vineri, 23 iulie 2010

Cum s-o întorci ca la Ploieşti pentru a salva un teatru?


Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti ar putea rămâne sub forma unei asociaţii în subordinea Consiliului local, primind finanţare de la acesta la fel ca şi până acum, a declarat primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, citat de corespondentul MEDIAFAX.


Volosevici a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că Primăria Ploieşti agreează ideea înfiinţării unei asociaţii care să includă Teatrul "Toma Caragiu", asociaţie ce ar urma să primească în continuare finanţare de la Consiliul local Ploieşti.


Potrivit primarului Ploieştiului, cuantumul finanţării ar urma să fie la fel ca şi până în prezent, de 70 de miliarde de lei vechi, bani la care ar urma să se adauge alte patru miliarde provenite din autofinanţare.


Adoptarea soluţiei propuse de primar nu ar implica concedieri colective la nivelul Teatrului "Toma Caragiu", potrivit lui Andrei Volosevici. Acesta a precizat că, din punct de vedere legal, teatrul intră sub incidenţa OUG nr. 63/2010 - ce prevede reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală -, însă Primăria susţine varianta înfiinţării unei asociaţii şi păstrării locurilor de muncă ale oamenilor.


Pe de altă parte, directorul Teatrului "Toma Caragiu", Lucian Sabados, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că cei din conducerea teatrului vor propune primăriei ca această instituţie "să rămână în subordinea Consiliului local Ploieşti ca instituţie publică de spectacole", în această variantă în cadrul instituţiei urmând a se face disponibilizări colective.


Concret, Sabados a spus că va propune Primăriei o nouă organigramă care prevede 145 de posturi, cu 50 mai puţine decât cele din actuala organigramă. Potrivit lui Sabados, cei 50 de oameni care ar urma să fie disponibilizaţi de la teatru lucrează în special în corpul tehnic, respectiv personal tehnic de scenă, din atelierele de producţie, din TESA şi din administraţie. Sabados a mai spus că, dacă propunerea conducerii teatrului va fi agreată, vor fi făcute disponibilizări şi în rândul actorilor, însă numărul artiştilor daţi afară ar fi nesemnificativ. Disponibilizările ar urma să aibă la bază anumite criterii, printre care se regăseşte şi "aportul calitativ şi cantitativ profesional al fiecăruia", dar şi criterii care ţin de situaţia socială a fiecăruia, respectiv dacă angajaţii au copii în întreţinere, dacă soţul şi soţia lucrează amândoi în teatru.


La ora transmiterii acestei ştiri, are loc o întâlnire între conducerea Teatrului "Toma Caragiu" şi primarul municipiului Ploieşti, în urma întâlnirii urmând a se stabili ce soluţie va fi adoptată în privinţa teatrului ploieştean. 



Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti este o instituţie publică de spectacole, subvenţionată de Primăria Ploieşti, care are în componenţa sa trei secţii: Dramă, Revistă şi Păpuşi. Instituţia - cu o istorie de peste 55 de ani, ca teatru de repertoriu - a promovat atât dramaturgia românească, cât şi pe cea universală, încercând în permanenţă să îmbine repertoriul de largă accesibilitate cu formule spectaculare de avangardă, potrivit site-ului oficial. Printre artiştii care lucrează la Teatrul "Toma Caragiu" se numără Andi Vasluianu, Nico, Daniel Ioardăchioaie, Viorel Gavrilă, Mihai Coadă.


Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 - 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 de oameni, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.


Ministrul Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga a spus că, în urma calculelor făcute, la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, numărul de posturi peste normative este de 53.432. Potrivit acestuia, economia de cheltuieli de personal cu respectarea normativului este de 1,5 miliarde lei, reprezentând o reducere de personal de 26,2% şi o diminuare de cheltuieli de 29,1% din total.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG