miercuri, 12 mai 2010

O filială a celebrului Centre Pompidou din Paris deschisă la Metz

O filială a celebrului muzeu de artă modernă Centre Pompidou din Paris va fi deschisă, miercuri, la Metz, în nordul Franţei, urmând să prezinte numeroase opere de artă rare, informează AFP.


 

Construită pe un teren viran din Metz, clădirea va adăposti mai multe opere de artă din cele circa 65.000 care se găsesc în depozitele Centre Pompidou din Paris. Totodată, noua filială a muzeului îşi propune să aducă un suflu nou oraşului Metz.


 

Inaugurarea noului muzeu la Metz - un oraş cu 130.000 de locuitori, situat în apropierea graniţei cu Germania - are ca scop şi echilibrarea colecţiilor de artă ale Franţei, despre care criticii spun că sunt concentrate la Paris.


 

"Acesta este un moment important pentru cultura acestei ţări, pentru că este pentru prima dată când o instituţie culturală mare este descentralizată", a declarat Alain Seban, directorul Centre Pompidou din Paris.


 

Noul muzeu are o suprafaţă expoziţională de 5.000 de metri pătraţi.


 

"Vrem să îl facem disponibil (muzeul din Metz) celei mai largi palete de public, unui public european şi internaţional", a spus şi Jean-Luc Bohl, preşedintele consiliului zonal Metz, unul dintre organismele care au investit în acest proiect, ce are o valoare de 72,5 milioane de euro.


 

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a inaugurat muzeul marţi, cu o zi înainte de deschiderea sa oficială pentru public. Sarkozy a subliniat că acest muzeu este un catalizator pentru "renaşterea" artistică a întregii regiuni.


 

Printre operele de artă care se regăsesc în noul muzeu se numără fotografii ale celebrului Henri Cartier-Bresson, sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi, picturi de Pablo Picasso şi Henri Matisse, precum şi instalaţii artistice şi mobilier.


 

"Acest spaţiu introduce, unei audienţe largi, cele mai actuale forme de artă şi creativitate", a spus Laurent Le Bon, directorul noului muzeu.

Clădirea poartă semnătura arhitecţilor Shigeru Ban şi Jean de Gastines.


 

Tot în nordul Franţei, în oraşul minier Lens, va fi deschisă o filială a celebrului muzeu parizian Luvru, în 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG