miercuri, 30 iunie 2010

Scandal la Operă


O investigaţie a revistei Academia Caţavencu ne atrage atenţia asupra unui scandal ce învăluie Opera Naţională Română din Bucureşti. 

Aflăm din corespondenţa purtată, la data de 23 martie a.c., între Kelemen Hunor, ministrul Culturii, şi deputatul Mircia Giur­giu, lucruri grăitoare cu privire la viitorul lui Cătălin Ionescu-Arbore, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti. Viitorul acestuia trebuie căutat adînc în trecut. Ceea ce a şi făcut Corpul de Control al ministrului Kelemen, care a pus sub lupă activitatea desfăşurată de Opera Naţională Bucureşti în intervalul 01.01.2006 – 31.03.2009.

 
În urma controlului, s-a solicitat recuperarea unor saci de bani dispăruţi de acasă, din vistieria Operei, şi s-au trasat măsuri cu privire la cercetarea răspunderii disciplinare pentru responsabilii vinovaţi de încălcarea legii.

 
Cel mai responsabil este Arbore, aşa cum rezultă din dosarul 4463/P/2009, aflat în supravegherea Parchetului de pe lîngă Judecătoria sectorului 5. Odată cu epoca Arbore, Opera a luat-o pe un drum cotit, ce duce de regulă spre groapa cu furnici a culturii. Ca să se vadă măreţia de păducel a lui Arbore, Opera a trebuit să renunţe treptat la repertoriu, pînă ce programul ei a devenit similar cu cel al unui că­min cultural de ţară.

 
Astăzi, Ope­ra a cedat spaţiul manelelor şi maneliştilor. Pe scena care i-a consacrat pe Ion Dacian, Gherase Dendrino, Cleopatra Melidoneanu, Lucia Ţibuleac, David Ohanesian sau Dan Iordăchescu răsună manelele. 

Arbore a semnat pe şest un contract de 500 de arginţi cu Sorin Copilul de Aur, pentru ca acesta să-şi filmeze un videoclip infam, ce profanează însăşi ideea de operă. Rezultatele controlului efectuat de Ministerul Culturii întîrzie să-şi arate efectele. Aşa cum n-a avut urmări nici controlul efectuat de Curtea de Conturi, la solicitarea lui Leonard-Octavian Pădureţ, liderul Federaţiei sindicatelor artiştilor interpreţi din România.

 
Răspunsul lui Mihai Hură, consilier de conturi, din data de 9 aprilie a.c., adresat liderului Pădureţ, conţine un licăr de speranţă că inspectorii Curţii au avut de gînd să descopere ilegalităţi în activitatea directorului Arbore. Răspunsul din data de 3 mai a.c., trimis de Constantin Ionescu, directorul Camerei de Conturi a municipiului Bucureşti, este ceva mai robust şi mai concret: "Din verificările efectuate a rezultat o serie de abateri de la legalitate şi regularitate consemnate în procesul-verbal de constatare înregistrat la instituţie sub numărul D193/2010 (...)".

 
Fireşte că pînă ce legea se va năpusti la jugulară şi-l va lăsa fără coroană, Arbore are mai multe posibilităţi de apărare: 

a) "N-am ştiut clar care sînt responsabilităţile mele de director, deoarece colegii mei, gay-directorii, mi-au promis solemn să-mi apere spatele, indiferent de cine mă va ataca prin faţă"; 

b) "M-a durut în bască de ameninţările fîlfîite de duşmani, deoarece colegii mei, masonii, mi-au promis răspicat că mă vor scăpa de spatiştii din Ministerul Culturii sau ai Curţii de Conturi". 

Sursa o găsiţi Aici

Larry King LIVE is... DEAD


Larry King renunţă la emisiunea pe care o realizează la postul CNN de peste 25 de ani. Veteranul realizator de televiziune american Larry King a anunţat că va renunţa, din toamnă, la emisiunea pe care o realizează la postul CNN de peste 25 de ani, informează bbc.co.uk.

 
Larry King, în vârstă de 76 de ani, a declarat că a luat această decizie deoarece îşi doreşte să petreacă mai mult timp cu familia. Dar, conform analiştilor, motivul real pentru care King renunţă la emisiunea este scăderea cotei de audienţă.

 
De-a lungul celor 25 de ani de emisiune, Larry King, celebru pentru bretelele sale, a realizat peste 40.000 de interviuri cu celebrităţi şi oameni politici din lumea întreagă.

 
Emisiunea "Larry King Live" a fost introdusă recent în Guinness Book of World Records, fiind considerată cea mai lungă emisiune de televiziune moderată fără întrerupere de aceeaşi persoană şi difuzată în acelaşi interval orar.

 
Căsnicia lui King cu cea de-a şaptea soţie, Shawn Southwick, părea să fie pe punctul de a se destrăma la începutul acestui an, după ce Larry King a cerut divorţul. Între timp, cei doi soţi au trecut peste diferenţele de opinii şi s-au împăcat.

 
Pe blogul său, Larry King îşi informează cititorii despre faptul că postul CNN a fost de acord cu cererea sa de a pune capăt emisiunii "Larry King Live" începând din această toamnă.

 
Larry King a anunţat cu această ocazie că va continua să fie "un membru al familiei CNN" şi că va continua să prezinte din când în când programe speciale cu ocazia unor evenimente naţionale sau internaţionale majore.

 
De-a lungul carierei sale, Larry King i-a intervievat pe toţi preşedinţii americani, începând cu Gerald Ford. Printre cele mai recente interviuri ale sale se numără cele realizate cu Bill Gates şi Lady Gaga.

marți, 29 iunie 2010

Conferinţa despre inimă a lui Andrei Pleşu.


Andrei Pleşu: "Doamnelor si domnilor, îmi pare sincer rau ca unii dintre dvs. sunt condamnati sa asculte ceea ce urmeaza în conditii foarte incomode. Nici mie nu-mi convine aceasta situatie pentru ca stiu ca, de la o vreme, tot ce voi spune va fi taxat în functie de crescânda durere de genunchi si de talpi a celor care n-au gasit loc. Asa ca sunt pregatit pentru orice dezertiune.

 
Despre inima se vorbeste frecvent, e un loc comun al vietii noastre. În retorica simtului comun, ea e cuplata, de regula, la doua teme - cea a mortii si cea a amorului. Exista, de altfel, o ampla traditie culturala care asociaza cele doua teme. Avem, asadar, pe de o parte, inima clinica, cea cu care mergem la doctor de la o vârsta încolo, si inima romantica, cea care, prin experientele repetate ale palpitului sentimental, ne trimite în cele din urma tot la doctor, adica devine si ea clinica. Exista si una, si cealalta. Dar dorinta mea este sa vorbesc si despre alte specii ale inimii, poate mai complicate, despre care se vorbeste mai putin, dar despre care s-a vorbit foarte mult de-a lungul vremii pâna la un anumit moment.

 
Pe lânga binomul inima clinica-inima romantica, voi mentiona, rapid, si o alta asociere practicata de simtul comun: binomul inima-minte. Inima ar fi organul cu care ai trairi, cu care simti, cu care îti pasa de lume, iar mintea - organul responsabil cu gândirea, organul cu care întelegi si organizezi lucrurile. Mintea ar fi, deci, polul rece al fiintei noastre, iar inima - cel cald. Disjunctia este fara îndoiala artificiala pentru ca, în realitate, sentimentele nu sunt în mod necesar nearticulate, stupide, nereflectate, iar gândurile nu sunt necesarmente sterpe de afectivitate. Exista o coerenta, o logica a sentimentelor, dupa cum exista si un patos al ideilor. Gândirea nu e o chestiune strict intelectuala; pe de alta parte, centrele emotivitatii sunt pe scoarta, în creier.

 
Ne vom tine departe, asadar, de asemenea schematisme, si vom încerca sa trecem dincolo de locurile comune, pentru a vorbi de cel putin înca doua nivele ale întelegerii inimii: 1.inima ca sediu al intelectului si ca instrument de cunoastere si 2. inima ca spatiu al lui Dumnezeu, ca loc al rugaciunii.

 
Sa nu va asteptati sa va spun lucruri riscante si orginale. Eu fac strict anamneza, sistematizez o informatie care exista si pe care poate multi dintre dvs. o aveti deja. Dificultatea consta în a spune tot ce trebuie spus foarte concentrat, într-un ceas. Nu vreau, totusi, sa evacuez locurile comune, înainte de a reflecta putin asupra lor. Despre inima clinica, pot vorbi cu o competenta din ce în ce mai solida. Cu experienta mea de pacient, as putea chiar sa deschid un mic cabinet de cardiologie. Îmi închipui, de pilda, ca stiu sa tratez un bolnav de hipertensiune. Întâi, daca arata ca mine, îi spun ca trebuie sa slabeasca! Apoi - sa manânce mai multe vegetale, sa îsi faca analize si, daca acestea nu lamuresc nimic – ceea ce se întâmpla în 80% din cazuri –, îi spun ca sufera de hipertensiune esentiala (adica inexplicabila) si îi dau o medicatie care cuprinde un hipotensor, un diuretic si un betablocant. Toate acestea trebuie testate: dai omului mai întâi o doza, dupa doua saptamâni îl certi ca nu a slabit, îi schimbi dozajul pâna gasesti unul convenabil, îi spui sa se lase de fumat, sa nu faca diabet si sa mearga mult pe jos. Nu stiu cum nu se plictisesc medicii care au de rezolvat sute de asemenea cazuri pe zi si nu pot iesi din aceasta schema. Nu e vina lor! E vina inimii clinice, care este un mecanism previzibil, un muschi, o pompa, un lucru simplu. În jurul acestui mecanism precar apar, cînd e cazul, o multime de ‚cârje'cu nume fioroase: EKG, pacemaker etc. Inima devine ceva de care trebuie sa te ocupi: tii regim, iei doctorii, faci jogging (lucru inadmisibil dupa parerea mea! Când am auzit ca inventatorul joggingului a murit la 62 de ani facând jogging, am luat asta ca pe o victorie personala!). Uneori, când pompa cardiaca se strica, o putem înlocui. E scoasa cu mâna din corp si se pune altceva în loc, sau se fac modificari esentiale în structura ei. Cineva a observat ca aceasta operatie a fost anticipata înca din secolul XIV, când Sfânta Catarina da Siena spunea în rugaciune: "Doamne Isuse Hristoase, ia-mi inima din piept si pune în locul ei inima ta!" E primul "transplant" din istoria spiritului european, realizat mai târziu, la propriu, de un domn pe care nu întâmplator îl chema Christian Barnard.

 
În acceptiunea de pompa stricata, inima clinica nu e o tema prea atragatoare si, cum spuneam, se asociaza nemijlocit cu tema mortii. Statisticienii ne spun ca astazi inima este ucigasul nr. 1 al planetei. E un ghinion al medicilor – o spun cu toata compasiunea – ca trebuie sa vada mereu omul si organismul în general sub specia degenerescentei. Când se uita în jur medicul nu vede oameni, ci pacienti, defecte fiziologice mai mult sau mai putin aparente. Ei înregistreaza volubilitatea extraordinara a patologicului si nu tacerea functionala a sanatatii, a organismului care lucreaza normal. S-a constatat, pe buna dreptate, ca astazi se vorbeste mai curând de fitness decât de vitalitate. Fitness-ul nu înseamna vitalitate, ci functionalitate stricta. Accentul pe mecanic, functional si degenerescent are un mare "fondator": William Harvey, medicul englez din secolul al XVII-lea, care a descoperit circulatia sângelui si a dedicat cartea în care îsi detaliaza descoperirea regelui Angliei, Charles I. În dedicatie spunea: "inima este printul împaratiei trupesti, e ceea ce este regele pentru regatul sau". Exista o formula asemanatoare si în Zohar: "inima e în organism ca un rege în razboi". Într-adevar, inima clinica are, uneori, si datele unui monarh capricios, si pe cele ale unui razboinic crud, daca o gândim ca potential provocatoare de moarte.

 
Trecem la inima afectelor, inima sentimentala, al carei portret e mai putin sumbru. Exista o serie de stari difuze ale sufletului pe care le legam spontan de inima. În limba româna (si în altele, dar vorbim de cea pe care, de bine de rau, o mai stim) exista o multime de feluri de a aseza starile cele mai greu de definit în spatiul inimii. Vorbim de "inima grea" (inima presentimentului tenebros), "inima rea" (de care se poate muri), "inima buna", "mare" (marinimie), "albastra" (cea a blues-ului'), "îndoita", "nehotarâta", "rece", "de piatra", "deschisa". Sunt expresii pe care le stim cu totii: "ma doare inima sa vad ca ...", "îmi tresalta inima de bucurie", "inima îmi spune ca...", "fa cum te lasa inima". De câte ori vrei sa spui ceva greu de exprimat, te referi la inima. În general, în limba româna, inima are un regim prietenos. Daca cineva e "inimos", e de bine. Daca cineva e "capos", efectul difera, capul având un regim mai putin simpatic în româna ("cap patrat", "cap tare", "cap sec"). Nu exista o suita simetrica de virtuti ale capului fata de cele ale inimii.

 
Inima e locul starilor difuze, greu definibile, locul pasiunilor. "Exister c'est sentir", spunea Jean Jacques Rousseau. Cine nu simte e "ne-simtit", nu functioneaza ca un om cu adevarat viu. Pe aceasta imagine, s-a consolidat un imens cult al sentimentului, intens mai ales în romantism. Legata de el, mai cu seama în lumea europeana, e marea deriva a sentimentalismului. Ca sediu al pasiunilor, al sentimentelor, al amorului ("inimioara", "sufletel"), inima cade foarte usor în banalitatea unei retorici aproape vide de sens. "I love you"- "I love you too" devine un fel de "Buna ziua! Ce mai faci?"- "Multumesc, bine". Începând din secolul XVII, sentimentalismul a fost solutia - inadecvata, cred -, gasita de Europa la anumite excese ale rationalismului. A existat o euforie a ratiunii, din care, la un moment dat, oamenii au simtit nevoia sa iasa, propunând o contrapondere. Pentru ca pierdusera o traditie pe care o vom invoca imediat (a unei intuitii supra-rationale, a unei supra-luciditati, a unei instante intelective aflate deasupra ratiunii), au esuat într-o sub-ratiune - sentimentalismul.

 
În orice caz, ca sediu al pasiunilor, al trairilor personale, private, inima s-a definit foarte mult timp ca însusi centrul individualitatii. Persoana noastra cea mai intima o asimilam cu spatiul inimii: "a vorbi din inima" înseamna "a vorbi din rarunchii fiintei". Inima devine un concentrat al persoanei umane: în sfera inimii suntem noi însine, acolo este identitatea nostra profunda. Aceasta traditie a identificarii între persoana si inima capata expresie ferma la Sf. Augustin. Confesiunile sunt ale cuiva care vorbeste despre el coborând în intimitatea lui ultima: inima. Textul lui Augustin suna asa: "Va vorbesc din inima (cor meum= inima mea), ubi ego sum quicumque sum (unde sunt ceea ce sunt cu adevarat)". Inima devine locul subiectului, al marturisirii irepetabile, al interioritatii. Marele tarâm complicat, nesistematizabil pâna astazi, al interioritatii, se asimileaza de regula cu inima.

 
Inima devine, astfel, un simbol al ascunsului, e ca o grota în centrul fiintei noastre, ca un abis în care te poti pierde. În acelasi timp, e tot ce ai mai propriu. În locul acela din centrul inimii nu semeni, nu poti fi asimilat cu nimeni altcineva. Aceasta constiinta a unui loc în care esti singur cu tine însuti, inimitabil, unic, este obârsia marii rupturi, tipica pentru istoria spiritului european, între eu si lume. Pentru ca s-a localizat în inima un spatiu al interioritatii absolute, s-a putut dintr-o data opune acesteia o exterioritate absoluta: lumea dinafara. Universul a fost schematizat în acesti termeni: eu (cor-meum)-lumea (subiectul - de o parte, obiectul - de cealalta). Daca inima clinica se asocia cu ideea mortii, inima romantica se asociaza cu cezura, cu fractura dintre subiect si obiect, dintre eu si lume.

 
Vreau sa trecem, acum, la ceea ce consider ca reprezinta esentialul lucrurilor pe care doresc sa vi le transmit: inima ca organ de cunoastere. Dimensiunea cognitiva a inimii e legata azi, preponderent, de tema intuitiei (iar judecata intuitiva e socotita un privilegiu al feminitatii: femeile au intuitii, au inima, barbatii nu prea...) Eu vreau sa va vorbesc însa despre un lucru mult mai precis. Pâna prin secolul XVI, principalul atribut al inimii era socotit a fi capacitatea de cunoastere. O cunoastere distincta de cea "rationala", dar si de stricta "intuitie". Sunt obligat sa galopez prin diverse texte pentru ca nu avem timp. În India veche, de pilda, în anatomia interioara a omului, mentalul, functia intelectuala centrala îsi avea sediul în inima. Vom cita mai târziu texte din Upanishade care confirma acest lucru.

 
În Antichitatea semitica, sediul inteligentei e mereu considerat ca fiind amplasat în inima. Emotiile si sentimentele pe care noi le plasam, de obicei, în inima erau plasate în mate, în visecere, în burta. Iar cunoasterea – în inima. În Iov exista o scena în care acesta, înconjurat de prieteni care încearca sa îl convinga cu argumente ca nu are voie sa se plânga de "nedreptatile" lui Dumnezeu, spune: "Nu mai veniti cu argumente; si eu am inima!" Filologii ne lamuresc ca, prin aceasta, Iov nu întelege ceva de genul "am si eu suflet" ci "înteleg si eu argumentele voastre, sunt si eu inteligent ca si voi, nu trebuie sa veniti sa îmi spuneti cum sa înteleg". "Om de inima" însemna, în contextul literaturii semitice, om inteligent; "om fara inima" însemna om prost. În Ecleziast, când se spune "mi-am dat inima cutarui obiect sau cutarei întrebari" înseamna ca m-am gândit, am reflectat la ceva anume. Inima e deci sediul discernamântului, al analizei, al cunoasterii.

 
În Egiptul vechi întâlnim de asemenea echivalenta între "om fara inima" si om "necugetat", prost, fara cap. În Grecia antica, cardia (inima) si uneori phren (pericardul, ceea ce e în jurul inimii) echivaleaza frecvent cu inteligenta si cu spiritul. Chiar când zona afectelor e definita ca thymos (ceea ce s-ar traduce prin bataia de aripa a pieptului, suflul, pneuma, sursa oricarei trairi), acesta se regaseste în diverse locuri cu un sens mai putin legat de emotivitate. La Homer, de pilda, înseamna gândire intuitiva, fulguranta, dar si deliberare, reflexiune, activitate intelectiva prin care se exprima vocea lui Dumnezeu. Cunoasterea "cardiaca" apare, astfel, în asociere cu absolutul, cu divinitatea. La Empedocle, gândirea sta în sângele care înconjoara inima. Daca vreti precizari, medicina hipocratica e gata sa le dea, localizînd foarte exact partea de inima cu care gândim: ventricolul stâng! Si istoricii epicureeni erau de acord ca gândirea e în ventricolul stâng; cine stie ce stiau ei, care noua ne scapă.

 
În Noul Testament se spune "fericiti cei cu inima curata, pentru ca îl vor vedea pe Dumnezeu". Cu alte cuvinte, pentru ca au sansa si instrumentul necesar pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu. A propos de vazutul lui Dumnezeu, sa amintim ca, si la Platon, si la Plotin si la Grigorie de Nazianz, dar si în literatura araba sau indiana, se vorbeste despre ochiul inimii. Este vorba de un ochi care duce direct în "inima" fiintei supreme. În Islam exista o doctrina complicata a modului de functionare a acestui ochi. Dar ca sa fim exotici si nediscriminatorii, va citez – dupa Fr. Schuon - un text din întelepciunea indienilor Sioux din tribul Ogalala: "sunt orb si nu vad lucrurile acestei lumi, dar când lumina vine de sus, ea lumineaza inima si încep sa vad, caci ochiul inimii mele vede tot. Inima e sanctuarul în centrul caruia se gaseste un mic spatiu în care salasuieste Marele Spirit. Acesta e ochiul, ochiul Marelui Spirit, prin care el vede tot si noi îl vedem pe el. Când inima nu e curata, Marele Spirit nu poate fi vazut. Omul pur contine universul în buzunarul inimii sale".

 
La Parintii Bisericii, analogia cardia - pneuma – nous (intelect) e de asemenea recurenta. Lucrurile au un temei aproape fiziologic. Inima este mecanismul de reglare a respiratiei si e legata nemijlocit de respiratie. În respiratie se exprima simultan un proces de supravietuire a corpului, dar si suflul în genere, pneuma, duhul. Suflul, sufletul, suflarea, duhul, respiratia sunt toate legate în centralitatea inimii. Peste secole, tema inima-ratiune e si tema axiala a meditatiilor lui Pascal: avem, pe de o parte, ratiunea – asimilabila spiritului de geometrie, gândirii discursive, si, pe de alta, inima - spiritul de finete, gândirea intuitiva. Toate acestea au si o foarte convingatoare expresie simbolica. De pilda analogia dintre inima si soare. Inima poate fi pusa în aceeasi linie simbolica cu soarele pentru ca este un fel de soare al corpului, dupa cum soarele este un fel de inima a cerului. Or soarele este de regula un simbol al intelectiunii; iar inima se vede contaminata de aceasta simbolica.

 
Care este caracteristica luminii solare, respectiv a întelegerii de tip "cardiac"? Lumina solara este simultan lumina si caldura, iar asta e si o caracteristica a cunoasterii inimii. Ea nu e o cunoastere boreala, rece, ci una participativa, "înflacarata", "aprinsa": o cunoastere calda si încalzitoare. În unele reliefuri medievale exista o anumita reprezentare a inimii din care pornesc si raze drepte, si raze ondulate. Razele ondulate exprima caldura, iar cele drepte – lumina. Inima, ca si soarele, cupleaza deci lumina si caldura. E interesant ca, în vreme ce inima e cuplata simbolic cu soarele, creierul, despre care spunem astazi ca e lumina însasi a inteligentei, e cuplat cu luna, care este o lumina reflectata. Verbul a reflecta exprima si astazi actul gândirii si vizeaza tocmai faptul ca e vorba de a porni de la o materie venita din afara. A reflecta înseamna a oglindi ceva care e în afara ta. În orice caz, nu este o actiune directa a intelectului, ci una mijlocita, secunda. Va reamintesc, în treacat, ca zeita inteligentei la greci, Atena, era nascuta din capul lui Zeus, dar simbolul ei era o bufnita – adica o pasare nocturna, lunara.

 
În mare, putem spune ca pâna în secolul XVI lumea traia într-o simbolistica rasturnata fata de a noastra. Creierul era un loc slab, lunar, secund, în vreme ce inima era o realitate plina, solara, luminos-calda, direct cognitiva. Acest lucru apare frecvent în scrierile patristice, de la Evagrie Ponticul de pilda, în secolul al IV-lea (care spune ca rationamentul e în cap, dar întelegerea e în inima), pâna în secolul XIV, la Grigorie Palama (care vorbeste despre inima ca despre un organ corporal cu acces la Logos). Voi renunta la o multime de lucruri, dar vreau sa încercam, totusi, o definitie a tipului de cunoastere despre care vorbim. Din cele spuse rezulta ca inima este un instrument de cunoastere si a fost perceputa ca atare pâna târziu, când a fost uzurpata de creier. Cum arata însa cunoasterea inimii? Ce diferenta este între aceasta cunoastere si cea a creierului?

 
Mai întâi, cunoasterea inimii e o cunoastere instantanee, nu una de tip silogistic. Cum ar spune englezii, e o cunoastere de tip "response", o reactie prompta la obiectul cunoasterii. Altfel spus, avem de a face cu o gândire spontana, fulguranta, cam în felul judecatii de gust. Când vezi un obiect, daca ai gust, stii din prima ochire daca e în regula sau nu. Foarte multa lume nu o stie însa si, din aceasta cauza, interioarele, strazile, cladirile, orasele, bisericile noastre arata, si pe dinauntru si pe dinafara, foarte prost. Cei care le pun pe picioare nu au rapiditatea reactiei gustului: adica acea reflectie prescurtata, judecata si actiune deopotriva, date laolalta, într-o singura clipa. Asa functioneaza animalele, si invoc aici animalitatea ca pe ceva de ordin superior. Animalele nu cad pe gânduri, dar functioneaza – ceas, pentru ca, în cazul lor, ideea si actul sunt simultane. Ar fi util sa recuperam un fel de animalitate superioara a inimii, sa beneficiem de judecata ei clara, legata direct la tinta.

 
Cunoasterea inimii e, mai apoi, o cunostere de tip totalizant. Pentru inima cunoscatoare – spre deosebire de inima sentimentala -, nu exista o diferenta semnificativa între eu si lume, asa cum nici pentru cel care respira nu exista fractura între aerul din afara si cel dinauntru. Cel care respira este un loc de întâlnire a aerului din afara cu cel dinauntru. Când respiri, esti într-o lume omogena. La fel, când gândesti cu inima, traiesti într-o lume omogena, nu un timp în lumea interioara si un timp în cea exterioara. Efectul totalizant al respiratiei se regaseste, deci, în modul de gândire de tip cardiac. În plus, gândirea cardiaca e totalizanta pentru ca angajeaza întregul agregat al omului. Maxim Marturisitorul spune undeva, în Ambigua cred, ca oamenii nu realizeaza alcatuirea compozita care îi caracterizeaza. Ei nu îsi dau seama ca sunt facuti din trei mari bucati: corp, inima si minte. Unii cred ca trebuie sa cunosti mai degraba cu mintea, altii - cu inima, iar altii sunt de parere ca e destul corpul, senzatia, pentru a-ti face o idee despre lume. Maxim Marturisitorul crede însa ca singura cunoastere corecta este opera agregatului uman, în întregul sau. Pentru a cunoaste bine, trebuie sa cunosti, daca se poate, cu "corp-inima-mintea", cu toata aceasta articulatie deodata. Orice fragmentare aduce o fragmentare a adevarului.

 
În sfârsit, gândirea de tip cardiac este o gândire participativa, situata la antipodul "obiectivitatii" care are astazi un cult. Inima îsi permite sa nu fie obiectiva; ea stie ca nu întelegi un lucru decât când aderi la el. Daca nu aderi la el, nu îl pricepi. În studiile religioase de astazi – am observat acest lucru peste tot, la noi înca nu, pentru ca domeniul, practic, nu exista înca – a aparut o obsesie noua: daca te ocupi de istoria religiilor sau de studii religioase în general, trebuie mai întâi sa explici publicului ca nu te intereseaza subiectul, nu vrei sa ai de a face cu el. A nu se crede cumva – se grabeste sa spuna "specialistul" - ca am vreo înclinatie spre aceasta zona sau ca as crede în ceva anume: nu, eu sunt un om de stiinta! Numai asta îmi da legitimitatea obiectivitatii si dreptul de a va spune ceea ce va spun. Nimeni nu îi cere unui zoolog sa nu creada în elefanti, daca de ei se ocupa! Dar un om care se ocupa de istoria religiilor trebuie mai întâi sa se asigure ca toata lumea a înteles ca e strain de teritoriul cercetat, ca nu are alunecari "naive" spre sfera religiosului. Dupa experienta mea însa, tocmai oamenii care si-au dozat, la rece, distantele dintre ei si obiectul lor de studiu nu pricep despre ce e vorba. Inima nu are niciodata aceasta problema!

 
Pentru a încheia acest episod despre cunoasterea cardiaca, as spune ca exista un tip de cunoastere care seamana foarte mult cu cunoasterea inimii. În toate traditiile lumii, acest tip de cunoastere se numeste credinta. În general, credinta e socotita azi o cunoastere de tip slab. Când nu stii ceva, crezi. Credinta e o solutie de salvare, un fel de corelativ al dubiului. Pâna la un moment dat însa, a existat mai curând sentimentul ca ea e una din formele cele mai legitime de cunoastere, si ca "organul" ei este inima. Trec peste acest capitol, amintind doar o vorba din Pascal: "inima e cea care îl cunoaste pe Dumnezeu, nu ratiunea". Nu mai insist. Suntem în criza de timp si trebuie sa mai acoperim un ultim capitol, cel mai pasionant: inima nu doar ca sediu al cunoasterii, dar si ca sediu al obiectului de cunoscut, respectiv al Principiului, al lui Dumnezeu.

 
Fac o scurta revenire la Sf. Augustin, despre care va spuneam ca localiza în intimitatea fiintei lui, în inima, ceea ce era mai specific persoanei lui. Cu alte cuvinte, el credea ca pe masura ce avansezi în interiorul tau, dai de ceva mai propriu, ceva care nu mai seamana cu "propriul" altora: tu însuti. Ei bine, o alta linie de gândire a înteles ca, pe masura ce mergi mai în adâncul tau, apare ceva mai strain de tine. Cu cât cobori mai adânc, dai de o instanta în care te identifici cu comunitatea. Acest tip de gândire a produs psihanaliza în versiunea Freud, dar si psihologia analitica în versiunea Jung. Ajuns în adânc, dai de un "eu"colectiv, de ceva în care nu mai esti tu. Versiunea ‚solara' a acestei adîncimi mai curând lunare este ca, cu cât înaintezi mai adînc în inima ta, descoperi un loc unde te identifici cu principiul caruia îi datorezi existenta: Dumnezeu. "Inima e sfântul palat în care salasluieste Dumnezeu" – spune Kabbalah. Nu întâmplator, unul dintre numele lui Mesia este Emmanuel, care înseamna ‚Dumnezeu în noi'. În Scripturi se vorbeste despre "cetatea divina", sau despre Ierusalimul ceresc. O alta metafora e aceea a semintei, a grauntelui etern din inima. Exista, cu alte cuvinte, un loc în inima, care functioneaza ca samânta însasi a fiintei noastre, a lumii si a cunoasterii.

 
Va citez doua texte (inutil sa va mai amintesc pasajul din Noul Testament, Luca: "Regnum Dei intra vos est). În Çhandogyia Upanishad se spune - "în acest salas al lui Brahma se afla un mic lotus, un lacas în care se gaseste o cavitate mica, ocupata de eter". În alte texte, salasul cu pricina e definit cu precizie: ventricolul mic. Un alt exemplu din Upanishade: "acest Atman (spiritul divin) care salasluieste în inima, e mai mic decât un bob de orez, mai mic decât un graunte de orz, mai mic decât un graunte de mustar, mai mic decât un bob de mei, mai mic decât germenele dintr-un graunte de mei. Acest Atman care salasluieste în inima este de asemenea mai mare decât pamântul, mai mare decât atmosfera, mai mare decât cerul, mai mare decât toata lumea laolalta".

 
Aceasta suprapunere între lucrul cel mai mic si lucrul cel mai mare, coincidente în spatiul inimii, revine în foarte multe texte: cei din urma vor fi cei dintâi, punctul fara dimensiuni este în realitate obârsia tuturor dimensiunilor, unitatea e numarul cel mai mic, dar, în acelasi timp, e sursa unei serii numerice infinite. Avem de a face cu o tema universala. Dupa textul din Upanishade, iata un text, foarte cunoscut, din Matei: "Împaratia cerurilor este asemenea grauntelui de mustar pe care, luându-l, omul l-a semanat în tarina sa si care este mai mic decât toate semintele, dar când a crescut este mai mare decât toate legumele si se face pom, încât vin pasarile cerului si se salasluiesc în ramurile lui". Inima e deci locul punctului infinitezimal din care s-au nascut omul si lumea si în care acestea se vor resorbi într-un final.

 
Inima este cupa Graalului – alta linie simbolica despre care nu mai avem timp sa vorbim. Geometric vorbind, inima este un triunghi cu vârful în jos care seamana cu o cupa si în care se afla însusi misterul sângelui lui Hristos. Din cauza aceasta, o rugaciune adevarata este o rugaciune care se concentreaza asupra spatiului inimii, aduce mintea în inima, unifica acele compartimente gândite de noi de obicei ca fiind disparate. "În inima", spune Sfântul Macarie, "se gasesc adâncimi de nemasurat. Dumnezeu e acolo cu îngerii, acolo este lumina si viata, împaratia si apostolii, cetatile ceresti si bogatia harului. Toate sunt acolo". Ambrozie, modelul lui Zosima din Dostoievski, spune: "inima este centrul nu numai al constiintei, dar si al inconstientului uman, nu numai al sufletului, dar si al trupului, nu numai al inteligibilului, dar si al inefabilului, într-un cuvânt este centrul absolut".

 
În felul acesta, un discurs despre inima devine, încet-încet, un discurs despre tot. E, din partea mea, o îndrazneala, pe care numai rabdarea Dvs. o depaseste. Îmi îngadui, în încheiere, sa va mai amintesc doar doua lucruri. Unu: acolo unde este tezaurul suprem este si pericolul suprem, iar una dintre bolile singuratatii, respectiv ale vietii monahale, este taedium cordis (oboseala inimii). Nu cunosc cuvânt românesc mai potrivit decât lehamitea. Acolo, în inima, unde sunt atâtea bogatii, apare si oboseala suprema când relatia cu lumea, cu Dumnezeu si cu tine însuti e defecta.

 
Al doilea lucru: în inima este si treapta de lansare pentru destinul postum. "În momentul mortii", se spune într-o Upanishada, "sau al unei mari primejdii, întreaga energie vitala se aduna în inima, al carei vârf începe sa straluceasca. Prin acea lumina iese spiritul". Un rezumat spectaculos al lucrurilor pe care vi le-am spus am gasit întâmplator într-un poem al lui Milarepa: "ma închin în mânastirea din munte care e corpul meu, în templul pieptului meu, în vârful triunghiului inimii mele". Nu putem spera sa intram în toate franjurile acestei teme. Am vrut doar sa va reamintesc ca inima exista într-o forma mult mai complicata istoric, epistemologic, religios decât suntem obisnuiti sa credem atunci când o reducem la chipurile ei cotidiene – inima mortii si inima amorului. Va multumesc.

 
Am ajuns la acest subiect în urma unei provocari exterioare. În septembrie a avut loc la Poiana Brasov un congres international de cardiologie. Organizatorii evenimentului (unde veneau cam o mie cinci sute de cardiologi din toata lumea) mi-au propus sa deschid congresul (am crezut ca ma invita ca material didactic!). Mi-au spus ca de obicei deschid asemenea întruniri cu un concert, dar ca s-au hotarât sa încerce si o alta varianta. Nu poti refuza un cardiolog în situatia mea; trebuie sa fii nebun sa spui nu când stii ca mai devreme sau mai târziu îti va vorbi el tie despre inima, într-un mod drastic! Prin urmare, am spus da pe loc.

 
Ulterior m-am speriat, mi-am dat seama ca e un esec garantat sa vorbesti despre inima în fata unor cardiologi si m-am straduit sa gasesc un mod de a aborda lucrurile care sa-i poata, totusi, cointeresa. Apoi, subiectul a început sa mi se para tot mai interesant si am gasit motivatia interioara sa aprofundez lucrurile. M-au ajutat câteva texte foarte bune, pe care vi le recomand si Dumneavoastra. Exista, de pilda, o antologie scoasa la sfârsitul anilor '50 în Franta, în colectia ‚Studii carmelitane' – Despre inima. Fiind o colectie facuta de catolici, se vorbeste mai ales despre conotatiile afective ale subiectului. Exista o dimensiune marcat sentimentala în solida traditie catolica, în care e vorba de Sacré-Coeur, de sângele amestecat cu apa care curge din inima lui Hristos, când unul din ostasii romani îi înteapa coasta, de Sfânta Fecioara, si de alte câteva personaje importante din mitologia Sacré-Coeur, mai ales în spatiul francez.

 
Colectia carmelitana include însa si câteva studii foarte serioase despre inima în Antichitate, Orient si Islam. M-am folosit de ele pentru conferinta de fata. As mai mentiona un urmas al lui Jung, James Hillman, cu o foarte frumoasa serie de conferinte tinute cândva la Eranos, un fel de cenaclu elvetian, pe care, în anii '50-'60, îl frecventau des Jung, Mircea Eliade si altii. Hillman vorbeste despre inima valorificând în foarte mare masura un teritoriu în care nu am vrut sa intru. E vorba de tema alchimica, tema "inimii de leu" ca sursa de transfigurare vitala a lucrurilor. Exista pagini inevitabile despre simbolismul inimii si la René Guénon, (în Simboluri fundamentale ale stiintei sacre si în cartile lui despre hinduism), sau la Frithjof Schuon. Sa nu uitam dimensiunea strict culturala a temei, de la poezia trubadurilor, pîna la suprarealism. Odata intrat pe acest tarâm, ai de a face cu un teritoru nesfârsit. Si cum nu-mi place sa aflu nimic, fara bucuria de a împartasi cu altii ceea ce aflu, m-am gândit sa raspund invitatiei Microsoft, cu o conferinta depre inimă".

 
Conferinţa "Despre inimă" susţinută de Andrei Pleşu, în transcrierea de Cristina Cheveresan, apărută în revista Orizont , nr. 3 / 23 martie 2007.

Microsoft văzut de Andrei Pleşu.

Întrebare: Cum vedeti dvs. Microsoft? Cum credeti ca aceasta lume tehnologica ce creste exponential va influenta spatiul cultural? Exista dezavantaje?


 

A.P.: Cred ca, daca tot acest instrumentar ramâne doar un instrumentar, este foarte bine. El poate fi utilizat si ajuta. Daca devine o ideologie, un mod de viata, daca începem sa ne îndragostim de ordinatorul din fata noastra, traim într-o relatie din ce în ce mai echivoca. Eu am avut o problema când am început sa scriu la computer. Nu am scris toata viata la computer; am scris de mâna, dar a venit un moment în care mi-am dat seama ca, scriind direct la computer, economisesc timp. Aveam la îndemâna un instrument mult mai performant decât masina de scris. (Pentru toti începatorii, computerul e mai întâi o masina de scris din care trei sferturi din functii sînt ignorate). Am avut, totusi, o criza trecând de la scrisul de mâna la cel pe ecran. Când scriam de mâna mi se parea ca rezultatul îmi apartine. E textul meu. Când am început sa scriu pe ecran, am început sa simt ca e textul lui. Mi-a trebuit un timp sa ma împrietenesc cu ideea ca textul de pe ecran este tot al meu, dar trecut într-un mediu mai putin "organic" decât cel cu care eram eu obisnuit.


 

Din pacate, dupa parerea mea, anumite fenomene de degeneresescenta au aparut deja în lume. Am cunoscut în Grecia niste specialisti tineri, care traiau aproape fara întrerupere într-un spatiu virtual. Poate nu stiti ca exista orase virtuale! Te poti muta într-un asemenea oras virtual, unde ai teatru, posta, metrou, ziare, spectacole etc. Daca nu esti atent, dispari din spatiul real, te muti cu totul "dincolo", un dincolo fara transcendenta. Mai exista un fenomen care ma nauceste, desi stiu ca îi enervez pe multi. Mi se întâmpla sa ma uit pe Internet la reactiile stârnite dupa câte un articol de ziar. Cred ca posibilitatea de a reactiona, prin posta electronica, la un articol publicat are în ea un sâmbure de sminteala. De ce? La început pare extraordinar, e o tribuna libera. Oricine citeste se poate exprima si poate intra în legatura cu toata planeta virtuala. Care va sa zica un spor de libertate, extrovertire, comunicare.


 

Pe urma însa vezi ce scrie acolo si îti dai seama ca ai de-a face cu oameni extrem de singuri, nevorbiti, si, în diferite feluri si proportii, frustrati. E ceva nebarbatesc în a comunica, în felul acesta, cu cineva care a iesit la bataie, e pe scena, a scris un text, l-a publicat, l-a semnat, e cu pieptul deschis în fata tuturor. Tu stai în camaruta ta la veioza, scrii tot felul de mascari si semnezi cu varii pseudonime. Nu implica nici un risc, poti scrie orice, te bati pe burta cu toti – de la Prim Ministru si Presedinte pâna la Hegel. Libertatea e totala si da foarte putin. E unul dintre momentele în care îmi spun: ce putin lucru poate da libertatea! Un lucru atât de pretios produce glumite: e dramatic! M-am gândit de multe ori ca acesti oameni trebuie ajutati, nu îmi dau seama cum, sa încerce sa îsi gaseasca identitatea. Exista, prin urmare, "pierderi colaterale" în euforia informatica, dar cred ca ideea de a ne întoarce la etapele anterioare e de nepracticat. E imposibil; nu te poti lupta cu evidentele! Beneficiile, pentru cine are masura utilizarii, sunt uriase.


 

Î: Am sa va dau un citat dintr-un filosof german care spunea ca diferenta dintre un om cu IQ mediu si un om cu IQ de geniu este mai mare decât cea dintre un om mediu si maimuta, ceea ce ar explica respectivele comentarii la articole. Întrebarea mea era de fapt cum credeti dvs ca intelectualii, oamenii de cultura pot lucra împreuna cu Microsoftul, care este un gigant în domeniu, si schimba acest mediu în care se exprima doar oameni medii într-un mediu care sa se adreseze si elitelor?


 

A.P.: Nu va pot da decât raspunsul lui Caragiale, care nu stia înca ce e Microsoftul dar avea un IQ enorm. "Progresul conduce lumea dupa legi fatale. Odata pornit, nimeni si nimic nu îl mai poate opri". Caragiale a avut înca o data dreptate: nu se mai poate face nimic, asta e situatiunea, se salveaza cine poate.


 

Î.: Practicati rugaciunea inimii? Daca da, ati simtit ca v-a coborât duhul în inima; ce ati simtit?


 

A.P.: Va cer iertare pentru ca nu va pot raspunde. Este un domeniu despre care nu se fac conferinte. Nu as vrea sa credeti însa ca acest raspuns evaziv ascunde un urias mister. Mai vorbim...


 

Î.: Cum ati reusit sa va înfrângeti de atâtea ori lehamitea, cum v-ati purtat cu inima obosita? Învatati-ne si pe noi, daca se poate, cum sa facem.


 

A.P.: Primul raspuns care îmi vine în minte este ca ultima resursa la care am recurs pentru a continua, totusi, în diverse momente, a fost politetea. Sunt incapabil sa ma derobez; ma trezesc, de pilda, ca, din politete, ajung la câte un congres de cardiologie... Nu îti vine sa dezertezi, sa contrariezi încrederea cuiva, sa abandonezi cursa. Daca ti se cere ceva, nu îti vine sa refuzi, sa amâni, sau sa te dai deoparte. Nu este resursa ideala, ci una de supravietuire. În alt sens, îmi aduc aminte de câtiva oameni pe care i-am cunoscut. Fac parte dintr-o generatie care a fost educata – am mai spus-o – de câtiva mari puscariasi. Toti acesti oameni, pe care eu am avut norocul sa îi întâlnesc de-a lungul perioadei mele de formatie, au trecut peste traumele proprii si au reusit sa fie functionali si dupa ce au iesit din închisoare. De câte ori am avut o poticneala, mi-am amintit cu o oarecare jena de biografiile, de încercarile lor teribile, si mi-am spus ca orice forma de lehamite în aceste conditii e o razgâiala. Pentru ca m-ati întrebat, as vrea sa pomenesc numele acestor puscariasi: Constantin Noica, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George. Nicu Steinhart, Petre Tutea, Marcel Petrisor, Marin Tarangul... Nu vreau sa spun ca am avut numai maestri puscariasi, dar de la toti acesti oameni am capatat constiinta ca lehamitea nu e o purtare de gentleman.


 

Î: De ce tocmai o conferinta despre inima, domnule Plesu? De ce nu una despre, sa zicem, rinichi?


 

A.P.: Despre rinichi? Ar fi o idee sa facem o serie de conferinte despre fiecare parte a corpului, va multumesc pentru sugestie!


 

Î: Cum poate fi gasit un adevarat îndrumator spiritual?


 

A.P.: Raspunsul clasic este: daca îl cautati cu adevarat, va va iesi în cale. Nu va pot oferi o lista de insi competenti în aceasta chestiune, sau un retetar. As deveni suspect daca v-as spune: "domnisoara, începând de mâine de la ora sase faceti asta, vorbiti cu X si cu Y si va garantez ca în doua sezoane sunteti rezolvata"! Nu se poate.


 

Î: În perioda ministeriatului dv. de la Externe ce rol a avut inima?


 

A.P.: Nu as putea spune ca organul cu care am functionat ca Ministru de Externe a fost fundamentalmente inima. Lumea în care te misti în aceasta postura nu functioneaza dupa acest tip de raporturi. Ceea ce va pot spune despre politicieni în general, si mai ales despre politicienii români, este ca, din punctul meu de vedere, principala lor defectiune este ca sunt oameni fara convingeri, iar convingerile au ceva de a face cu inima. Sunt oameni care în realitate nu cred în nimic în mod absolut. Am cunoscut politicieni si în vest; nu trebuie sa va imaginati ca acolo toti politicienii sunt niste fiinte extraordinare, hiper-cultivate, hiper-morale etc. Printre ei exista însa destul de multi bine educati si, mai ales, multi care au convingeri. Când stai de vorba cu oameni ca Richard von Weiszäcker sau Hans-Dietrich Genscher sau Bouthros Ghali îti dai seama ca sunt oameni care au convingeri, care cred în ceva, au o angajare personala fata de acest ceva, iar când ajung la putere – daca ajung – au ca problema sa împlineasca aceste convingeri. Acest tip de om nu exista la ora aceasta în România.


 

Fragment din finalul conferinţei "Despre inimă" susţinută de Andrei Pleşu, în transcrierea de Cristina Cheveresan, apărută în revista Orizont , nr. 3 / 23 martie 2007.

Patrimoniul, artele vizuale şi educaţia culturală în graţiile AFCN

Patrimoniul, artele vizuale şi educaţia culturală sunt domeniile cel mai bine finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) în urma derulării concursului de finanţare de proiecte culturale pe 2010, se arată pe site-ul instituţiei.


 

Pe site-ul www.afcn.ro au fost afişate rezultatele finale ale sesiunii de finanţare pentru proiecte culturale 2010 organizată de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


 

Au fost acordate finanţări nerambursabile, în valoare totală de 1.827.730 de lei, pentru 80 de proiecte culturale din ariile tematice: "Arte vizuale şi arhitectură", "Activităţi muzeale", "Muzică", "Teatru", "Dans", "Patrimoniu cultural naţional", "Patrimoniu imaterial", "Educaţie culturală", "Diversitate culturală", "Intervenţie culturală" şi "Management cultural şi formare profesională".


 

De la lansarea acestei sesiuni de finanţare, pe 21 aprilie, şi până pe 21 mai - termenul limită pentru depunerea proiectelor de către operatorii culturali interesaţi -, au fost depuse 767 de dosare, potrivit reprezentanţilor AFCN.


 

Dintre operatorii care au depus proiecte în aria tematică "Patrimoniu cultural naţional" (mobil şi imobil), unde finanţarea este de 266.000 de lei, au fost selectaţi: Fundaţia Transilvania Trust - Zilele Culturale Bonţidene (26.450 de lei), Muzeul Naţional al Satului Bucureşti - "Comunicare în cercetarea de excelenţă pentru restaurare prin tehnici optoelectronice Concerto" (26.400 de lei), Grupul Pont - "Valorificarea potenţialului cultural al castelelor din Transilvania în dezvoltarea locală şi regională" (25.888 de lei), Asociaţia Atheneum-Prietenii Monumentelor - "Panouri descriptive la monumente religioase pentru turismul cultural în Bucureşti" (25.255 de lei), Protopopiatul Ortodox Român Beiuş - "Diamante arhitecturale - Biserici de lemn din Ţara Beiuşului" (22.100 de lei), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - "Patrimoniul arheologic al viitoarei zone metropolitane Cluj-Napoca" (25.900 de lei), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" - "Patrimoniu vernacular rural şi identitate locală" (25.752 de lei), Asociaţia Comunitară Crasna Domaneşti - "Promovarea patrimoniului cultural arheologic al judeţelor Bihor şi Satu Mare" (20.777 de lei), Asociaţia Media Index - "Enciclopedia maghiară din România - Digitalizarea a 60 de monumente istorice din Transilvania" (23.168 de lei), Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii - "Reconstruirea virtuală a patrimoniului industrial din Bucureşti. O hartă digitală interactivă pe DVD" (24.533 de lei) şi Centrul Cultural Bucovina Suceava - "Arta tradiţională din Bucovina - vector de dezvoltare în turismul contemporan" (19.777 de lei).


 

Juriul acestei secţiuni a fost format din Marincaş Octavia, Ciprian Voicilă, Lenuţa Chiriţă şi Soos Zoltan.


 

În secţiunea "Arte vizuale şi arhitectură", beneficiind de o finanţare totală de 256.500 de lei, au fost selectate: Asociaţia Vector Iaşi - "Vector - o reevaluare a contextului şi a instituţiei" (23.917 de lei), Asociaţia Prietenii Şcolii de la Buneşti - "Şcoala de la Buneşti 2010" (26.865 de lei), Asociaţia Zeppelin - "Magic Blocks_2010" (26.085 de lei), Asociaţia Culturală Script - Festivalul Internaţional de film pentru copii Kinodiseea (26.700 de lei), Q Group Proiect SRL - Bienala de Arhitectură de la Bucureşti, ediţia 2010 (25.500 de lei), Asociaţia Proiect-Protokoll - Proiect Artistic - Şcoala Populară de Artă Contemporană - Caiete educaţionale făcute de artişti şi teoreticieni (24.024 de lei), Fundaţia Culturală Meta - Bienala Tinerilor Artişti, ediţia a 4-a, 2010, "Police The Police" (24.723 de lei), Asociaţia Galeria Nouă - "Cities Methodologies" (25.000 de lei), Asociaţia Jumătatea Plină - "Arhiva sonoră a CNDB (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti n.r.)" (23.307 de lei), Asociaţia Simultan - "Past Continuous. Future Perfect" - Simultan Festival 2010 (20.521 de lei) şi Asociaţia Estenest - Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie - Animest, ediţia a 5-a (9.858 de lei).


 

Juriul care a selectat proiectele câştigătoare pentru această arie tematică a fost format din Cătălin Gheorghe, Emilian Dan Cârtiş, Gheorghe Vida, Bartha Jozsef şi Maria Barbara Bartoş.


 

La "Educaţie culturală" au mers 190.000 de lei, către: Federaţia Fabrica de pensule - "Fabrica deschisă. Ateliere de creaţie pentru membrii comunităţii" (27.300 de lei), Fundaţia Fantasio Constanţa - "Bucurii pentru copii" (24.865 de lei), Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni - "Rainbow - Alunecând pe curcubeul cultural ajungem la voi!" (23.157 de lei), Muzeul Casa Mureşenilor Braşov - "Muzeul vine la tine!" (6.308 de lei), Fondul de dezvoltare a euroregiunii carpatice - "Educaţia muzeală, instrument de promovare a memoriei valorilor umane" (25.960 de lei), Asociaţia Gaspar, Baltasar şi Melchior - "Lut Ars 2010" (26.400 de lei), Asociaţia Reţeaua Naţională a Muzeelor din România - "Showmuz 2 - Teatru de umbre la muzeu" (21.710 de lei), Asociaţia pentru dezvoltare şi incluziune socială - "Identitate şi cultură romă" (25.538 de lei), Asociaţia Jumătatea Plină - "Publicaţi în serigrafie!" (8.762 de lei).


 

Comisia de selecţie a fost formată din Crişu Dascălu, Camelia Ducaru, Mariana Petrescu, Gabriel Troc şi Georgeta Vlăduţu.


 

Proiectele câştigătoare din secţiunea "Muzică" beneficiază de o finanţare totală de 189.948 de lei şi au fost depuse de: Asociaţia Culturală Interzone - Festivalul Internaţional "Jazz and More", ediţia a 6-a (29.700 de lei), Fundaţia Prietenii Muzicii - Serafim Antropov - Festivalul Internaţional "Enescu şi muzica lumii", ediţia a 11-a (29.700 de lei), Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România - Turneul naţional "Oportunităţi la tine acasă" (29.700 de lei), Fundaţia Culturală Sound - "Rădăcini - Racines" (28.975 de lei), Exces Music SRL - Festivalul Icon Arts - Sibiu 2010 (28.951 de lei), Universitatea Transilvania - Braşov - "Muzica din manuscrisele Transilvaniei. Muzica din Codicele Caianu sec. XVII, concerte şi prelegeri" (23.073 de lei) şi Asociaţia Cultural-Sportivă Trei Generaţii - Festival de Muzică "Hora de la Flămânzi" (19.847 de lei).


 

La secţiunea "Muzică", jurizarea a fost făcută de Eugenia Maria Paşca, Şerban Nichifor, Sebastian Crăciun şi Erich Michael Turk.


 

În secţiunea "Teatru", au fost selectate, pentru a beneficia de o finanţare totală de 183.271 de lei, Asociaţia Figura - "Team-Work", ediţia a 3-a a Festivalului Internaţional Dance.movement.theater. (27.600 de lei), Teatrul Tamaşi Aron - realizarea spectacolului "Comedia erorilor" de William Shakespeare în regia lui Mohacsi Janos (26.500 de lei), Asociaţia A R T Fusion - "Exit 2" (26.400 de lei), Asociaţia Culturală Dramacum - "Roşia Montana - Story Mining" (25.613 de lei), Teatrul de Păpuşi Puck - Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, ediţia a 9-a (26.100 de lei), Asociaţia Intelship România - "La vânătoare de talente" (25.458 de lei) şi At4t - "T4t, Festival de Teatru în limba engleză pentru adolescenţi", ediţia a 12-a (25.600 de lei).


 

Comisia de selecţie a fost formată din Andras Istvan Demeter, Raluca Tulbure, Marian Popescu şi Iulia Popovici.


 

Pentru proiectele din secţiunea "Patrimoniu imaterial" a fost alocată suma de 166.742 de lei, din care beneficiază de finanţare: Federaţia Fabrica de Pensule - "Patrimoniu imaterial în comunităţi industriale" (27.930 de lei), Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cindrelul - Junii Sibiu - "Cercetarea meşteşugurilor tradiţionale sibiene" (27.200 de lei), Muzeul Casa Mureşenilor Braşov - "Romana - Renaşterea unui dans din tezaurul coregrafic naţional românesc" (10.128 de lei), Recult - "Expoziţie interactivă Re Lut, proiect pilot al unei serii anuale, meşteşuguri în urban" (23.001 de lei), Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj - "Tradiţie - Mesteşug - Artă" (12.066 de lei), Fundaţia Culturală Terrarmonia Alba-Iulia - "Funcţiile social-educative ale folclorului muzical" (16.929 de lei), Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură - "Grupul Gaborii - acces la programe culturale pentru rromi" (24.676 de lei) şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea - "Memocult - memoria comunităţilor locale din Dobrogea" (24.811 de lei).


 

Aceste proiecte au fost selectate de un juriu format din Magdalena Andreescu, Silvia Poinaru, Istvan Zsehranszky şi Lucian Branea.


 

În cadrul secţiunii "Management cultural şi formare profesională", unde a fost alocată suma de 145.881 de lei, beneficiază de finanţare: Fundaţia Prietenii Muzicii - Serafim Antropov - "Şcoala de vară pentru tineri muzicieni" (26.400 de lei), Asociaţia Dimanche Craiova - "Grotowski Workshop - atelier de formare în arta actorului" (25.826 de lei), Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice SNSPA - "Practica relaţiilor publice în muzee" (25.000 de lei), Centrul de Pregătire Profesională în Cultură - "Public Focus - curs practic, interactiv, în managementul strategic" (24.255 de lei), Asociaţia Pro Castrum Bethlen - "Salvăm Castelul Bethlen din Criş! - ateliere pentru studenţi" (23.133 de lei) şi Asociaţia Reţeaua Naţională a Muzeelor din România - "Expoziţia este servită! Proiect de dezvoltare a audienţei în muzee" (21.267 de lei).


 

Jurizarea proiectelor a fost asigurată de Alexandru Oprea, Csilla Hegedus, Corina Răceanu, Timea Veres şi Cristina-Antonela Sofronia.


 

Pentru secţiunea "Diversitate culturală" a fost alocată suma de 144.387 de lei, după cum urmează: Formaţia Corală Tradiţională Pastorală - "Diversitate culturală la est şi la vest de Prut" (27.191 de lei), S.C. Portofolio Office S.R.L. - "Universitatea bunicilor - Valorificarea memoriei vii prin tehnici moderne de conservare" (26.707 de lei), Asociaţia Claudiopolis - Zilele maghiare din Cluj, ediţia I (25.800 de lei), Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală - "Tabăra medievală" (21.120 de lei), Primăria Cehu Silvaniei - Zilele Tovishat, ediţia a 14-a (19.980 de lei), Asociaţia Divers - "Harta diversităţii culturale" (12.320 de lei) şi Fundaţia Societatea Reală - "Ark Of Europe" (11.269 de lei).


 

Juriul acestei secţiuni a fost format din Lucian Branea, Cătălin Mosoia, Silvia Poinaru, Gabriel Troc şi Istvan Zsehranszky.


 

La capitolul "Activităţi muzeale" suma totală alocată a fost de 132.999 de lei, din care Asociaţia Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a obţinut cea mai mare finanţare, pentru proiectul "Muzeele merg la muzee 2 - Mmm2" (27.113 de lei), urmată de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia - "Ţinutele Istoriei" (25.800 de lei), Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Festivalul Internaţional al Muzicii Mecanice (25.400 de lei), Centrul de Pregătire Profesională în Cultură - "Colecţiile muzeale rurale între realitate şi aspiraţii" (21.498 de lei), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş - "Muzeu fără bariere" - accesul persoanelor cu dizabilităţi (21.059 de lei), Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni - "Oamenii sării" (8.155 de lei) şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca - "Arta ne prezintă ! Tandem expoziţional: Clujul în colecţia de pictură a Muzeului de Artă Cluj-Napoca - Pictura maghiară din colecţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca" (3.974 de lei).


 

Juriul care a selectat proiectele din acest domeniu a fost format din Dragoş Neamu, Paul Tocanie, Soos Zoltan şi Camelia Burghele.


 

În domeniul "Dans", proiectele câştigătoare beneficiază de o finanţare totală de 76.000 de lei, din care: Asociaţa 4 Culture - Explore Dance Festival, ediţia a 5-a (26.700 de lei), Colectiv A - "Solo tu" (24.200 de lei), Asociaţia Pardon Mersi - "Ispitirea Sfântului Anton şi valorizarea spaţiului coregrafic românesc" (20.760 de lei) şi Asociaţia Groundfloor Group - Ateliere de dans contemporan (4.340 de lei).


 

Comisia de selecţie a fost formată din Vivia Săndulescu, Florin Fieroiu şi Könczei Csongor.


 

Proiectele sub titulatura "Intervenţie culturală" care au fost selectate beneficiază de o finanţare totală de 76.000 de lei, astfel: Fundaţia Altart pentru Artă Alternativă - "Oraşul vizibil. Artă în spaţiul public" (26.664 de lei), O2g - "Kick Start! Limanu - Proiect de artă activă pentru educaţie împreună" (25.587 de lei) şi Asociaţia din pod - "Aventurile lui Mr Urban" (23.749 de lei).


 

Comisia de selecţie a acestei secţiuni a fost formată din Ileana Boeru, Florentina Bratfanof, Codruţa Cruceanu şi Szonda Szabolcs.


 

AFCN, o instituţie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a fost înfiinţată în 2005, cu misiunea de a sprijini, prin concursurile de finanţare pe care le organizează, instituţiile şi organizaţiile culturale. AFCN organizează anual două sesiuni de finanţare, prin concurs, a unor proiecte culturale şi, respectiv, editoriale.


 

Priorităţile strategice ale AFCN stabilite de Consiliul Administraţiei pentru perioada 2010 - 2011 se concentrează pe proiectele dedicate promovării creativităţii, excelenţei şi inovării în cultură, care creează punţi între aceasta şi educaţie şi tineret, încurajează cultura în zone în care este subreprezentată ca producţie şi acces şi pun accent pe temele europene ale anului 2010, dedicat combaterii sărăciei şi promovării incluziunii sociale, precum şi facilitării accesului la cultură.

luni, 28 iunie 2010

You shook me all night long - Umplugged

O inregistrare de arhiva. Pentru cei care iubesc muzica AC/DC.  






Gală în onoarea lui Ioan Holender, la încheierea mandatului de director al Operei din Viena


O gală în onoarea lui Ioan Holender, care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena, a avut loc sâmbătă, la eveniment participând personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko şi Zubin Mehta, informează intermezzo.typepad.com.


Ioan Holender şi-a încheiat, pe 26 iunie, mandatul de director al Operei din Viena, la 19 ani după ce a preluat conducerea prestigioasei instituţii.


La gală, care a durat peste cinci ore, au participat 52 de solişti şi 12 dirijori, care au contribuit gratuit la evenimentul care a avut şi scopul de a strânge bani pentru proiecte sociale în Republica Moldova. Printre aceştia s-au numărat Placido Domingo, Anna Netrebko, Simon Keenlyside, Ferruccio Furlanetto, Stefania Bonfadelli, Barbara Frittoli, Natalie Dessay, Michael Schade, Stephen Gould, Thomas Quasthoff, Ramon Vargas, Thomas Hampson, Diana Damrau, Waltraud Meier, Johan Botha, Piotr Beczala, Angela Denoke, Genia Kuhmeier, Adrianne Pieczonka, Krassimira Stoyanova, Simone Young, Bertrand de Billy, Franz Welser- Möst, Fabio Luisi, Zubin Mehta şi Antonio Pappano. Jose Cura, Ildebrando D'Arcangelo au fost nevoiţi să-şi anuleze prezenţa la eveniment din motive de sănătate.



Gala s-a încheiat cu fuga finală din "Falstaff", "Tutto nel mondo è burla", interpretată de Leo Nucci. Printre momentele de marcă din timpul galei s-au numărat Piotr Beczala, cântând din "Werther", de Jules Massenet, Ferruccio Furlanetto, cu aria lui Philip din "Don Carlos", Johan Botha cu "Gralserzählung" din Lohengrin, Simon Keenlyside, cântând din "Macbeth", şi Anna Netrebko, într-o scenă din "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini.

 
Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din acest oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a deveni interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. 

În 1966, a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o. În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei din Viena. El a administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena.

 
În volumul său autobiografic, intitulat, semnificativ, "De la Timişoara la Viena", apărut la editura Cuvântul, Ioan Holender povesteşte cum şi-a petrecut copilăria şi tinereţea în oraşul bănăţean, de care şi astăzi se simte foarte ataşat. El relatează cum s-a îndrăgostit de operă, cum şi-a început studiile de inginer, cum a fost nevoit, din motive politice, să părăsească România. Autorul evocă stabilirea sa în Austria, munca sa aici ca antrenor de tenis, apoi ca tenor, impresar şi, în cele din urmă, ca director al uneia dintre cele mai apreciate scene de operă din lume. Timp de patru ani, Holender a condus nu doar Opera de Stat (Staatsoper), ci şi Volksoper din Viena.

 
Cotidianul austriac Österreich a anunţat, pe 11 iunie, citând "surse anonime de rang înalt", că Ioan Holender ar putea să îşi continue cariera în funcţia de director artistic al Operei din Budapesta.

 
Potrivit presei internaţionale, din toamna lui 2010, Holender va fi consilier al Metropolitan Opera din New York şi al Operei din Tokio.
Sursa o găsiţi Aici.

Cenuşa scriitorului José Saramago va fi depusă la umbra unui măslin centenar din Lisabona

Cenuşa scriitorului portughez José Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură, decedat pe 18 iunie, va fi depusă la umbra unui măslin centenar din Lisabona, s-a anunţat, sâmbătă, pe site-ul Fundaţiei José Saramago, informeză AFP.


 

Cenuşa scriitorului José Saramago va fi depusă în parcul "Campo das cebolas" din faţa Casa dos Bicos - sediul Fundaţiei José Saramago -, la umbra unui măslin centenar, care va fi adus din satul natal al scriitorului, Azinhaga, se precizează în acelaşi comunicat.


 

"O bancă (amplasată în acel loc, n.r.) le va permite prietenilor săi să citească pasaje din opera lui şi să admire peisajul pe care scriitorul îl vedea de la fereastra fundaţiei", se afirmă în acelaşi text.


 

Municipalitatea din Lisabona a cedat Casa dos Bicos, în 2008, pentru a deveni sediul general al Fundaţiei José Saramago, în onoarea scriitorului portughez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1998.


 

Corpul neînsufleţit al scriitorului, decedat pe 18 iunie la vârsta de 87 de ani pe insula spaniolă Lanzarote, a fost repatriat în ziua următoare în Portugalia, unde autorităţile au decretat două zile de doliu naţional. Ceremonia funerară a avut loc duminica trecută.


 

Pilar de Rio, văduva scriitorului, a evocat mai întâi posibilitatea de a dispersa jumătate din cenuşa scriitorului în Anzihaga, satul lui natal, iar cealaltă jumătate în Tias, localitatea din arhipelagul Insulelor Canare unde José Saramago şi-a trăit ultimii 17 ani din viaţă.


 

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922, la Azinhaga, în provincia Ribatejo, într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu obţinerea premiului Nobel pentru Literatură în 1998. În 1992, el a publicat "Evanghelia după Isus Cristos", cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Iisus. O cotitură în universul tematic al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni alegorice începută cu "Pluta de piatră" (1986) şi urmată de "Eseu despre orbire" (1995), "Toate numele" (1997), "Peştera" (2000), "Omul duplicat" (2002), "Eseu despre luciditate" (2004) şi "Intermitenţele morţii" (2005).


 

Unul dintre cele mai recente romane ale lui José Saramago este "Călătoria elefantului", publicat în Portugalia în 2008. Cartea a apărut în România la editura Polirom în martie 2010, în traducerea Mioarei Caragea, în cadrul seriei de autor dedicate scriitorului portughez.

Fudulia românească pe timp de criză.



Caragiale sugerează un paradox valabil şi azi. Toată lumea se plânge că e criză. Şi, în acest timp, mallurile sunt pline!

Publicată în numărul din 1 octombrie 1899 al ziarului "Universul", schiţa lui I.L. Caragiale "Slăbiciune" e o satiră duioasă, fără ţepi, a unui nărav genetic al românilor, pus alături de cel al trăncănelii: fudulia.


În debutul prozei, satiricul se preface revoltat de faptul că birjarii de lux bucureşteni - muscalii - au propriul tarif, întreit faţă de cel al birjarilor de piaţă. Potrivit tarifului normal, o cursă ce nu trece peste o jumătate de oră face 1 leu (la valoarea de atunci a monedei naţionale).
Un muscal cere însă 3 lei, iar la zile mari 4. Şi cu toate acestea, bucureştenii se grăbesc să ia, pentru a merge de colo până colo prin oraş, muscalul. Drept exemplu, Caragiale dă un tânăr funcţionar:

"Vedeţi pe acest mic impiegat.
  
Ştiţi câtă leafă are tânărul pe lună?

150 de lei... adică 150 în stat; în mînă capătă 135; care va să zică 1.620 de le pe an; prin urmare, are venit, din munca lui, câte 4 lei şi 44 de bani fără ceva pe zi, în anii comuni, iar în anul bisextil, câte 4 lei şi 42 de bani şi ceva. (...)

Unde-o fi mergînd aşa gătit acest june?

Se opreşte în faţa cofetăriei Riegler să-şi aşeze încă o dată cravata, care arde ca focul; îşi scutură cu batista pantofii de lac, îşi potriveşte ţilindrul, după ce-i trage apăsat o mânecă împrejur, se-nţepeneşte în călcâie şi se uită spre faţada Teatrului Naţional...

La ce se uită?

Ei! la ce! la muscali...

După multă dezbatere interioară, îşi alege unul foarte maladeţ, îmbrăcat în catifea albastră, cu brâu pembè, cu doi trotteurs negri, ce mănâncă jeratic... Picior peste picior şi:

- Paidiom, gaspadin!

Unde?...

Asta e! N-o să meargă omul cu muscalul să mănînce rahat la cişmeaua lui Cantacuzino de la Filaret... La Şosea! unde merge toată lumea bună."

Imensa majoritate a prozelor lui I.L. Caragiale îşi au izvorul în prezentul scrierii şi tipăririi lor. N-avem nici o îndoială că acţiunea prozei - ca să ne exprimăm ca la TVR Cultural - se petrece în toamna lui 1899. În toamna lui 1899, criza financiară - cea mai mare din istoria modernă a României - atinge punctul culminant. Anul financiar 1897-1898 se încheiase cu un deficit de 13.819.754 de lei, la valoarea de atunci a monedei naţionale. 


Mai mult decât îngrijorat de criza financiară, ale cărei dezvoltări le sesizează primul în România, Carol I îi scrie surorii sale, Maria de Flandra, la 9 iulie 1899, potrivit documentului redat de Sorin Cristescu în temeinica sa cercetare "Carol I şi politica României (1878-1912)":

"Din cauza recoltei distruse ne îndreptăm spre un mare pericol social şi economic ce va izbucni înainte de începutul iernii (...)."

Dacă ar fi să credem consemnărilor făcute de martorii vremii, în România e jale mare. În a sa "Istorie politică a României sub domnia lui Carol I", Titu Maiorescu observă cu îngrijorare că statul nu-şi mai poate onora plăţile:

"Pe la sfârşitul lui septembrie 1899 se amână cu vreo zece zile, până să se mai strângă ceva bani, plata unui mandat de 18.300 lei de la Ministerul Lucrărilor Publice; la începutul lui octombrie, asupra unui mandat de 1.700 lei pentru hrana Seminarului Teologic din Bucureşti, casierul central plăteşte numai 700 lei (...), chestura Senatului rămâne datoare cu 30.000 de lei." 

În aceste condiţii, un amărât de funcţionar, care câştigă doar 4 lei şi 44 de bani pe zi, e în stare să dea 3 lei pentru merge din centru până la şosea (actualul Kisselef) cu o birjă de lux. Adâncind ironia, Caragiale observă că eroul nostru nu alege o cofetărie obişnuită, ci una frecventată de lumea bună. 


Toate acestea, într-o vreme în care presă, politicieni, Rege se jeluiesc că e criză financiară devastatoare. E un paradox pe care I.L. Caragiale nu ni-l explică. Doar îl sugerează. Un paradox valabil şi azi. Toată lumea se plânge că e criză. Şi, în acest timp, mallurile sunt pline!

Articol scris de Ion Cristoiu şi publicat în ADEVĂRUL

duminică, 27 iunie 2010

Marina Bay Sands resort opens in Singapore | Mail Online

Există și minuni arhitecturale. Dar nu în România mult lăudată cu școala ei de Arhitectură (care a scos în jumătate de secol mastodonți urbani la scară națională).

Vedeți Aici.

vineri, 25 iunie 2010

Jazz Regal la Montreal


Capi de afiş ai sunt: Herbie Hancock şi Smokey Robinson. Festivalul Internaţional de Jazz de la Montreal, considerat cel mai mare din lume în acest gen muzical, debutează vineri, 25 iunie, cu un line-up care satisface fără probleme aşteptările celor mai blazaţi dintre melomani, de la Herbie Hancock la Paolo Fresu, Lionel Richie şi Smokey Robinson, informează AFP.

 
Până pe 6 iulie, artişti de legendă ai genului, dar şi nume mai puţin cunoscute vor urca pe scena festivalului. Organizatorii au anunţat peste 800 de concerte gratuite în aer liber, un adevărat record în cei 31 de ani de existenţă ai festivalului.

 
Peste 2,5 milioane de spectatori sunt aşteptaţi în acest an în centrul oraşului Montreal.

 
"De câţiva ani, putem spune că formatul festivalului a ajuns la maturitate, chiar dacă el creşte câte puţin în fiecare an", a declarat Andre Menard, directorul artistic şi cofondator al evenimentului, mândru să vadă că oraşul său natal este pe cale să se transforme încă o dată într-o veritabilă Mecca a jazz-ului.

 
"Cu 14 săli de concerte şi 10 scene exterioare, încercăm mereu să aducem ceva nou", a adăugat Andre Menard.

 
Ca de obicei, organizatorii au ştiut să reunească şi în acest an nume grele ale jazz-ului de ieri şi ale celui actual. Saxofonistul Sonny Rollins, trompetistul italian Paolo Fresu, pianistul Herbie Hancock şi toboşarul Jack DeJohnette se numără printre artiştii invitaţi la ediţia din acest an. Pianistul Keith Jarrett va reveni şi el pe scena festivalului din Montreal în 2010.

 
"Încercăm, într-o manieră puţin naivă, să mulţumim pe toată lumea, lucru pe care aproape că îl reuşim", a adăugat Andre Menard.

 
Semnalul de începere al acestui maraton muzical va fi dat de cântăreţul şi chitaristul swing Brian Setzer. "Rebelul rockabilly" va oferi, vineri, un concert gratuit în centrul metropolei canadiene.

 
Premiul Spirit al Festivalului Internaţional de Jazz de la Montreal va fi decernat în acest an cântăreţului-far al casei Motown Smokey Robinson, care va participa în premieră la acest eveniment. În anii precedenţi, organizatorii au decernat acest premiu unor muzicieni de renume, precum Bob Dylan, Paul Simon, Stevie Wonder şi Leonard Cohen.

 
Rămânând fidel fanilor săi, festivalul îşi permite, totodată, luxul de a oferi publicului numeroase concerte care nu au decât o legătură tangenţială cu jazz-ul. Stilurile pop, funk, rock, electronic şi rapp figurează şi ele în "meniul" ediţiei din acest an.

 
Cântăreţul soul Lionel Richie va deschide, de altfel, această sărbătoare muzicală, printr-un concert pe care îl va susţine în Place des Arts.

 
Stilul urban este şi el bine reprezentat în acest an, prin concerte susţinute de clasici ai genului, precum Rakim, Antipop Consortium şi The Roots.

 
Organizatorii festivalului din Montreal doresc să marcheze împlinirea a 100 de ani de la naşterea chitaristului şi părintelui jazz-ului manouche Django Reinhardt. Nepotul acestuia, David Reinhardt va urca pe scenă şi va fi acompaniat de Christian Escoude şi de Marcel Azzola.

 
"Django este unul dintre cei mai influenţi muzicieni din istoria jazz-ului, chiar dacă nu a fost american. L-aş pune aproape pe acelaşi plan cu Miles Davis. Sonorităţile abordate şi stilul lui gitan îşi au rădăcinile în muzica populară franceză", a explicat Andre Menard. 


Deatlii și Programul complet îl ai aici Just CLICK

joi, 24 iunie 2010

Eminescu şi Băsescu


Clocoteşte actualitatea? Facem apel la Eminescu. Iată un fragment din articolul "ZIARUL «PRESA», ÎN REVISTA SA...", scris de Mihai Eminescu.

 
"La noi lucrurile se petrec după culise. Am văzut miniştri intrând, ieşind şi reintrând de câte trei ori în cabinet, aci Stan înlocuind pe Bran, aci Badea-Radu înlocuit prin Radu-Badea. Aceste premeneli ministeriale se fac de către capul cabinetului cu mai puţină scrupulozitate decât cum s-ar face din partea unui prăvăliaş cu calfele sale. Un asemenea cabinet, viţiat deja în principiul existenţii sale, este chemat a face alegeri; reuşita [î]i este asigurată de mai înainte, cum ne probează experienţa (…).


 
Când în acest raport — care e direct între tron şi naţie — intervin miniştrii sau prin violenţă sau prin corupţiune, deci prin toate mijloacele de cari dispune maşina atotputerniciei guvernamentale ca să falsifice libera espresiune a ţării, întrebăm: nu este acest amestec corumpător sau violent al miniştrilor o atingere adusă direct prerogativelor tronului?
Întrebăm dacă tronul poate să stea indiferent şi nepăsător când se produc fapte de-o violenţă sau de-o corupţiune manifestă? De bună seamă că nu, căci, daca am admite o asemenea teorie monstruoasă, ea ar însemna o adevărată abdicare a şefului statului în
mâna ministrului X sau Y pe care l-a fi însărcinat cu opera consultării.

 
Am demonstrat cât este de mare disproporţiunea între puterile de rezistenţă ale alegătorilor la noi faţă cu guvernanţii. Această disproporţiune este şi rămâne un rău care nu se poate remedia decât printr-un control mai sever din partea şefului statului.

 
Ştim că "Presa" nu se mulţumeşte numai cu analogii sau teorii emise de articole de fond de prin ziare străine, ci că, asemenea advocaţilor ce vor anume paragrafe de legi, ea cere autori competenţi în materie. Deci îi facem şi această plăcere, citind pe John Stuart Mill.

 
Iată propriile cuvinte ale autorului englez:
Dacă drumurile, căile ferate, băncile, asigurările, marile companii pe acţiuni etc.; dacă apoi corporaţiunile municipale şi birourile care atârnă de la ele ar deveni atâtea departamente ale unei administraţiuni centrale; dacă impiegaţii tuturor acelor întreprinderi diverse ar fi numiţi şi plătiţi de către stat, dacă ei ar fi să aştepte numai de la stat înaintarea şi fericirea lor, atunci nici libertatea presei, nici constituţiunea populară a legislaţiunii noastre n-ar împiedica ca Englitera să nu mai fie liberă decât cu numele.

 
Cu cât maşina administrativă ar fi mai ingenioasă şi mai eficace, cu cât s-ar concentra în ea mai multă inteligenţă şi energie, cu atât răul ar fi mai mare.

 
Toată inteligenţa şi toată capacitatea ţării s-ar concentra într-o numeroasă biurocraţie către care ţara ş-ar îndrepta necontenit ochii, mulţimea pentru a primi ordinele şi direcţiunea; oamenii capabili sau lacomi pentru a obţine înaintare personală.

 
Acest tablou ipotetic făcut de autorul englez e trăsătură cu trăsătură portretul ţării noastre.
Dacă însă un asemenea pericol există chiar pentr-o veche ţară parlamentară ca Englitera, bogată, industrială, c-o puternică clasă de mijloc, ce să mai zicem de noi, unde guvernul este totul, ţara nimic.

 
Începem cu comuna.
Cine nu ştie că îndată ce ministeriul se schimbă, de la comuna rurală cea mai obscură până la populata capitală, consiliile comunale se dizolvă şi se numesc primari după chipul şi asemănarea ministrului.

 
Administraţia? Se dizolvă consiliile judeţene, se schimbă prefecţii şi subprefecţii în acelaşi chip.

 
Justiţia? Urmează acelaşi exemplu.

 
Şi administraţia şi justiţia se conferă numai pro forma în numele Domnitorului; în realitate ele nu mai sunt ale ţării ci ale partidului de la putere.

 
Miile de funcţionari de prin toate celelalte ramuri ale serviciilor publice, toţi amovibili şi la discreţia guvernului, tremurând pentru existenţa lor la orice zvon de criză ministerială, strămutările de militari şi de profesori, favorurile toate de care dispune un guvern necontrolat, de vreme ce le distribuie pentru a preface pe cei însărcinaţi cu controlul în complici ai săi, toate acestea, cari se petrec ziua-n amiaza mare, dau oare cuvânt "Presei" de-a pretinde în mod serios că şeful statului nu are altă misiune decât de-a le sancţiona prin tăcerea şi abţinerea sa?

 
Dresat cum este corpul electoral, ca şi caii de la manej, cari la un semn se-ntorc când la dreapta când la stânga, ar fi foarte uşor pentru un guvern ca s-aducă într-o Cameră absolut pe oricine ar pofti; pretinde însă "Presa" că şeful statului n-ar avea nimic de zis?

 
Să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Noi credem că suntem mai buni apărători ai principiului monarhic şi mai cu seamă ai monarhiei constituţionale când susţinem că şeful statului, care are dreptul de a-şi da miniştri în judecată, are încă şi mai mult pe acela de a-i controla în toate actele lor constituţionale şi de-a lua sub scutul şi patronajul său corpul electoral oricând îl vede violentat de către miniştri.

 
Să cităm un exemplu. Cînd pentru prima oară s-a violentat alegerile la 1867, cînd s-au tolerat ca în mijlocul capitalei, în vederea tronului, să se insulte Senatul, dizolvat atunci, cînd ministeriul au permis să se înceapă lucrările drumului de fier înainte de-a se fi convocat noul Senat spre a-şi da aprobarea la concesia Stroussberg, s-ar fi putut refuza şefului statului dreptul de-a uza de prerogativele sale prin singurul fapt, invocat de "Presa", că ministeriul reuşise a-şi înjgheba, prin mijloace ilegale, o majoritate oarecare?

 
Încheiem răspunsul nostru cu următoarea reflecţiune.
Am declarat în programul nostru că suntem în contra conspiraţiunilor, în contra a orice act de violenţă, că voim sincer consolidarea monarhiei constituţionale, că e departe de noi de-a da lecţiuni oricui; suntem însă în drept a cere cooperarea factorilor statului, conform cu destinaţiunea lor, ca cel puţin de-acum înainte să ne apropiem de adevăratele principii ale unui regim constituţional.

 
Mihai Eminescu în Timpul la 20 martie 1880. Fragment din articolul "ZIARUL «PRESA», ÎN REVISTA SA...".

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG