vineri, 24 septembrie 2010

Opere de Jean Cocteau, vândute la licitaţie pentru peste 500.000 de euro


O colecţie de desene, pasteluri şi vase din ceramică realizate de Jean Cocteau a fost vândută pentru suma totală de 430.000 de lire sterline (505.808 euro) la o licitaţie organizată de casa Bonhams, joi, 23 septembrie, la Londra, informează AFP.


Cel mai mare preţ - 48.000 de lire sterline (56.470 euro) - a fost obţinut de "Jeune Fille de Milly", un tablou pictat în 1951 de acest artist polivalent.


O altă pânză, "Les Gémeaux", a fost vândută pentru 15.600 lire sterline (18.340 euro), iar pastelul "Le Clown au Chapeau Rouge" a fost achiziţionat cu suma de 14.400 lire sterline (16.930 euro).

 
Portretele făcute de Jean Cocteau unor celebrităţi ale epocii, precum Pablo Picasso, Serghei Diaghilev şi Charlie Chaplin, şi-au găsit şi ele cumpărători.


Jean Cocteau, cunoscut mai degrabă pentru talentul său de cineast, dramaturg şi romancier, era şi un bun desenator şi pictor. Caricaturile şi schiţele sale ironice se încadrează perfect în curentul artistic de la început de secol al XX-lea.

 
În total, din cele 95 de obiecte făcând parte din colecţia Wunderman au fost vândute 82.

 
Severin Wunderman, decedat în 2008, proprietarul fabricii de ceasuri de lux Corum, era considerat cel mai important colecţionar al operelor lui Jean Cocteau. El îşi decorase în întregime, de la podea până la plafon, cu desenele lui Cocteau o cameră din castelul său din Montfort, de pe Coasta de Azur.

 
Jean Cocteau, poet, scriitor, dramaturg, grafician şi cineast, s-a născut pe 5 iulie 1889 într-o familie burgheză dintr-un orăşel de lângă Paris. Tatăl său, avocat şi pictor amator, se sinucide când Cocteau avea 9 ani. La 15 ani, el pleacă de acasă - nu este interesat de şcoală şi nu-şi ia bacalaureatul. La 19 ani, îşi publică primul volum de poeme, "La Lampe d'Aladin", devenind cunoscut în cercurile artistice boeme drept "prinţul frivol". Face parte dintr-un grup de intelectuali, alături de Marcel Proust, André Gide şi Maurice Barrès. Fascinat de Serge de Diaghilev, colaborează cu acesta la baletul "Parade" (1917). Prietenia cu scriitorul Raymond Radiguet îi influenţează viaţa şi opera, iar după moartea acestuia cade pradă opiumului. Urmează o perioadă de dezintoxicare.

 
Ca cineast, contribuie la introducerea suprarealismului în cinematografia franceză, influenţând genul Noului Val. Opera sa - care, aşa cum mărturiseşte, este în primul rând una poetică - se caracterizează prin trei succese remarcabile: "Les Enfants terribles" (roman, 1950), "Les Parents terribles" (piesă de teatru, 1929) şi "Frumoasa şi bestia" (film, 1946).

 
Cocteau moare la 11 octombrie 1963, la vârsta de 64 de ani, în urma unei crize cardiace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG