luni, 17 mai 2010

Richard al III-lea de Radu-Alexandru Nica, montat la Essen

Spectacolul "Richard al III-lea", în regia lui Radu-Alexandru Nica, va fi montat pe 19 şi 20 mai, la Essen (Germania), în cadrul Capitalei Culturale Europene 2010, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.


 

Şapte studenţi ai secţiei de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu participă, în perioada 15 - 24 mai, la Festivalul "Shakespeare – Three in One". Festivalul are loc la Essen (Germania), Capitala Culturală Europeană 2010, şi este organizat de Universitatea Folkwang din oraş.


 

Proiectul constă în prezentarea unei piese de William Shakespeare, în acest an fiind vorba despre "Richard al III-lea", în trei montări diferite. Alături de producţia Universităţii de Artă din Essen, în program figurează spectacolul realizat de Royal Scottish Academy din Glasgow (Marea Britanie) şi, pentru prima dată, o producţie românească prezentată de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.


 

Montarea română a celebrei piese shakespeareiene poate fi vizionată la Essen în 19 şi 20 mai. Regia îi aparţine lui Radu-Alexandru Nica, coregrafia poartă semnătura Adrianei Bârză, iar din distribuţie fac parte Veronica Arizancu, Oana Bârză, Alexandru Curta, Claudiu Fălămaş, Alexandru Malaicu, Ioan Paraschiv şi Corina Vişinescu.


 

Din cele trei montări în trei limbi diferite va fi realizată una singură, care va încheia festivalul. În plus, o versiune germano-română a spectacolului va fi prezentată în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului, în 5 iunie, de la ora 16.00.


 

Participarea sibiană la Essen este sprijinită de Institutul Cultural Român.


 

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, circa 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

În 2010, statutul de Capitală Culturală Europeană este deţinut de oraşele Pecs (Ungaria), Essen (Germania) şi Istanbul (Turcia).

În 2009, Vilnius a avut statutul de capitală culturală europeană alături de oraşul austriac Linz, iar în 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

Un comentariu:

  1. bravo studentilor din sibiu, foarte frumos. mai exista oameni care ne fac cinste. Inca o data BRAVO

    RăspundețiȘtergere

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG