joi, 12 august 2010

Oraşului natal al lui Dali este re-construit în China


O replică a oraşului pescăresc Cadaqués de pe Costa Brava (Spania), oraşul natal al pictorului Salvador Dali, va fi construită în China, pe ţărmul golfului Xiamen, informează guardian.co.uk.


Considerat "casa" pictorului Salvador Dali şi, totodată, sursa de inspiraţie pentru unele dintre cele mai mari şi mai bizare picturi ale sale, oraşul pescăresc Cadaqués de pe Costa Brava se mândreşte cu faptul că este obişnuit cu suprarealismul.


Însă cel mai recent proiect în care este implicat acest oraş din nord-vestul Spaniei i-a uimit chiar şi pe cei mai cosmopoliţi dintre locuitorii săi, deşi ei trăiesc într-o comunitate care deţine cea mai mare concentraţie de galerii de artă pe kilometru pătrat din Spania.


O companie chineză a hotărât să construiască o replică la scară naturală a acestui oraş, la o distanţă de câteva mii de kilometri, pe ţărmul golfului Xiamen, care separă China continentală de insula Taiwan.

 
Arhitecţii companiei China Merchants Zhangzhou au vizitat oraşul Cadasqués în luna iunie, au făcut măsurători, au fotografiat clădirile şi străzile înguste ale oraşului.

Surse din companie susţin că directorii acesteia au descoperit un anumit loc în golful Xiamen care seamănă foarte mult cu geografia oraşului Cadaqués, înconjurat de dealuri puţin înalte şi protejat de ţărmurile golfului. "Lucrările de construcţie vor începe în septembrie sau în octombrie", a precizat purtătorul de cuvânt al companiei chineze.


Această replică la scară naturală a oraşului spaniol va avea o capacitate de găzduire de circa 15.000 de turişti chinezi, care vor dori să cunoască experienţa Costa Brava fără a fi nevoiţi să călătorească 10.400 de kilometri.


Versiunea chineză nu va avea, însă, albastrul Mediteranei, vântul Tramuntana, despre care se spune că provoacă nebunie, şi nici la fel de multe meduze ca în apele din apropiere de Cadaqués, însă promotorii lui promit că vor construi un oraş care va semăna pe cât este posibil cu cel original.

 
"Vom recrea esenţa acestui oraş pescăresc şi vom reproduce cele mai reprezentative elemente ale arhitecturii sale, într-un spaţiu geografic care are un ţărm asemănător", a declarat arhitectul Hu Zheng pentru publicaţia spaniolă La Vanguardia.


Arhitecţii chinezi vor imita până în cele mai mici detalii străduţele înguste, casele zugrăvite în alb şi bărcile de pescuit, ancorate în port, vopsite în nuanţe strălucitoare. Promotorii chinezi au decis chiar să îmbunătăţească peisajul original, urmând să construiască în apropierea ţărmului o insulă artificială.


Constructorii asiatici vor reproduce la scară naturală şi casele pescarilor, aflate în apropiere de cartierul Portligat, unde a locuit Salvador Dali. În aceste case, pictorul suprarealist spaniol a realizat cele mai multe dintre operele sale, inclusiv un portret al soţiei sale de origine rusă Gala, în timp ce aceasta privea către mare. Tot în această zonă pictorul şi-a descoperit pasiunea pentru voyeurism, încurajând anumiţi invitaţi de-ai săi, atent selecţionaţi, să facă dragoste în faţa lui.
 
În partea centrală a noului oraş vor fi construite galerii de artă unde îşi vor putea expune lucrările diverşi artişti spanioli.


Această iniţiativă reprezintă a doua încercare de construire a unei replici a oraşului Cadaqués. Prima dintre ele a fost realizată pe o plajă din Republica Dominicană, însă oficialităţile din Cadaqués susţin că nu au fost consultate şi din acest motiv spun că oraşul din Caraibe nu este o replică perfectă a oraşului lor.

 
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, Salvador Dali ar fi aprobat o astfel de iniţiativă. Una dintre metodele sale preferate pentru a face bani era să semneze şi să vândă coli albe de hârtie ce puteau fi folosite ulterior la diverse printuri şi litografii. Ca urmare, Dali este unul dintre artiştii ale căror opere sunt adeseori copiate şi falsificate.


În Shanghai a fost construită o replică a oraşului Paris, ce conţine o imitaţie la scară naturală a Turnului Eiffel, a imobilelor şi a câtorva dintre bulevardele pariziene, putând primi până la 100.000 de turişti simultan.

 
Un oraş tipic britanic din comitatul Dorchester, inspirat din operele lui Thomas Hardy, a fost deja construit pentru familiile chineze bogate în Chengdu, capitala provinciei Sichuan, atrăgând deja mii de turişti şi fiind numit "British Town".


Un oraş din Himalaya a fost folosit de autorităţile chineze pentru a crea o versiune proprie a oraşului fictiv Shangri-la. Proiectul, inspirat din romanul "Lost Horizon", scris în 1933 de britanicul James Hilton, a fost declarat "paradis turistic" de către guvernul chinez.


Un om de afaceri chinez a realizat deja planurile pentru a amenaja un proiect în onoarea cântăreţului Michael Jackson, ce va conţine o replică a legendarei ferme Neverland, construită pe o insulă din apropiere de Shanghai. Costurile sunt estimate la 15 milioane de dolari, iar proiectul va include un lac artificial, o sală de cinematograf şi o grădină zoologică.


Salvador Dalí a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Graţie apariţiilor excentrice şi megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit rapid o vedetă mondială, reuşind să folosească forţa presei pentru a-şi spori averea şi gloria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG