Xenofobia rămâne o forţă semnificativă în democraţiile din întreaga lume, în condiţiile recesiunii economice, dar măsurile împotriva imigranţilor şi etnicilor romi arată şi ipocrizia ţărilor gazdă, comentează The Independent, în ediţia electronică de vineri, 20 august.
Franţa nu este singura care ia măsuri împotriva imigranţilor, constată cotidianul britanic. Şi statul italian a hărţuit şi deportat imigranţi romi, timp de mai mulţi ani. În Statele Unite, este contestată în justiţie o lege aprobată de statul Arizona şi care dă poliţiei dreptul de a cere unor persoane să prezinte acte de identificare, pentru a detecta imigranţi ilegali din Mexic, în condiţiile în care oponenţii acestei legi susţin că ea duce la o profilare rasială.
De asemenea, preocupările legate de situaţia copiilor imigranţilor ilegali din Statele Unite au determinat unele afirmaţii în cercurile republicane privind eliminarea prevederii constituţionale ce acordă cetăţenie persoanelor născute pe teritoriul american. În Australia, cei doi candidaţi la alegeri, premierul Julia Gillard şi Tony Abbott, de la Partidul Liberal, din opoziţie, se întrec în a adopta o linie mai dură faţă de imigranţii ilegali şi solicitanţii de azil, subliniază cotidianul.
Ipocrizia acestor măsuri este foarte mare, comentează The Independent. În Australia, Gillard şi Abbott sunt amândoi imigranţi, premierul fiind născut în Ţara Galilor, în Marea Britanie, iar liderul opoziţiei în Londra. De asemenea, tatăl preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a fost un aristocrat ungar care a fugit în Franţa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Dar această ipocrizie nu se limitează doar la politicieni. Majoritatea statelor avansate din punct de vedere economic - în special Australia şi Statele Unite - au avut de câştigat de pe urma imigranţilor, remarcă The Independent.
"Economia globală rămâne slabă şi xenofobia probabil că va rămâne o forţă semnificativă în statele democratice din întreaga lume. Liderii politici responsabili de pretutindeni trebuie să aibă curajul să le explice cetăţenilor lor că imigranţii nu reprezintă cauza problemelor lor", conchide ziarul britanic.
A reduce problema tiganilor din Franta la xenofobie e pur si simplu un sofism. Francezii nu din xenofobie vor sa scape de romi. Ei au acolo o problema. E una sociala nu una rasiala. Si orice guvern responsabil e chemat sa faca fata acestor probleme. Daca guvernul roman ar discuta odata serios situatia tiganilor si la noi ar apare acuzatii de rasism. Daca in Franta bunaoara, te lovesti empiric de faptul ca o mare parte a romilor traiesc din cersit sau din furat si prostitutie asta e o realitate sociala, nu xenofobism. Restul e gargara.
RăspundețiȘtergereA reduce problema tiganilor din Franta la xenofobie e pur si simplu un sofism. Francezii nu din xenofobie vor sa scape de romi. Ei au acolo o problema. E una sociala nu una rasiala. Si orice guvern responsabil e chemat sa faca fata acestor probleme. Daca guvernul roman ar discuta odata serios situatia tiganilor si la noi ar apare acuzatii de rasism. Daca in Franta bunaoara, te lovesti empiric de faptul ca o mare parte a romilor traiesc din cersit sau din furat si prostitutie asta e o realitate sociala, nu xenofobism. Restul e gargara.
RăspundețiȘtergere