miercuri, 21 iulie 2010

Cele mai vechi icoane descoperite la Roma


Arheologii Vaticanului au găsit în catacombele vechii Rome, cele mai vechi icoane cunoscute, reprezentând apostolii lui Christos și imagini bilblice.


Folosind avantajele tehnologiei moderne, arheologii Vaticanului au reușit să identifice câteva imagini aparținând apostolilor lui Isus Christos. Reprezentările, descoperite într-o catacombă folosită de creștinii romani în primele secole după Christos, sunt printre primele cunoscute, datând de la sfârșitul secolului IV, când religia creștină devine receptă în Imperiul Roman, după edictele lui Constantin (Edictul de toleranță de la Mediolanum – 313) și Theodosius.


Profesorul Fabrizio Bisconti, arheologul șef al proiectului, a declarat că "Acestea sunt primele reprezentări cunoscute ale fețelor primilor apostoli" și, probabil, au avut un efect foarte puternic asupra reprezentărilor ulterioare ale apostolilor.


Icoanele, care au un diametru de 50 de centimetrii, îi reprezintă, individual, pe Sfântul Petru, Sfântul Andrei, Sfântul Ioan și Sfântul Pavel . Deși, spune Bisconti, au mai fost descoperite reprezentări anterioare cronologic ale apostolilor, acestea îi prezintă grupați și trăsăturile feței nu se pot distinge, spre deosebire de icoanele recent descoperite.


Folosindu-se de o tehnologie laser, arheologii au reușit să indepărteze depunerile de carbonat de calciu, care au prezervat imaginile, fără a afecta reprezentările grafice. "Este o descoperire foarte importantă pentru istoria primelor comunități creștine din Roma", a continuat Bisconti.


Barbara Mazzei, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, a explicat că pentru a se decide abordarea tehnică, a fost nevoie de o analiză extrem de minuțioasă, care a durat doi ani. "Laserul a creat un soi de micro explozie de abur, când a interacționat cu depunerile, determinându-le să se desprindă, pentru a lăsa în urmă icoana intactă", a explicat Mazzei.


Pe lângă reprezentările apostolilor, în apropiere au fost descoperite scene biblice, printre care miracolul învierii lui Lazăr sau sacrificiul lui Isaac.


"În privința reprezentărilor găsite în catacombe, suntem obișnuiți cu descoperiri incomplete, decolorate. Descoperirile din catacombele Sfântul Thecla, în schimb, ne-au uimit prin culorile extrem de vii. Cu cât am înaintat în cercetare, cu atât mai impresionați am fost" a încheiat Mazzei.


Articolul a fost publicat în revista HISTORIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG