luni, 28 iunie 2010

Cenuşa scriitorului José Saramago va fi depusă la umbra unui măslin centenar din Lisabona

Cenuşa scriitorului portughez José Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură, decedat pe 18 iunie, va fi depusă la umbra unui măslin centenar din Lisabona, s-a anunţat, sâmbătă, pe site-ul Fundaţiei José Saramago, informeză AFP.


 

Cenuşa scriitorului José Saramago va fi depusă în parcul "Campo das cebolas" din faţa Casa dos Bicos - sediul Fundaţiei José Saramago -, la umbra unui măslin centenar, care va fi adus din satul natal al scriitorului, Azinhaga, se precizează în acelaşi comunicat.


 

"O bancă (amplasată în acel loc, n.r.) le va permite prietenilor săi să citească pasaje din opera lui şi să admire peisajul pe care scriitorul îl vedea de la fereastra fundaţiei", se afirmă în acelaşi text.


 

Municipalitatea din Lisabona a cedat Casa dos Bicos, în 2008, pentru a deveni sediul general al Fundaţiei José Saramago, în onoarea scriitorului portughez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1998.


 

Corpul neînsufleţit al scriitorului, decedat pe 18 iunie la vârsta de 87 de ani pe insula spaniolă Lanzarote, a fost repatriat în ziua următoare în Portugalia, unde autorităţile au decretat două zile de doliu naţional. Ceremonia funerară a avut loc duminica trecută.


 

Pilar de Rio, văduva scriitorului, a evocat mai întâi posibilitatea de a dispersa jumătate din cenuşa scriitorului în Anzihaga, satul lui natal, iar cealaltă jumătate în Tias, localitatea din arhipelagul Insulelor Canare unde José Saramago şi-a trăit ultimii 17 ani din viaţă.


 

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922, la Azinhaga, în provincia Ribatejo, într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu obţinerea premiului Nobel pentru Literatură în 1998. În 1992, el a publicat "Evanghelia după Isus Cristos", cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Iisus. O cotitură în universul tematic al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni alegorice începută cu "Pluta de piatră" (1986) şi urmată de "Eseu despre orbire" (1995), "Toate numele" (1997), "Peştera" (2000), "Omul duplicat" (2002), "Eseu despre luciditate" (2004) şi "Intermitenţele morţii" (2005).


 

Unul dintre cele mai recente romane ale lui José Saramago este "Călătoria elefantului", publicat în Portugalia în 2008. Cartea a apărut în România la editura Polirom în martie 2010, în traducerea Mioarei Caragea, în cadrul seriei de autor dedicate scriitorului portughez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG