joi, 16 septembrie 2010

Actorul Bruno Ganz, premiat de Academia de Film Europeană


Actorul elveţian Bruno Ganz va primi un premiu pentru întreaga carieră cu ocazia galei din 2010 a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), care va avea loc pe 4 decembrie în oraşul estonian Tallinn, informează variety.com.

Bruno Ganz, a cărui carieră a debutat în anii '70 şi care a colaborat cu o serie de regizori germani de marcă, precum Werner Herzog, Volker Schloendorff şi Wim Wenders, s-a remarcat în filmele "Prietenul american/ Der Amerikanische Freund" (1977), în care a jucat alături de Dennis Hopper, "Nosferatu, fantoma nopţii/ Nosferatu: Phantom der Nacht" (1979), "Circle of Deceit", "Cerul Deasupra Berlinului/ Der Himmel über Berlin" (1987) şi în continuarea acestei pelicule, "In weiter Ferne, so nah!" (1993).


Ulterior, actorul elveţian a fost distribuit în comedia italiană "Pâine şi lalele/ Pane e tulipani" (2000), regizată de Silvio Soldini, în drama "Gruparea Baader Meinhof/ Der Baader Meinhof Komplex" (2008), de Uli Edel, şi în "Cititorul/ The Reader" (2008), de Stephen Daldry.

Rolul său memorabil din filmul "Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang", regizat de Oliver Hirschbiegel în 2004, în care l-a interpretat pe Adolf Hitler, şi o adevărată explozie de parodii inspirate din acest lungmetraj care au făcut furori pe internet i-au adus celebritatea pe plan internaţional.

În 2010, Bruno Ganz a fost ales preşedintele Academiei de film germane, funcţie pe care o împarte cu actriţa Iris Berben.

Nominalizările la premiile Academiei de Film Europene vor fi anunţate pe 6 noiembrie, la Festivalul European de Film de la Sevilla. Peliculele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Concertul", de Radu Mihăileanu, se află pe lista celor 46 de producţii europene eligibile pentru o nominalizare la ediţia din 2010 a premiilor Academiei de Film Europene, care va avea loc pe 4 decembrie, la Tallinn, în Estonia.

Anul trecut, "The White Ribbon", în regia lui Michael Haneke, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG