miercuri, 22 septembrie 2010

Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", în perioada 1 - 11 octombrie, la Bucureşti


Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" se va desfăşura în perioada 1 - 11 octombrie, la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, şi va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din România, informează Radioul Public.


Orga Sălii Radio - cea mai mare din România (7.420 de tuburi) - va fi vedeta primei ediţii a acestui festival, organizat de Direcţia Orchestrelor şi Corurilor.


În cadrul festivalului, artiştii români şi internaţionali vor cânta exclusiv pe impresionantul instrument al Sălii Radio.


Evenimentul va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională, printre care Ilse Maria Reich şi Martin Schmeding (Germania), Andrzej Chorosinski (Polonia), Hana Bartosova (Cehia), Ursula Philippi, Olga Babadjian, Marcel Costea şi Dan Racoveanu (România).


Festivalul internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" va debuta pe 1 octombrie - Ziua Internaţională a Muzicii -, la ora 19.00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea, de la ora 21.00.


Originară din Sibiu, Ilse Maria Reich a studiat orga la Praga, cu Jiri Rheinberger, la Essen, cu Gisbert Schneider, şi la "Hochschule für Musik und Theater" din Hanovra, cu Ulrich Bremsteller. Afirmată ca o valoroasă organistă în România, cu participări la festivaluri internaţionale, ea s-a impus - după emigrare în 1988 - şi în Germania, datorită vocaţiei sale autentice.


În 1990, ea a înfiinţat la Rottenburg o şcoala de muzică - care are astăzi 500 de elevi -, pe care a condus-o timp de 18 de ani. Ca dirijor de cor şi de orchestră a mers în turnee cu ansamblurile şcolii în Africa de Sud, Italia, România, Cehia şi China. Pe parcursul mai multor ani, Ilse Maria Reich a pregătit şi a făcut posibilă colaborarea dintre corul şcolii "Chorgemeinschaft der Städtischen Musikschule" şi Orchestra de Camera Radio în cadrul mai multor concerte vocal-simfonice.


Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti are cea mai bună acustică dintre toate sălile de concerte simfonice româneşti şi adăposteşte una dintre cele mai mari orgi din Europa. Ambele au fost renovate, pentru prima oară după 50 de ani, în vara anului 2009, în pauza dintre stagiuni. Orga Sălii Radio a fost inaugurată, în data de 16 martie 2010, printr-un concert susţinut de Jennifer Bate în sala "Mihail Jora".


Biletele pentru festival vor putea fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro.


Coproducătorul evenimentului este TVR Cultural, iar parteneri sunt Fundaţia Vodafone România, Centrul Ceh, Institutul Polonez Bucureşti şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG