joi, 17 iunie 2010

Spectacolul Gianinei Cărbunariu "20/20", premiat la Festivalul Naţional de Teatru Pozst din Ungaria

Spectacolul Gianinei Cărbunariu "20/20" a primit premiul special al juriului, dar şi premiul Rivalda, acordat de Teatrul Thalia din Budapesta, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Naţional de Teatru din Ungaria, numit Pozst, care a avut loc la Pécs, între 3 şi 12 iunie, informează un comunicat.


 

Între 3 şi 12 iunie, s-a defăşurat la Pécs, Capitală Culturală Europeană în acest an, cea de-a zecea ediţie a Festivalului Naţional de Teatru din Ungaria, ce cuprinde în programul oficial anual 14 producţii considerate cele mai bune spectacole ale stagiunii în curs. În fiecare an, selecţionerul unic festivalului este un om de cultură - muzician, dramaturg, regizor de film etc. - în 2010, oferta stagiunii fiind evaluată de criticul de muzică şi jurnalistul Fáy Miklós, care a ales cele 14 spectacole dintr-un total de 120 vizionate.


 

Spectacolul Gianinei Cărbunariu, coprodus de teatrul independent Studio Yorick din Târgu Mureş şi de dramAcum, a intrat în secţiunea de concurs alături de montări ale unor regizori consacraţi, ca Zsótér Sándor şi Mohácsi János, şi împreună cu alte două producţii ale unor teatre maghiare din afara Ungariei, cel din Satu Mare şi cel din Subotice, Serbia. De altfel, "20/20" este primul spectacol târgumureşan selecţionat în istoria festivalului de la Pécs.


 

"Acest spectacol te lasă greu să te desprinzi de el, deşi nici dramă nu i se poate spune. Actorii au făcut interviuri cu participanţii şi martorii evenimentelor de acum 20 de ani din Târgu Mureş şi le-au pus pe scenă. Un fel de teatru ancestral, prelucrarea scenică a celor petrecute, în maghiară, în română, câteodată în engleză, cu supratitrare, cu recuzită puţină, doar câteva scaune şi pahare. Dar replicile sunt puternice, înfricoşătoare, îndârjite, iar câteodată parcă te gâdilă. Şi nişte actori extraordinari (...)", a declarat selecţionerul despre "20/20" în caietul-program al festivalului.


 

După reprezentaţiile din noiembrie, la Budapesta, şi în martie, la Debreţin, spectacolul "20/20" a fost aşteptat cu nerăbdare şi de publicul festivalului din Pécs, unde a avut loc a 25-a reprezentaţie din această stagiune.


 

Juriul, alcătuit din renumiţi oameni de teatru din Ungaria, a acordat producţiei Premiul Special al festivalului, iar Teatrul Thalia a distins spectacolul cu Premiul Rivalda, reprezentând o invitaţie în toamnă la Budapesta.


 

Spectacolul "20/20" s-a jucat, în aprilie, la Festivalul Dramaturgiei Române de la Timişoara, în mai, la Festivalul Underground din Arad şi la Festivalul Sterijino Pozorje de la Novi Sad, Serbia. În iunie, "20/20" va mai participa la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda.


 

"20/20" este o producţie care pune în discuţie, prin mijloacele teatrului, particularităţile convieţuirii româno-maghiare, bilingvismul şi situaţiile umane, conflictele ce pot apărea, cum ar fi confruntările interetnice din martie '90.


 

"Ideea s-a înfiripat de anul trecut, din ianuarie, când am fost la Târgu Mureş să văd un spectacol pe un text al meu şi mi s-a propus o colaborare pe subiectul martie '90. Ştiam ce s-a întâmplat la Târgu Mureş şi mi s-a părut o idee bună. La data producerii acelor evenimente, eu eram în Piatra Neamţ şi aveam 12 ani, dar mi-au rămas în minte imagini de la TV, care se repetau: martie '90, mineriadele, devastarea sediilor unor partide. Am vrut să vorbesc cu oamenii, nu am căutat să aflu adevărul - ar fi şi culmea, după 20 de ani! - să văd cum funcţionează memoria lor, după 20 de ani", a declarat, în martie, corespondentului MEDIAFAX de la Târgu Mureş, Gianina Cărbunariu.


 

Gianina Cărbunariu s-a născut în 1977, la Piatra Neamţ. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film "I. L. Caragiale" din Bucureşti, secţiunea Scriere dramatică. Este autoarea mai multor piese de teatru, printre care "Kebab", "Stop the Tempo", "DJ Pirat", "Toţi tipii ăştia arată ca părinţii noştri", "Honey", "Irealităţi din estul sălbatic imediat". Printre spectacolele regizate de ea la Bucureşti, după propriile texte, se numără "Stop the Tempo" (Teatrul Luni de la Green Hours), "mady-baby.edu" şi "Sado-Maso Blues Bar" (Teatrul Foarte Mic).


 

Gianina Cărbunariu a fost rezidentă la Royal Court în 2004. De atunci, piesele ei au circulat în toată Europa, participând la festivaluri precum New Plays from Europe - Theaterbiennale of the Staatstheater (Wiesbaden), New Drama Festival (Moscova), Festival Francophonie Metissee (Paris), Festival Premieres (Strasbourg), potrivit Institutului Cultural Român din Londra. Din 2003, a participat la ateliere de teatru în Bulgaria, Macedonia, Franţa, Germania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG