vineri, 2 iulie 2010

Revoluţia română n-a fost un puci ?


În 7 ianuarie 1990 ziarul “România Liberă” relatează despre o emisiune televizată a postului francez Antenne 2, în care generalul Nicolae Militaru a explicat reporterului Andrei Şora contextul în care, în 22 decembrie 1989, aflat în clădirea Comitetului Central, făcuse afirmaţia că “Frontul Salvării Naţionale există de 6 luni”. Afirmaţia respectivă apărea pe o casetă video filmată în CC care fusese difuzată de un alt post francez de televiziune. 

Să rememorăm explicaţiile lui Militaru pe baza celor publicate în ziar, sub semnătura ziaristului Mihai Coman: 



Nicolae Militaru: Cînd s-a spus Frontul Salvării Naţionale, eu am susţinut să nu se vorbească astfel, pentru că s-ar putea face confuzie cu apelul care s-a făcut cu un timp în urmă. Şi n-avea nici un fel de legătură cu acesta.
Andrei Şora: Şi acum explicaţi-mi ce a fost cu apelul?
Nicolae Militaru: Apelul acela care s-a transmis prin postul de radio Europa Liberă a fost redactat tot de un “Front al Salvării Naţionale”, care n-are nici o legătură cu ăsta. De aceea eu am spus să nu se numească Frontul Salvării Naţionale, că se poate face confuzie cu cei care au redactat acel apel. E pur şi simplu o coincidenţă că Frontul Salvării Naţionale, actualul, are aceeaşi denumire cu aceia care au redactat acel apel la timpul respectiv.
Andrei Şora: Actualul, cînd s-a constituit?
Nicolae Militaru: Actualul s-a constituit pe 22 decembrie. Dacă vreţi, chiar în sediul C.C.
Andrei Şora: Deci, nu se poate spune că ar fi fost un puci militar.
Nicolae Militaru: Nu avea cum. E o confuzie. E o treabă care… Eu ştiu cel mai bine situaţia decît oricine. Vă garantez că nici nu poate fi vorba de un puci militar. 

Notă: După revoluţie, caseta video cu afirmaţia lui Militaru precum că “Frontul există deja de 6 luni” a fost popularizată în Piaţa Universităţii şi considerată o dovadă principală în sprijinul ideii că înlăturarea lui Ceauşescu a fost rezultatul unui complot pregătit anterior şi nu unei revolte spontane. Profesorul Alexandru Melian a pretins paternitatea apelului difuzat la Europa Liberă cu cîteva luni înainte de revoluţie (mai exact în 29 august 1989). 

Articolul în original îl găsiţi aici: 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG