vineri, 4 februarie 2011

Irina Petrescu revine pe marele ecran


O coproducţie româno-israeliană în care joacă celebra actriţă intră, de astăzi, în cinematografe. „Misiunea Directorului de Resurse Umane“, cea mai recentă producţie a multipremiatului regizor israelian Eran Riklis, a fost filmată în Israel şi în România.
Distribuţia filmului include o importantă prezenţă românească: Irina Petrescu (într-un rol memorabil), Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos. Pelicula care intră de astăzi în cinematografele româneşti este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004, scris de Abraham B. Yehoshua.

Atunci pleacă într-o călătorie de 1.000 de kilometri pentru a duce trupul neînsufleţit în locurile natale, într-o ţară ortodoxă din Europa de Est. Drumul său se transformă într-o cale de acces către sine însuşi. Bărbatul regăseşte prin această poveste propria sensibilitate pierdută. Actriţa Irina Petrescu joacă rolul unei ţărănci bătrâne - mama celei ucise în atentat. Ea primeşte acasă sicriul cu trupul neînsufleţit al fiicei sale. Irina Petrescu a declarat, pentru „Adevărul", că a fost impresionată de scenariu şi a lucrat admirabil cu regizorul israelian.O femeie în vârstă de 40 de ani este victima unui atentat cu bombă într-o piaţă din Ierusalim. Corpul ei ajunge la morgă, fără ca nimeni să se intereseze cine este cea care a murit. Se pare că a lucrat în serviciul de curăţenie la o fabrică de pâine, dar nu există acte care să arate că ar fi fost angajată acolo. În momentul în care un cotidian din Ierusalim acuză managementul fabricii de neglijenţă şi de lipsă de compasiune, patronul, cuprins de remuşcări, îl însărcinează pe Directorul de Resurse Umane să identifice victima şi s-o îngroape conform credinţei acesteia. Directorul (Mark Ivanir) ezită la început să accepte sarcina, dar pe măsură ce identitatea femeii se conturează şi vede, într-o fotografie, cât de frumoasă era, este cuprins de regrete, vină şi chiar iubire. 
Timp de două zile, actriţa a filmat într-un sat de lângă Aiud şi a avut scene în care a jucat alături de actorul Mark Ivanir, care are rolul principal. Irina Petrescu a spus despre Mark Ivanir că îi aduce aminte de Doru Davidovici, locotenent-colonelul aviator, care a fost şi scriitor.
Film premiat
Pelicula a câştigat la cinci categorii la Gala Premiilor Industriei de Film Israeliene - Ophir Awards (Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - acordat actriţei de origine română Rosina Cambos - şi Cea mai bună coloană sonoră. În palmaresul filmului se mai află Premiul publicului, obţinut la Festivalul de Film de la Locarno (Elveţia).
"Personajul pe care-l interpretez are un caracter puternic. M-am gândit tot timpul la Olga Tudorache şi m-am străduit s-o alung din minte, ca să n-o imit."
Irina Petrescu actriţă
Sursa : Adevarul 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG