrul are mai multă putere în a fi critic decât orice media, iar acest spectacol cu o durată de 1 oră și 15 minute este o veritabilă lecție despre cei care și-au închinat viața luptei pentru neam și credință, devenind modele autentice pentru o generație aflată în derivă, crescută într-o perioadă de turbo-capitalism care cere individului o conduită darwinistă.
“Teatrul ne antrenează obligațiile etice”, spune Dan Puric.

Spectacolul va fi urmat de Gala Premiilor Fundației Aiud care va decerna Premiile "Demnitate Românească" celor care au suferit în temnițele comuniste și au ținut vie memoria unei generații de eroi români prin scrieri, poezie, marturisiri: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Vasile Iamandi și Nicolae Purcarea – toți foști deținuți și autori de volume de memorialistică.
Premiile "Gândire românescă" vor fi acordate unor intelectuali tineri care au conservat și au împărtășit această memorie eroică generațiilor de azi prin studii, reviste, lucrări și proiecte cultural-istorice: Alin Muresan pentru studiului Fenomenul Pitești, Sorin Lavric pentru volumul Noica și Mișcarea Legionară, Claudiu Târziu pentru editarea revistei Rost.
La ceremonie vor fi prezenți prof.univ.dr. Radu Iftimovici – premiat al Academiei Române, inventatorul Mircea Tudor - dublu laureat al marelui premiu la Salonul Internațional de Invenții Geneva, prof. univ. dr. Ilie Bădescu și alte peronalități ale culturii și societății românești autentice.
Fundația Aiud îl are ca director pe dr. Pavel Chirilă, iar ca președinte pe Dan Puric.
Pentru rezervări și bilete: 0213158980; 0761319819. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG