luni, 6 septembrie 2010

Laura Bilic, Ioan-Mihai Cortea, Tudor Aaron Istodor şi Raluca Mara, premiaţi la Gala "Hop"


Tudor Aaron Istodor şi Raluca Mara, absolventă la Cluj-Napoca, au câştigat premiile "Sică Alexandrescu", respectiv "Maria Filotti", iar Ioan-Mihai Cortea, absolvent UNATC, şi Laura Bilic, de la Iaşi, au câştigat premiile pentru interpretare, sâmbătă seară, la Gala Tânărului Actor "Hop".


Ceremonia de premiere a celei de-a 13-a ediţii a Galei Tânărului Actor "Hop" a avut loc sâmbătă seară, la Casa de Cultură din Mangalia, unde, timp de patru zile, cei 25 de actori concurenţi la secţiunea Individual şi-au prezentat monologurile şi au fost puse în scenă cinci spectacole în secţiunea Grup. Toţi participanţii au fost invitaţi pe scenă la festivitatea de premiere şi au primit diplome şi cărţi din partea organizatorilor, dar şi aplauze pentru prestaţiile lor.

 
Reprezentaţia de pantomimă şi mânuire de păpuşi "Dincolo de umbre" a absolvenţilor Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi - Ecaterina Ciofu, Ioana Iordache şi Dumitru Georgescu - a primit premiul pentru cel mai bun spectacol. "Ne bucurăm că suntem aici şi că ne ducem cu o diplomă acasă, la Iaşi", a spus Ioana Iordache, din partea tripletei, cu toţii copleşiţi de surpriză şi emoţie.


Ioan-Mihai Cortea a câştigat premiul "Ştefan Iordache" pentru cel mai bun actor, care i-a fost înmânat chiar de directorul Galei "Hop", Cornel Todea. "Este primul meu premiu. Aş vrea să îl dedic bunicii mele, care m-a crescut şi care s-a stins săptămâna trecută", a spus Cortea, care în concurs l-a interpretat pe Zorba Grecul. Actorul în vârstă de 24 de ani, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 2008, a fost distribuit în stagiunea trecută în spectacolul "Domnişoara Iulia", după August Strindberg, la Teatrul de Comedie, dar a avut şi roluri de film, printre care cel al lui Oli din "Nunta lui Oli", premiatul scurtmetraj semnat de Tudor Jurgiu.


Cea mai bună actriţă a galei din acest an a fost desemnată Laura Bilic, în vârstă de 25 de ani, absolventă a Universităţii de Arte "George Enescu" de la Iaşi în 2007. Aceasta şi-a ales textul "Pete de cerneală", de Michael Frayn, interpretând cu un umor rafinat o nevrotică în timpul unui interviu. După festivitate, actriţa a declarat pentru MEDIAFAX că a venit la Gala "Hop" din acest an la insistenţele unui coleg, după ce a mai participat anteriror la preselecţie fără a fi selectată. "Experienţa de aici, până în ziua în care am jucat, a fost ca şi cum mi-aş fi luat bilet la cel mai periculos montagne russe şi eram gata să-l dau să-l taie la intrare", a spus Bilic, în continuare foarte emoţionată. Laura Bilic a jucat diverse roluri la Ateneul din Iaşi, Teatrul de Stat din Constanţa, Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani şi Teatrul Naţional Iaşi, iar în prezent este preparator la Universitatea de Arte din Iaşi, însă îşi doreşte să joace în continuare.


Premiul special al juriului, "Sică Alexandrescu", i-a revenit lui Tudor Aaron Istodor, care a pus în scenă un show de stand up comedy memorabil după Eric Bogosian. Actorul a mulţumit şi a strigat apoi un "Vă iubesc!" prelung şi cântat ca în manele, amintind de modul în care şi-a interpretat textul ales la proba impusă - "Un tenor scăpătat", de I.L Caragiale - şi stârnind noi hohote de râs în public. Absolvent UNATC în 2007, Istodor a jucat la Teatrul Naţional Bucureşti, la Odeon şi la Bulandra şi a avut şi mai multe roluri în filme. Textul lui Bogosian interpretat la gală l-a ales dintr-un colaj de monologuri, conceput şi interpretat alături de Radu Iacoban la Green Hours din Capitală, cei doi urmând să susţină o reprezentaţie cu acest spectacol, intitulat "(Cu)cuie-n frunte", la Festivalul Naţional de Teatru 2010.


Pentru premiul "Maria Filotti", acordat de prinţul Şerban Cantacuzino, juriul a ales-o câştigătoare pe Raluca Mara, absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca anul acesta. Ea a interpretat la gală un colaj de texte de Nietzsche şi a jucat şi în spectacolul "Eden", alături de colegii de clasă. Această producţie de teatru non-verbal după "Geneza" din Biblie a primit premiul publicului. Mara a spus că a fost o experienţă extraordinară să fie la gală alături de colegii ei şi de profesorii lor, Ionuţ Caras şi Mara Opriş, care semnează regia spectacolului "Eden". "Ne este tuturor din clasă cel mai drag spectacol", a mai spus actriţa. Raluca Mara, în vârstă de 22 de ani, care joacă în prezent la Teatrul "I.D. Sârbu" din Petroşani, a declarat că îşi doreşte să lucreze cu cât mai mulţi actori, dar şi să se concretizeze un proiect independent pe care îl are în plan cu colegii.


Din distribuţia spectacolului "Eden" au mai făcut parte Radu Homiceanu, Mihail Onaca şi Raluca Uzunov, Adina Lazăr, Ana Nicolae, Diana Buluga, Andrea Şovan şi Florin Suciu.


Premiul publicului la secţiunea Individual i-a fost acordat actriţei Ingrid Robu, tot de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, promoţia 2008. Aceasta a cucerit spectatorii cu rolul de clovn din "Fotografii cu clovni invizibili", de Val Butnaru, dar mai ales prin felul în care a abordat proba impusă, interpretând "Un tenor scăpătat".


Juriul celei de-a 13-a ediţii a Galei Tânărului Actor "Hop" a fost format din regizorul Felix Alexa, actorul Marius Manole, actriţa Virginia Mirea, coregraful Florin Fieroiu şi criticul Sorin Crişan.


Câştigătorii acestei ediţii a Galei "Hop" urmează să realizeze un spectacol pentru Televiziunea Română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG