miercuri, 22 septembrie 2010

Zeci de piese vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea


Zeci de piese de teatru vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Teatru Scurt care se va desfăşura, în perioada 25 septembrie - 2 octombrie, la Oradea, acestea urmând să fie jucate pe străzi, în pub-uri sau chiar în autobuze, transmite corespondentul MEDIAFAX.


Daniel Vulcu, directorul artistic al Teatrului de Stat Oradea şi totodată directorul Festivalului de Teatru Scurt 2010 (FTS), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sâmbătă va debuta cea de-a 16-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, care se va desfăşura în cadrul festivalului Toamna Orădeană.


"Am reuşit să convingem autorităţile că este foarte bine să organizăm acest Festival de Teatru Scurt, chiar pe vreme de criză. O premieră este faptul că am reuşit nu doar să convingem autorităţile, ci şi sponsorii să vină", a spus Vulcu.


La rândul său, criticul Mircea Morariu, selecţionerul unic al FTS, care îşi va lansa în cadrul festivalului şi cartea "2009, un an teatral aşa cum l-am văzut", a afirmat că a inclus în program atât piese jucate în anul 2009, cât şi în 2010.

 
"Veţi vedea 28 de spectacole, din cele care reprezintă selecţia oficială şi pentru care îmi asum într-o măsură răspunderea", a afirmat Morariu.


Acesta a subliniat că programul va fi unul diversificat, cu piese de succes.


"Am dorit să demonstrăm că teatrul este viu, în pofida situaţiei de criză, şi că se produc în continuare spectacole importante", a subliniat acesta.


Morariu a precizat că ediţia de anul acesta aduce în faţa orădenilor actori consacraţi şi îndrăgiţi precum Mircea Diaconu sau Alexandru Repan, dar şi trupe de teatru renumite sau mai puţin cunoscute, din toată ţara. Printre alţii, vor sosi la Oradea Teatrul Nottara şi Teatrul de Comedie din Bucureşti.


În plus, piesele se vor juca în locuri neconvenţionale: pe stradă, în pub-uri ori chiar în autobuze.


Evenimentul va cuprinde şi concerte, lansări de carte, prezentări de modă sau recitaluri de muzică şi poezie.


"Pentru prima oară, Festivalul Teatrului Scurt va avea un film, realizat de TVR", a afirmat Morariu.


Alin Mihon, directorul executiv al Agenţiei Manifest, care s-a implicat în promovarea evenimentului, a declarat, la rândul său, că o altă premieră pentru Oradea va fi faptul că sub Pasajul Vulturul Negru din municipiu vor avea loc un carnaval, o paradă de costume de teatru, dar şi ateliere interactive şi expoziţii de obiecte hand made.


Tot pentru prima oară în oraşul de pe Criş un operator de telefonie mobilă va comunica utilizatorilor săi programul FTS prin SMS.


Pe de altă parte, viceprimarul Gheorghe Carp a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că la ediţia următoare Primăria Oradea va sprijini ideea directorului festivalului Daniel Vulcu de a face din FTS un festival internaţional.


"În bugetul pentru anul viitor vom încerca să cuprindem bani pentru ca acest festival să devină internaţional", a declarat Carp.


Festivalul de Teatru Scurt este singurul festival dedicat piesei într-un act din România, fiind o manifestare culturală care a debutat în 1976.


Anul acesta, deschiderea oficială va avea loc în 25 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio, cu piesa "Girodina", susţinută de actorii Teatrului de Stat Oradea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG