miercuri, 20 ianuarie 2010

Polanski şi presa

Trei publicații săptămânale franceze au fost condamnate de un tribunal parizian să plătească în total 16.000 de euro regizorului Roman Polanski şi familiei sale pentru a fi publicat fotografii ale cineastului, majoritatea luate în vila sa din Elveția unde are domiciliu obligatoriu în așteptarea unei eventuale extrădări către SUA.

VSD (adică – Vendredi, Samedi, Dimanche), Voici şi Journal du Dimanche sunt cele trei publicații săptămânale condamnate de justiția franceză. 16.000 de euro în total, faţă de 75.000 cât cerea familia cineastului.

Judecătorul care a examinat cele trei cazuri a afirmat că publicarea fotografiilor era legitimă, având în vedere faptul că afacerea judiciară în care este implicat regizorul franco-polonez, judecat pentru fapte petrecute cu 30 de ani în urmă, se situează în inima actualității.

Cu toate acestea, se arată în continuare în argumentarea Tribunalului, unele fotografii ale cuplului Polanski şi ale copiilor acestuia au fost realizate fără știrea lor şi nu sunt suficient legate de evenimentul de actualitate relatat.

Săptămâna trecută, o altă publicație, cotidianul Aujourd'hui en France, care apare în capitala sub titlul Le Parisien a fost condamnat să plătească pentru același motiv 7.500 de euro despăgubiri cineastului şi soției lui, actrița Emmanuelle Seignier. Alte decizii de același tip, împotriva altor publicații, sunt așteptate în zilele următoare.

Capitalul de simpatie de care se bucură Roman Polanski ar putea să scadă, cu atât mai mult cu cât unele din aceste publicații i-au luat apărarea imediat după arestarea lui în Elveția.

În același timp, acest episod transmite pe calea justiției şi o lecție de deontologie ziariștilor şi publicațiilor al căror "fond de comerț" este viața intimă a celebrităților şi pentru care un eveniment este interesant şi merită atenție doar în măsura în care conține şi o sămânță de scandal.


 

Sursa: Petre Răileanu, de la Paris pentru RFI România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG