Fondatorul şi directorul Festivalului "Crossing Europe" de la Linz (Austria), Christine Dollhofer, membru în juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, spune că TIFF este cea mai bună ocazie de a vedea pelicule româneşti foarte premiate în ultimii ani, transmite MEDIAFAX.
Christine Dollhofer, membru în juriul TIFF, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că apreciază selecţia făcută de organizatori şi că festivalul este unul de anvergură, fiind un model de succes pentru un eveniment de gen organizat într-un oraş cu mulţi tineri şi studenţi iubitori de film.
"TIFF este singurul festival din România membru într-o reţea europeană, este locul unde afli despre filmele româneşti foarte premiate în ultimii ani, dar aici e locul unde pot să găsesc tot ce vreau despre filmele româneşti, producători, regizori, actori (...). Încerc să aduc şi filme din Austria mai puţin văzute, este interesant să fiu la Cluj, să văd cum fac şi alţii acest tip de selecţie. România este un loc cu mulţi tineri, oricând în festivalul nostru s-ar putea găsi patru, cinci titluri româneşti, «Francesca» şi «Lumea văzută de Ioan B.» au fost selectate pentru competiţia 2010", a afirmat ea.
Un alt membru al juriului TIFF, Martin Blaney, jurnalist la publicaţia Screen International, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că filmul românesc devine tot mai important în lume.
"Încep Zilele Filmului Românesc, mulţi agenţi au venit să ia pulsul acestor filme. Eram la ceremonia de deschidere, la «Soul Kitchen», şi Giurgiu a pomenit de marele actor român Jean Constantin şi de criticul Ron Halloway, care a susţinut mult acest festival în lume, iar experienţa lui a contat mult la creşterea festivalului. La Festivalul de la Berlin, Tudor m-a întrebat dacă m-aş putea gândi la un titlu pe care putem să-l proiectăm la TIFF în onoarea lui Ron Halloway", a povestit Blaney.
Potrivit sursei citate, joi va fi proiectat un astfel de film, la TIFF Lounge, "Essent/Ascensiunea" de Larisa Shepitko.
"Există mai multe feluri de a aprecia filmele, poţi face o analiză de la un moment la altul sau îţi păstrezi părerile pentru ultima şedinţă de jurizare. Mai există un sistem cu puncte, de exemplu, avem 12 filme de aici şi putem conveni asupra celor care ies din discuţie pentru premiu, suntem încă în faza incipientă a jurizării, nu ştiu cum o să luăm decizia", a explicat Blaney.
La rândul său, actriţa Monica Bârlădeanu a spus că a face parte din juriu este o experienţă extraordinară. "Mă simt mai mult expusă în filmele în care joc, e o experienţă extraordinară, e prima de acest fel, pot să spun foarte puţine la momentul acesta. Îmi plac filmele care mă emoţionează, mă ating, nu îmi ies din minte uşor", a afirmat Bârlădeanu.
Regizorul Barmak Akram, care, anul trecut, a câştigat premiul pentru regie la TIFF, a menţionat că filmele bune sunt cele care nu se termină în sala de cinema. Ca membru al juriului, el a spus că începe să îi cunoască pe colegii săi, iar cu Monica Bârlădeanu ar putea colabora în viitor.
"Locul cinematografului din Afganistan e mic şi catastrofal, acolo nu este festival pentru că nu este film. Anul trecut am fost membru al juriului Festivalului din Kabul, au venit doar trei realizatori din afara ţării, la restul le-a fost frică. Sper că după ce soldaţii NATO vor aduce pace şi securitate în ţară, va fi un festival adevărat acolo", a spus Barmak Akram.
La rândul său, regizorul Ineke Smits a spus că este obişnuit să fie judecată, nu să judece. "Ca regizor, sunt obişnuită să fiu eu judecată, să fiu de cealaltă parte a deciziei, acum că sunt în juriu învăţ să respect munca celor care creează şi cred că e o oportunitate frumoasă să discuţi cu oameni din film (...) Eu cred că e important să fie filme care ne surprind, caut filme originale, care au ceva de spus în afara modelor epocii, filme care să aibă un mesaj propriu puternic, nişte voci singulare", a spus Ineke Smits.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a început vineri, la Cluj-Napoca, şi se desfăşoară până pe 6 iunie.
În competiţia TIFF au fost incluse 12 filme, iar gala de premiere va avea loc sâmbătă, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu