marți, 21 septembrie 2010

Proiectele care vor reprezenta România la Bienala de la Veneţia 2011, finanţate cu 740.000 de lei


Proiectele care vor reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneţia din 2011, urmând a fi expuse în Pavilionul naţional şi la Institutul Român de Cultură din Veneţia, vor fi finanţate cu o sumă totală estimativă de 740.000 de lei, informează Ministerul Afacerilor Externe.


Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Institutul Cultural Român (ICR) lansează Concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România, în categoria Partecipazioni Nazionali, la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, desfăşurată în perioada 4 iunie - 27 noiembrie 2011. Proiectele câştigătoare vor fi anunţate pe 10 decembrie 2010, urmând să fie prezentate la bienală în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini di Castello şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia.


MCPN va asigura finanţarea expoziţiei din Pavilionul naţional din Giardini di Castello, luând ca reper suma de 600.000 de lei alocată în anul 2009 proiectului ce a reprezentat România la cea de-a 53-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, cu menţiunea că această sumă poate fi diminuată sau majorată în funcţie de bugetul alocat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru anul 2011.

Institutul Cultural Român va asigura finanţarea expoziţiei din Noua Galerie a IRCCU, având prevăzută o sumă maximă de 140.000 de lei.


Totodată, ICR (prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia) va asigura, din bugetul propriu, finanţarea tipăririi catalogului participării României la eveniment, sub forma unui număr special al publicaţiei Quaderni della Casa Romena di Venezia.

 
Concursul se adresează autorilor individuali şi asociaţiilor/ organizaţiilor nonguvernamentale de profil, care pot propune proiecte atât pentru Pavilionul României din Giardini di Castello, cât şi pentru Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Termenul limită de înscriere este 3 decembrie, ora 14.00.

 
Din comisia de jurizare vor face parte: un comisar numit de MCPN, un vicecomisar numit de MAE şi ICR, curatorul unei ediţii anterioare, doi specialişti internaţionali numiţi de ICR şi doi specialişti români numiţi de MCPN. Comisarul şi vicecomisarul vor puncta doar fezabilitatea proiectelor.

 
Echipele câştigătoare vor fi responsabile de obţinerea cofinanţărilor, în cazul în care bugetul proiectului depăşeşte sumele alocate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (pentru expoziţia din Pavilionul naţional din Giardini di Castello) şi, respectiv, Institutul Cultural Român (pentru expoziţia din Noua Galerie a IRCCU).

 
Curatoarea ediţiei din 2011 a Bienalei de Artă de la Veneţia este Bice Curiger, istoric şi critic de artă şi curatoarea muzeului de artă contemporană Zurich Kunsthaus din 1993. Tema acestei ediţii urmează să fie comunicată pe site-ul oficial, www.labiennale.org.

 
Anul trecut, România a fost reprezentată la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia de proiectul "Seducţia Intervalului", semnat de artiştii Ştefan Constantinescu, Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan şi de curatoarea Alina Şerban. Tema celei de-a 53-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, aleasă de curatorul acesteia, Daniel Birnbaum din Germania, a fost "Making Worlds".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG