marți, 27 iulie 2010

O campanie socială cu filme româneşti în 12 oraşe din ţară





Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" (RADEF) desfăşoară campania socială "Filmul românesc accesibil tuturor", în cadrul căreia va proiecta gratuit, în perioada 31 iulie - 14 septembrie, mai multe pelicule româneşti, în 12 oraşe din ţară, informează un comunicat.


Campania este organizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al consiliilor locale din oraşele unde vor avea loc proiecţiile, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX directorul RADEF, Marius Iuraşcu.
Filmele alese vor fi proiectate la Botoşani, Piatra Neamţ, Buzău, Brăila, Căciulata, Horezu, Târgu Jiu, Hunedoara, Deva şi Alba Iulia, în săli de cinema şi, în unele cazuri, în tabere de elevi şi studenţi, iar la Costineşti şi Amara, proiecţiile vor avea loc în cadrul unor festivaluri locale. La Costineşti, proiecţiile se vor desfăşura o lună întreagă, de pe 31 iulie până pe 30 august.

Iuraşcu a mai precizat că intenţionează să extindă campania la alte 30 de oraşe, fiind în discuţii cu consiliile locale.

Filmele pentru care RADEF a cumpărat licenţa de la CNC în vederea desfăşurării campaniei şi pe care le va putea difuza în campanii timp de un an sunt: "B.D. în acţiune", "B.D. în alertă", "B.D. la munte şi la mare", "Declaraţie de dragoste", "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii rock & roll", "Haiducii lui Şaptecai", "Săptămâna nebunilor", "Zestrea domniţei Ralu", "Drumul oaselor", "Trandafirul galben", "Misterele Bucureştilor", "Masca de argint", "Colierul de turcoaze", "Totul se plăteşte", "Răzbunarea haiducilor", "Buletin de Bucureşti", "Căsătorie cu repetiţie", "Veronica" şi "Veronica se întoarce".
Costurile derulării acestei campanii se ridică la circa 5.000 de lei pentru fiecare oraş inclus în proiect, iar finanţarea oferită de CNC este de circa 100.000 de lei, a precizat directorul RADEF. Costul licenţelor a fost de 50.000 de lei, a mai spus acesta.

Iuraşcu a mai spus că, dacă RADEF va păstra în administrare un număr de 40 de săli, aşa cum prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă postat la sfârşitul lunii iunie pe site-ul Ministerului Culturii, acestea vor fi reabilitate şi modernizate în termen de trei ani. Directorul interimar al RADEF a mai spus că au fost achitate toate datoriile pe care regia le acumulase, în valoare de circa 100 de miliarde de lei vechi (10 milioane de lei).
Proiectul de ordonanţă a fost elaborat după ce, pe 16 martie, Curtea Constituţională a României a declarat ca fiind neconstituţionale o serie de prevederi din Legea nr. 303/2008 privind cinematografia.

Potrivit Legii nr. 303/2008, publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie, cinematografele din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului "România Film" trebuia să treacă în administrarea autorităţilor locale în termen de şase luni. Un număr de 107 cinematografe şi terenuri aferente din totalul celor 279 aflate în administrarea RADEF la data apariţiei Legii nr.303/2008 au trecut, pâna în prezent, din domeniul privat al statului şi din administrarea regiei în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă menţionat.

Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, un număr de 40 cinematografe, aflate în prezent în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, vor trece în proprietatea publică a statului şi în administrarea regiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG