joi, 1 iulie 2010

Un tunel secret, descoperit în mormântul faraonului Seti I


Un tunel secret a fost descoperit în interiorul mormântului faraonului Seti I, care a condus Egiptul în urmă cu peste 3.000 de ani, a anunţat ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni, citat de AFP.

 
Arheologii egipteni "căutau acest tunel de peste 20 de ani, în necropola de pe malul vestic al Nilului" din complexul Luxor, a precizat Zahi Hawass, directorul Departamentului pentru antichităţi egiptene din cadrul muzeului din Cairo.

 
Zahi Hawass a precizat, totodată, că oamenii de ştiinţă au avut nevoie de trei ani, după localizarea tunelului, pentru a scoate la suprafaţă molozul. Arheologii au descoperit în interiorul tunelului secret, a cărui lungime este de 174 de metri, resturi de sticlă şi fragmente de statuete.

 
Pereţii galeriei erau pictaţi cu schiţele unor viitoare decoraţiuni şi conţineau instrucţiuni din partea arhitectului-şef pentru muncitorii care au săpat tunelul.

 
"Scoateţi tocurile uşii şi lărgiţi pasajul", se poate citi pe una dintre bârnele de susţinere.


Potrivit experţilor egipteni, intenţia faraonului Seti I era de a construi un mormânt secret în interiorul acelui mormânt.

 
Seti I a fost unul dintre marii conducători ai Egiptului Antic şi un important conducător militar din cea de-a XIX-a dinastie egipteană. Mormântul său din Valea Regilor este cel mai mare descoperit până în prezent, însă arheologii nu au reuşit să îi descopere toate misterele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG