vineri, 26 martie 2010

Regizoarea franceză Vanina Vignal filmează un documentar despre dictatură, în România

Regizoarea franceză Vanina Vignal filmează un documentar despre români care au pierdut totul în perioada dictaturii comuniste, urmând ca pelicula pe care o realizează să intre în postproducţie, cel mai probabil, în septembrie.

Vanina Vignal nu este la primul său film care are o temă legată de România. Documentarul său de debut, "Stella", lansat în 2007, spune povestea unei cerşetoare române care încearcă să supravieţuiască în Paris. De altfel, aceasta doreşte să realizeze o trilogie pe tema dictaturii comuniste în România. Cum pentru "Stella" a lucrat cu oameni care, în perioada comunismului, au beneficiat de o casă şi un loc de muncă din partea statului, Vanina Vignal doreşte să arate, în cel de-al doilea film semnat de ea, şi cealaltă parte a dictaturii: oameni care au pierdut totul când a fost instaurat regimul comunist, dar care nu au ales să plece din ţară.

În film va fi inclusă şi "familia adoptivă" a Vaninei Vignal şi anume cea a celei mai bune prietene, Ioana, dar şi puţin din povestea regizoarei, care a trăit "o dictatură personală".

"Va fi un film între atunci şi acum şi în filmul ăsta o să vorbesc despre efectele dictaturii pe care le văd acum în oameni, despre cum faci să trăieşti cu dictatura când dictatura asta, într-un fel, o ai în tine", a declarat pentru MEDIAFAX, Vanina Vignal.

Un alt personaj al documentarului este Dicţionarul Enciclopedic, redactat în timpul comunismului şi care este, încă, nelipsit din orice familie. Prin intermediul acestui obiect, regizoarea intenţionează să arate că, la 20 de ani de la căderea comunismului, românii încă mai folosesc definiţiile comuniste din acest volum.

Vanina Vignal a venit în România în urmă cu 20 de ani, când a mers la Iaşi, pentru a juca într-o piesă de teatru.

"Eu vin dintr-o familie de oameni care erau foarte politizaţi. Aveam părinţi socialişti, deci am crescut cu nişte vise foarte frumoase sociale. M-am identificat cu asta. Când am crescut, am devenit revoluţionar. Eram troţkistă", a povestit aceasta. Deşi era conştientă de faptul că în ţările comuniste erau dictaturi, întâlnirea cu România anilor '90 a fost un şoc pentru ea. "Oamenii erau speriaţi, ceva se schimbase", a povestit ea. "Atunci nu puteam să înţeleg, dar am întâlnit realitatea pe care, de fapt, o înţelegeam foarte adânc în mine. Am trăit un alt fel de dictatură şi am priceput fără să pun în cuvinte că sufeream de aceleaşi simptome (ca şi poporul român, n.r.) şi abia acum încep să înţeleg asta", a mărturisit Vanina Vignal, spunând că, într-un fel, România o salvează. Astfel, tânăra a decis să rămână în România, unde s-a înscris la Academia de Teatru şi Film, ca student auditor la clasa Sandei Manu, pe care o descrie ca fiind "profesoara ei pentru viaţă".

Trecerea de la actorie la regie a făcut-o din întâmplare, lucrând ca asistent de regie la un documentar despre imigranţii din Paris. Pe Stella a cunoscut-o când i-a luat interviu soţului acesteia, Marcel, pentru film. Între ele s-a creat imediat o legătură specială, spune regizoarea. "Făcând filmul acesta am vorbit foarte mult de mine", mărturiseşte Vanina Vignal. Pe Stella a ajutat-o atunci când aceasta avea probleme de sănătate şi i-a fost traducătoare la spital.

"Am lucrat la filmul acesta un an şi jumătate şi în acest timp am avut o relaţie (cu Stella, n.r.), am vorbit. Şi în relaţia asta s-a introdus o cameră. Eram mereu pregătită să filmez", spune Vanina Vignal.

Îndrăgostită de România, Vanina Vignal traduce, din când în când, filme ale regizorilor români, pentru marile festivaluri. Prima sa traducere de film, din română în engleză, a fost pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu. Deşi nu avea timp, s-a hotărât să traducă, după ce a văzut filmul. Au urmat, printre altele, "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude. Şi ca traducătoare, Vanina Vignal caută să lucreze doar pentru filme bune, care o inspiră ca regizoare, după cum mărturiseşte.

Vanina Vignal a fost prezentă la Festivalul de Film Documentar One World Romania, care a avut loc la Bucureşti, între 17 şi 22 martie 2010. (sursa: Mediafax)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG