vineri, 24 septembrie 2010

Muzeul Prado din Madrid face noi descoperiri


Un nou tablou de Pieter Bruegel cel Bătrân (1525 - 1569) a fost autentificat de experţii muzeului Prado din Madrid, numărul picturilor recunoscute pe plan mondial realizate de acest renumit maestru flamand ajungând astfel la 41, a anunţat, joi, 23 septembrie, ministrul spaniol al Culturii, Angeles Gonzalez-Sinde.


Autentificarea acestui tablou, intitulat "Vino de la Fiesta de San Martín", este "un eveniment excepţional", consideră ministrul spaniol, reamintind că "există doar 40 de tablouri de Pieter Bruegel cel Bătrân cunoscute în lume, iar acesta va fi cel de-al 41-lea", informează AFP.


Muzeul madrilen se află în negocieri cu proprietarii tabloului - ale căror nume nu au fost făcute publice - pentru a cumpăra această pânză.


Muzeul Prado dispune de "o opţiune de cumpărare foarte avantajoasă", a declarat ministrul spaniol, precizând că proprietarii tabloului "preferă ca pânza să facă parte mai degrabă dintr-o colecţie publică spaniolă, decât să iasă din ţară sau să fie vândută unui colecţionar privat".


Conducerea muzeului Prado nu a dorit însă să comunice preţul unei astfel de achiziţii, totuşi ministrul spaniol al Culturii a afirmat că "toate eforturile" vor fi făcute pentru ca negocierile să se finalizeze cu un rezultat pozitiv.

Peisaj de iarnă cu patinatori şi cursă de păsări - Pieter Bruegel cel Bătrân

Muzeul Prado restaurează această pictură încă din luna februarie şi a putut să o autentifice cu ajutorul unor radiografii, care au relevat prezenţa câtorva fragmente din semnătura lui Pieter Bruegel cel Bătrân în partea de jos a tabloului.

 
Această autentificare este cu atât mai remarcabilă, cu cât este vorba de unul dintre cele mai mari tablouri ale renumitului maestru flamand - 148 centimetri x 270,5 centimetri -, iar acesta a folosit o tehnică specială, la care a apelat foarte rar, numită "tempera", ce utilizează o emulsie de clei în locul clasicului ulei pentru a lega pigmenţii.


Tabloul, descris de surse din muzeul Prado, ca "un fel de turn Babel alcătuit din băutori de vin", necesită încă "alte nouă luni de restaurare", a precizat Pilar Silva, directoarea departamentului de pictură flamandă din cadrul muzeului Prado.


Dacă această achiziţie se va concretiza, muzeul Prado va deveni proprietarul a două tablouri realizate de Pieter Bruegel cel Bătrân, cealaltă pânză a maestrului flamand ce este expusă deja în instituţia madrilenă fiind "El triunfo de la muerte/ Triumful morţii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG