marți, 15 iunie 2010

Luna ascunde rezerve de apă mai mari decât se credea

Luna ascunde rezerve de apă mai mari decât se credea, iar acestea sunt ascunse, pe scară largă, la mare adâncime, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani, citaţi de Reuters.

Recentele cercetări şi analize spaţiale au relevat prezenţa atât a apei îngheţate pe fundul craterelor, cât şi a multor zone de gheaţă la suprafaţă, acoperite de un strat de praf. Aceste cantităţi de apă şi de gheaţă ar fi putut fi aduse pe Lună de comete şi asteroizi care au intrat în contact cu suprafaţa lunară.


 

Potrivit unui studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Science, pe Lună există cantităţi mult mai mari de apă, iar această descoperire ar putea deveni esenţială pentru viitoarele misiuni de explorare spaţială.

"Apa ar putea fi omniprezentă în interiorul Lunii", au afirmat autorii studiului.


 

"Timp de peste 40 de ani am crezut că Luna este aridă. Am descoperit însă că procentul de apă variază de la 64 de părţi la un miliard până la cinci părţi la un milion - cantităţile de apă fiind de cel puţin 100 de ori mai mari decât arătau rezultatele precedente", a explicat Francis McCubbin, de la Carnegie Institution of Washington, coordonatorul studiului.

Rezervele de apă nu sunt imediat accesibile, deoarece ele sunt încorporate în rocile din interiorul Lunii.


 

Cei mai mulţi oameni de ştiinţă consideră că Luna s-a format atunci când un corp de mărimea planetei Marte s-a ciocnit cu Terra, în urmă cu 4,5 miliarde de ani. În urma acestui impact a fost proiectată în spaţiu o cantitate mare de materii care s-au compactat ulterior, dând astfel naştere satelitului natural al Pământului.

Magma s-a format în timpul acestui proces, iar anumite molecule de apă au fost conservate în interiorul rocilor, după ce magma s-a răcit şi s-a cristalizat.


 

Cercetătorii americani au analizat mostrele prelevate în urmă cu 40 de ani în timpul misiunilor Apollo de pe Lună. Rocile aduse pe Terra prezintă urmele chimice ale hidrogenului şi oxigenului, determinându-i pe specialişti să afirme că acestea conţin apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG