Isabella Rossellini a participat pentru prima oară la Berlinală în anul 1994, în calitate de actriţă principală a filmului "Fearless", de Peter Weir, ce a fost prezentat în competiţia oficială. Actriţa a devenit o prezenţă constantă la Festivalul de Film de la Berlin în ultimii ani: în 2005, ea a produs şi regizat filmul "My Dad is 100 Years Old", împreună cu cineastul canadian Guy Maddin, considerat un omagiu adus tatălui ei Roberto Rossellini, ce a rulat în cadrul secţiunii Berlinale Special în 2006.
luni, 30 august 2010
Isabella Rossellini va prezida juriul Festivalului de Film de la Berlin din 2011
Isabella Rossellini a participat pentru prima oară la Berlinală în anul 1994, în calitate de actriţă principală a filmului "Fearless", de Peter Weir, ce a fost prezentat în competiţia oficială. Actriţa a devenit o prezenţă constantă la Festivalul de Film de la Berlin în ultimii ani: în 2005, ea a produs şi regizat filmul "My Dad is 100 Years Old", împreună cu cineastul canadian Guy Maddin, considerat un omagiu adus tatălui ei Roberto Rossellini, ce a rulat în cadrul secţiunii Berlinale Special în 2006.
duminică, 29 august 2010
Despre glume la modul serios
Cea mai importanta conditie este aceea a existentei unei incongruente intre doua elemente ale glumei, ce poate fi rezolvata intr-o modalitate ludica sau neasteptata. Ne prindem de poanta si rândem doar atunci când intelegem nepotrivirea. "Umorul pare a fi produsul abilitatii umane de a face judecati rapide, intuitive, cu privire la o situatie, urmate de consideratii mai lente, ce rezolva incongruentele", arata Karli Watson de la Duke University.
vineri, 27 august 2010
Genomul grâului, secvenţiat parţial de cercetătorii britanici
Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, descoperite de telescopul Kepler
joi, 26 august 2010
România Literară şi Revista 22, printre câştigătorii concursului AFCN de proiecte editoriale
Coppola va primi premiul Oscar pentru întreaga carieră
miercuri, 25 august 2010
Talentul şi banii lui Papaiani
Articol publicat de ZIUA VECHE
Regele Moare la FNT
Guvernul modifică legile timbrului cultural, sponsorizării şi DDA şi alocă 1 milion euro revistelor
La întrevederea premierului Emil Boc cu reprezentanţii Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC) au mai fost prezenţi vicepremierul Marko Bela şi miniştrii Culturii şi Finanţelor, Kelemen Hunor şi, respectiv, Sebastian Vlădescu. Din partea ANUC au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor, Adrian Iorgulescu, şi senatorul Radu F. Alexandru.
Cutia de conserve împlineşte 200 de ani
Considerată în zilele noastre un obiect banal, cutia de conserve, inventată de un francez şi care sărbătoreşte, miercuri, două secole de existenţă, a revoluţionat modul în care oamenii consumă alimente şi a intrat, totodată, în panteonul artei moderne, informează AFP.
Deşi brevetul i-a fost acordat, pe 25 august 1810, comerciantului britanic Peter Durand, meritul pentru conceperea ei i-a revenit maestrului bucătar francez Nicolas Appert (1749 - 1841), pe care britanicii l-au numit, de altfel, "binefăcătorul omenirii".
Pentru acest francez născut în oraşul Châlons-en-Champagne, preocupat de găsirea unor noi metode de conservare a alimentelor, marina militară a devenit terenul său de testare a procedeului de sterilizare prin tratament termic a hranei.
În acea perioadă, scorbutul (maladie provocată de carenţa de vitamina C, n.r.) făcea adevărate ravagii la bordul navelor, din cauza dificultăţilor de stocare sau aprovizionare cu fructe şi legume proaspete, bogate în vitamina C. Marinarii militari mureau în număr mult mai mare din cauza acestei boli decât din cauza rănilor primite în luptă.
Metoda numită "apertizare", inventată în 1795, cu 60 de ani înainte de pasteurizare, şi pusă în practică în prima fabrică de conserve din lume, fondată de Nicolas Appert în 1802, în apropiere de Paris, a fost imediat adoptată de marinari.
Guvernul francez i-a oferit inventatorului posibilitatea de a alege să primească un brevet sau de a-şi oferi invenţia în beneficiul lumii întregi şi de a primi un premiu din partea lui. Nicolas Appert a ales a doua variantă şi a publicat, în iunie 1810, pe cheltuiala sa, volumul "L'Art de conserver pendant plusieurs années toutes les substances animales et végétales" (Arta de a conserva timp de mai mulţi ani toate substanţele vegetale şi animale).
Metodele sale sunt imediat copiate în Anglia, preparatele fiind "îmbuteliate" în borcane de sticlă, dar şi în cutii din "fier alb", un oţel laminat.
În Statele Unite ale Americii, conservele au fost adoptate imediat de mineri şi vânători. Era mult mai uşor de transportat carnea de vită la conservă, decât de vânat animalul în natură, chiar dacă metalul cutiei trebuia străpuns cu un cuţit.
Abia în 1894 a apărut "cheiţa universală", ce permite rularea capacului conservelor de sardine în jurul unei limbi din metal. În 1967 a apărut inelul metalic fixat pe capacele cutiilor de sucuri şi bere.
Însă "rezistenţa" faţă de această invenţie a provenit nu atât din zona chestiunilor legate de conţinutul acestora, cât din cea a problemelor legate de ambalaj.
În Franţa, o ţară cu o tradiţie culinară impresionantă, soţiile casnice, însărcinate timp de secole cu prepararea meselor zilnice, priveau adeseori cu reticenţă şi întotdeauna cu rea-voinţă folosirea conservelor în locul produselor proaspete.
Timp de multe decenii, a prevalat ideea că supele, cassoulet-ul (tocană de fasole cu carne, n.r.) şi spaghetele à la bolognese, ambalate în cutii de conserve, ce trebuiau doar încălzite înainte de a fi consumate, reprezentau apanajul bărbaţilor celibatari, al asociaţiilor umanitare şi al băncilor alimentare.
Un obstacol a apărut recent, odată cu informaţiile referitoare la toxicitatea bisphenolului A, un compus chimic folosit pentru fabricarea plasticului alimentar şi pentru tratarea interiorului cutiilor de conserve.
Însă, chiar în cazul unor modificări ale procesului de fabricaţie, acest recipient bicentenar pare să aibă un viitor strălucit.
Artistul american Andy Warhol, un renumit exponent al curentului pop-art, a promovat cutia de conserve la rangul unei "legende artistice", cu ajutorul celebrei "Campbell Soup" din anii '60. În schimb, artiştii "compresori" César şi Arman, au celebrat-o prin "bătaie", expunând diverse obiecte confecţionate din cutii de conserve puternic contorsionate.
marți, 24 august 2010
Viaţa actriţei Vivien Leigh – subiect de scandal
Sursa articolului: revista HISTORIA
Spectacole inutile în teatrul instituţionalizat
Când îmi doresc ceva cu adevărat, îmi iese. Mi-am dorit să continui Undercloud pentru că este o întalnire necesară, mi-am propus să facem ediţia a doua în criză sau în afara ei şi uite ca am reuşit. M-am inspirat din reţeta Festivalului de la Avignon. Am pus la dispoziţie un amfiteatru cu dotări tehnice, cu scenă, sub un nor, în capatul Terasei „La motoare”, spaţiul Teatrului Undercloud pe timp de vară. Avem parteneriate media cu Radio Guerrilla, 24 Fun, am trimis comunicate de presă care au fost preluate de cei care sprijină ceea ce facem, am lipit 2000 de afişe, am împărţit 10.000 de pliante, am atacat tot felul de alte modalităţi de comunicare şi uite ca reuşim să dovedim criza şi, de la o seara la alta, să ne bucurăm de tot mai mulţi spectatori.
De ce aţi ales acest moment, de ce la sfârşit de vară?
Vorbeşte-mi despre problemele concrete pe care le presupune Festivalul Undercloud.
Îţi doreşti să iasă perfect deşi de la bun început ştii că e imposibil. Apar pe traseu tot felul de necunoscute. Un spectacol nu s-a putut juca pentru că nu au obţinut drepturile de autor, l-am înlocuit în trei zile cu altul, unui actor nu îi dau voie să plece de la filmare, am găsit altă piesa care să se joace, echipa de promovare e formată doar din două persoane care aleargă de dimineaţă până noaptea pentru a strânge public şi ne-ar fi fost de mare ajutor să mai avem oameni… Deci mai mult chestii de organizare, imprevizibile, pe care trebuie să le rezolvăm din mers şi să nu se simtă la public. Probleme mari nu sunt, cel puţin deocamdată.
vineri, 20 august 2010
Măsurile referitoare la imigranţi arată ipocrizia ţărilor gazdă
Ipocrizia acestor măsuri este foarte mare, comentează The Independent. În Australia, Gillard şi Abbott sunt amândoi imigranţi, premierul fiind născut în Ţara Galilor, în Marea Britanie, iar liderul opoziţiei în Londra. De asemenea, tatăl preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a fost un aristocrat ungar care a fugit în Franţa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Dar această ipocrizie nu se limitează doar la politicieni. Majoritatea statelor avansate din punct de vedere economic - în special Australia şi Statele Unite - au avut de câştigat de pe urma imigranţilor, remarcă The Independent.
"Economia globală rămâne slabă şi xenofobia probabil că va rămâne o forţă semnificativă în statele democratice din întreaga lume. Liderii politici responsabili de pretutindeni trebuie să aibă curajul să le explice cetăţenilor lor că imigranţii nu reprezintă cauza problemelor lor", conchide ziarul britanic.
Politica este o curvă? Dar cei care o slujesc?
Blog Archive
-
►
2014
(213)
- ► septembrie (1)
-
►
2013
(354)
- ► septembrie (29)
-
►
2012
(83)
- ► septembrie (6)
-
►
2011
(99)
- ► septembrie (3)
-
▼
2010
(294)
- ► septembrie (30)
-
▼
august
(28)
- Isabella Rossellini va prezida juriul Festivalului...
- Despre glume la modul serios
- Genomul grâului, secvenţiat parţial de cercetători...
- Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemă...
- România Literară şi Revista 22, printre câştigător...
- Coppola va primi premiul Oscar pentru întreaga car...
- Talentul şi banii lui Papaiani
- Regele Moare la FNT
- Guvernul modifică legile timbrului cultural, spons...
- Cutia de conserve împlineşte 200 de ani
- Viaţa actriţei Vivien Leigh – subiect de scandal
- Spectacole inutile în teatrul instituţionalizat
- Măsurile referitoare la imigranţi arată ipocrizia ...
- Politica este o curvă? Dar cei care o slujesc?
- Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu la Festivalul ...
- Iubire şi raţiune la Pascal
- Aventurile lui Tom Sawyer, filmate şi în România
- Înscrierile la concursul pentru Premiul Internaţio...
- Variety îl apreciază pe regizorul Marian Crişan
- Aristoteles Workshop - documentare în Bucovina
- Creşte prin teatru
- Ştefan Ciubotăraşu onorat prin baterea unei monede...
- Oraşului natal al lui Dali este re-construit în China
- Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
- Proiect de peste 800.000 de euro pentru pregătirea...
- Scurt istoric al prostituţiei în România
- Jim Morrison vinde scump şi după moarte
- Secretul lui Bachus între mit şi manipulare