vineri, 19 martie 2010

Avocaţii lui Roman Polanski au cerut din nou retragerea acuzaţiilor aduse cineastului

Avocaţii americani ai cineastului Roman Polanski – care, în 1977, a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră - au cerut din nou retragerea acuzaţiilor aduse clientului lor, susţinând că procesul nu a fost echitabil, a anunţat, joi, cotidianul Los Angeles Times, citat de AFP.

Avocaţii cineastului au depus o cerere la Curtea de Apel din Los Angeles, afirmând că numeroase vicii de procedură au afectat procesul clientului lor, în prezent arestat la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din oraşul elveţian Gstaad, în aşteptarea unei eventuale extrădări către Statele Unite ale Americii.

Avocaţii lui Roman Polanski, în vârstă de 76 de ani, au cerut deja abandonarea cercetării penale pe motivul că procesul clientului lor nu a fost echitabil. Această cerere a fost respinsă de justiţia americană în decembrie 2009.

De această dată, avocaţii afirmă că anumiţi membri cu funcţii înalte din biroul procurorului de atunci, Roger Gunson, nu au cerut revocarea judecătorului Laurence Rittenband - în prezent decedat - deşi acesta din urmă recunoscuse în faţa lor că au fost comise anumite vicii de procedură în instrumentarea cazului, informează Los Angeles Times.

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, după o şedinţă fotografică ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.

Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat mai întâi nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta.

În urmă cu 30 de ani, Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", a petrecut 43 de zile într-o închisoare din California, unde a fost supus unei evaluări psihiatrice. Polanski a fugit din SUA înainte ca justiţia americană să ia o decizie în cazul său.

De atunci, regizorul a locuit în Europa şi a evitat să călătorească în statele care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite.

La rândul ei, victima incidentului din 1977, care, în prezent, are 40 de ani, a cerut abandonarea cazului contra lui Polanski. Ea a mai spus că l-a iertat pe acesta şi că nu vrea ca regizorul să fie condamnat la închisoare.

Angajaţi pe un al doilea front juridic, avocaţii lui Roman Polanski au cerut, în ianuarie, pronunţarea unei hotărâri în lipsa regizorului. Justiţia americană a respins însă şi această cerere.

Avocaţii americani ai cineastului au anunţat că vor face apel, iar autorităţile elveţiene au declarat că nu se vor pronunţa asupra extrădării până când justiţia americană nu va pronunţa o decizie definitivă în această chestiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG