Zeci de angajaţi ai Operei Constanţa au protestat, joi, în faţa sediului Consiliului Judeţean, nemulţumiţi de decizia de restructurare a instituţiilor de cultură aflate în subordinea CJ care va duce la desfiinţarea Operei, transmite MEDIAFAX.
Artiştii lirici au afişat mai multe pancarte cu mesaje precum "Salvaţi Opera Constanţa", "Nu distrugeţi ce au construit generaţii", "În existenţa tot mai cenuşie ARTA este o lumină", "Dacă ucideţi cultura ne transformaţi într-un popor de analfabeţi şi sclavi".
De asemenea, pe parcursul protestului, ei au interpretat mai multe arii celebre, printre care şi "Corul scalvilor" din opera "Nabucco" de Giuseppe Verdi.
Fostul director al Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski", Daniela Vlădescu, a declarat că Opera reprezintă un gen aparte, iar dacă este desfiinţată cu greu poate reveni la valoarea iniţială.
"Opera este genul pe care îl creezi cel mai greu, iar dacă ai dat afară un cor şi îl aduci după un an, ei nu vor mai avea un reportoriu, nu vor mai avea o tradiţie. Va fi o muncă de Sisif să ajungă din nou la nişte rezultate", a declarat Daniela Vlădescu.
Ea speră că activitatea Operei Constanţa va continua, după ce premierul Emil Boc a declarat că nu pot fi desfiinţate instituţiile de cultură înfiinţate de stat, aşa cum este şi cazul Operei Constanţa.
La mitingul de protest a participat şi cântăreţul Adrian Daminescu, care se simte legat de această instituţie şi este alături de artiştii lirici în acţiunea lor.
"În afara faptului că sunt Adrian Daminescu, cântăreţul, eu sunt unicul fiu al creatorului Operei din Constanţa care în urmă cu 54 de ani a creat această operă, iar mama mea a fost solistă a Operei din Constanţa", a afirmat Daminescu.
Ulterior, o delegaţie a artiştilor şi a reprezentanţilor sindicatelor a participat la o întâlnire, care a durat mai mult de o oră, cu conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, reprezentată de vicepreşedinţii Cristinel Dragomir şi Cristian Darie.
Vicepreşedintele Cristinel Dragomir a anunţat, la finalul întâlnirii, că nu s-a ajus la niciun acord cu artiştii, dar în cazul în care Guvernul va modifica Ordonanţa 63 şi aceasta nu va mai afecta instituţiile de cultură, atunci CJ Constanţa va decide în consecinţă.
"Nu aveam ce să facem astăzi (joi, 22 iulie), i-am primit pentru că au venit în faţa Consiliului Judeţean şi pentru că preşedintele e plecat din localitate am considerat că delegaţia trebuie primită la cel mai înalt nivel. Noi nu am aflat nicio noutate, nu au venit cu nicio propunere, concluzia e că nu avem ce face şi trebuie să respectăm legea. Am înţeles că a anunţat Boc că instituţiile de culturale nu mai intră sub incidenţa legii, iar dacă în acest sens noi primim precizări convocăm şedinţă extraordinară şi facem cum spune legea", a declarat Cristinel Dragomir, la sfârşitul întâlnirii.
Consilierii judeţeni au aprobat săptămâna trecută reorganizarea şi comasarea instituţiilor de cultură, urmând ca din aparatul Consiliului Judeţean Constanţa să fie disponibilizate aproximativ 350 de persoane. Astfel, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa, Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa au fost comasate în cadrul Teatrului de Stat Constanţa.
În noua organigramă Teatrul de Stat Constanţa va avea următoarele structuri: secţia Dramă, Comedie şi Spectacole Muzicale constituită din personalul restructurat al Teatrului de Stat şi al Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" – 158 angajaţi; secţia Copii şi Tineret constituită din personalul restructurat al Teatrului de Copii şi Tineret Constanţa – 24 angajaţi; secţia Distribuţie şi Exploatarea Filmelor Constanţa – şapte angajaţi, serviciul Producţie – 18 angajaţi; sectorul Economic-administrativ constituit din personalul restructurat al celor trei instituţii de spectacole însumând 18 angajaţi.
De asemenea, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa absoarbe Muzeul de Artă Constanţa şi va avea 77 de posturi faţă de 155, iar conducerea va fi asigurată de un director general şi un director economic.
Totodată, Şcoala Populară de Arte şi Meseri Constanţa absoarbe Universitatea Populară Constanţa şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa. Noua structură va avea 22 de posturi din 64.
Unităţile de cultură înfiinţate prin decizii ale Guvernului nu pot fi restructurate în baza unor hotărâri ale autorităţilor judeţene sau locale, fără ca acest lucru să însemne că instituţiile "vor scăpa" de restructurare, procesul urmând să fie aplicat de ministerul de resort, declara premierul Emil Boc.
"Nimeni nu trebuie să fie ocolit de restructurare, dar nu acceptăm ca acest proces să fie derulat pe spinarea unora. Este incorect ca structurile de cultură înfiinţate prin decizii ale Guvernului, precum Teatrul German de Stat şi Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa, să fie restructurate prin decizii ale autorităţilor judeţene sau locale", a spus Boc miercuri seara, la postul public de televiziune.
Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 - 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 de oameni, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu