Cea mai mare stea din univers, a cărei strălucire este de 10 milioane de ori mai puternică decât a Soarelui, a fost descoperită de o echipă internaţională de astronomi, cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) din Chile şi al telescopului spaţial Hubble, informează AFP.
Botezată R136a1, această mega-stea ar fi avut la naştere, în urmă cu peste un milion de ani, o masă de 320 de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Ea face parte dintr-un grup de stele gigantice descoperite recent de o echipă de astronomi coordonată de profesorul Paul Crowther, astrofizician la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.
Razele ultraviolete pe care le emite sunt atât de puternice încât ar face imposibilă viaţa pe Terra, dacă această stea s-ar afla în locul Soarelui, în centrul sistemului nostru solar.
"Însă ea se află deja la o vârstă intermediară. A suferit un regim intensiv şi a pierdut o cincime din masa ei iniţială, de peste 50 de ori masa Soarelui", a declarat profesorul Crowther.
"Spre deosebire de oameni, aceste stele se nasc grele şi pierd din greutate odată cu trecerea timpului", a adăugat profesorul britanic, care consideră puţin probabil ca o stea la fel de masivă să fie descoperită în viitorul apropiat.
Studiul, realizat de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, Malaysia şi Germania, a fost publicat în jurnalul The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Un alt studiu, realizat cu ajutorul VLT şi al Observatorului european austral (ESO) din Chile şi publicat săptămâna trecută în revista Nature, a relevat faptul că toate stelele având o masă uriaşă se formează în aceeaşi manieră, pornind de la un disc de praf şi de gaz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu