luni, 13 septembrie 2010

Scandal la Veneţia


Juriul Festivalului de Film de la Veneţia, condus de Quentin Tarantino, a fost criticat pentru deciziile sale, în special pentru acordarea Leului de Aur Sofiei Coppola, fosta iubită a regizorului, şi a premiului pentru întreaga carieră prietenului său Monte Hellman, potrivit Reuters.

 
Tarantino se confruntă cu acuzaţii de favoritism din partea criticilor care au luat parte la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, încheiată sâmbătă.

 
"Preşedinţia lui Quentin Tarantino (în juriul competiţiei oficiale, n.r.) riscă să fie cel mai evident conflict de interese, având în vedere că «Somewhere» (filmul Sofiei Coppola care a luat Leul de Aur, n.r.) şi «Road to Nowhere» (filmul cu care Monte Hellman, premiat de juriu pentru întreaga carieră, a participat în competiţia oficială, n.r.) păreau fermecătoare şi interesante, dar nu mai mult", scrie Paolo Mereghetti, veteran critic de film, în ediţia de duminică a cotidianului italian Corriere della Sera.


"Nu aveam de gând să las ca astfel de lucruri să mă influenţeze vreun pic. Voiam doar să răspund la filme. Nu am îndreptat lucrurile în nicio direcţie ca persoană", a declarat Tarantino după decernarea premiilor.

 
"Somewhere", cel mai recent film al Sofiei Coppola, premiată cu Oscar pentru scenariul filmului "Rătăciţi printre cuvinte/ Lost in Translation", spune povestea unui actor de la Hollywood ce îşi reanalizază viaţa marcată de alcool, droguri şi aventuri amoroase când fiica sa îi face o vizită.

 
La decernarea Leului de Aur, Tarantino a anunţat că decizia juriului a fost unanimă.

 
Totodată, un film criticat de presa de specialitate, "Balada Triste de Trompeta", al spaniolului Alex de la Iglesia, a fost distins cu Leul de Argint, premiul pentru cea mai bună regie, şi Premiul Osella pentru cel mai bun scenariu. Filmul, tradus "The Last Circus", a fost clasat al 17-lea din cele 24 de filme din competiţia oficială într-un sondaj informal realizat printre critici.

 
Filmul horror, deosebit de violent, care se doreşte o metaforă pentru Spania fascistă, a fost prezentat în cronici drept "filmul spaniol dement cu circul" şi "zgomotos, plictisitor şi neatractiv din orice punct de vedere", deşi a avut şi câţiva susţinători înfocaţi.

 
La nemulţumirile criticilor privind deciziile juriului se adaugă şi acordarea unui premiu pentru interpretare actorului Vincent Gallo, pentru rolul din "Essential Killing", în care nu spune niciun cuvânt. Gallo interpretează un deţinut politic care încearcă să scape de forţele americane, în filmul semnat de regizorul polonez Jerzy Skolimowski. Actorul şi regizorul, care a participat la competiţia oficială cu propriul film - "Promises Written in Water" - a refuzat orice fel de publicitate la Veneţia şi nu a urcat pe scenă să îşi ia premiul.

 
Pe de altă parte, unele dintre cele mai apreciate filme şi prestaţii actoriceşti din competiţia oficială au fost ignorate, inclusiv cea a actriţei Natalie Portman, care interpretează o dansatoare cu probleme în "Black Swan" de Darren Aronofsky.

 
Preferate de critici au fost şi "Venus Noire", după povestea reală a unei femei aduse din Africa de Sud în Europa în 1810 şi transformată într-o atracţie de circ, dar şi filmul chilian "Post Mortem" şi pelicula "Potiche", o comedie a cărei acţiune se petrece în anii '70, cu Catherine Deneuve şi Gerard Depardieu.

 
Pe de altă parte, victoria Sofiei Coppola garantează un final spectaculos al acestei ediţii a Festivalului de la Veneţia, despre care mulţi specialişti au spus că ar fi umbrită de ediţia curentă a Festivalului de la Toronto (9 - 19 spetembrie), care a atras multe nume mari din industria cinematografică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG