joi, 20 mai 2010

Bucharest Biennale 4 deschisă la Bucureşti

Cea de-a patra ediţie a Bucharest Biennale (BB4) se deschide azi, 20 mai, la Bucureşti, urmând să prezinte publicului din Capitală lucrări semnate de 38 de artişti şi grupuri artistice din circa 20 de ţări, în şase spaţii diferite, de la Muzeul Naţional de Geologie la centrul comunitar LaBomba din Rahova.


 

Răzvan Ion, co-director al Bucharest Biennale, a definit acest eveniment, la conferinţa de deschidere care a avut loc joi, la hotel Intercontinental, în prezenţa a peste 100 de persoane, drept "un instrument de gândire critică", care nu este limitat la o expoziţie, ci reprezintă şi o platformă pentru lansarea de idei politice şi sociale.


 

BB4 se va desfăşura între 21 mai şi 25 iulie, în mai multe spaţii din Capitală, precum Pavilion Unicredit, centrul comunitar LaBomba, din zona Rahova-Uranus, Centrul de Introspecţie Vizuală, Institutul de Cercetări Politice, Muzeul de Geologie şi Paradis Garage, aducând în atenţia bucureştenilor operele a 38 de artişti din circa 20 de ţări.

Bucharest Biennale este organizată de revista Pavilion, editată de Răzvan Ion şi Eugen Rădescu.


 

Răzvan Ion a mulţumit artiştilor prezenţi la cea de-a patra ediţie a Bucharest Biennale pentru înţelegere privind bugetul alocat evenimentului, făcând referire la problemele economice cu care se confruntă România în prezent. "România nu e o ţară în care e uşor de lucrat (...) Bugetul (bienalei, n.r.) este extrem de mic, efortul a fost imens. Ministerul Culturii şi Primăria Bucureşti nu contribuie cu nimic", a spus Răzvan Ion.


 

El a declarat pentru MEDIAFAX că bugetul BB4 se ridică la aproximativ 800.000 de euro, în timp ce bienala de la Berlin are un buget de 4,5 milioane de euro, iar cea de la Istanbul, de 9 milioane de euro.


 

În conferinţă, Răzvan Ion a mulţumit Institutului Cultural Român de la Stockholm, unde va avea loc un epilog al bienalei, o expoziţie cu o parte din artiştii care au expus la BB4, al cărei curator va fi tot Felix Vogel, curatorul celei de-a patra ediţii Bucharest Biennale.


 

Răzvan Ion a menţionat că echipa bienalei este formată din şase persoane, la care se adaugă voluntarii. Astfel, el i-a invitat să se ridice, în aplauzele celor prezenţi, pe Andrei Crăciun, curator asistent, Ioana Niţu, director executiv al bienalei, Simina Neagu, asistent al producătorilor, şi Silvia Vasilescu, ce s-a ocupat de publicaţii. Răzvan Ion şi Eugen Rădescu sunt co-directorii Bucharest Biennale.


 

Eugen Rădescu a vorbit şi despre centrul de artă contemporană Pavilion Unicredit, deschis tot de revista Pavilion, în colaborare Unicredit Ţiriac Bank. Acesta a fost inaugurat la începutul anului trecut ca un spaţiu independent work-in-progress, dedicat vizualului, discursului şi performance-ului, precum şi ca un loc al gândirii critice care promovează o înţelegere implicată socio-politic a artei şi a instituţiilor culturale.


 

Organizatorii bienalei au fost întrebaţi de ce nu colaborează cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) pentru expunere în cadrul Bucharest Biennale. "Nu lucrăm cu muzee, suntem un alt tip de organizaţie. (...) Ideea este ca bienala să folosească diverse spaţii conectate la diferite aspecte sociale. Vrem să implicăm mai mult publicul larg. Muzeul de Artă Contemporană este prea mult pentru noi. Nu vrem să fim Bienala de la Veneţia", a răspuns Răzvan Ion.


 

Dintre cei 38 de artişti sau grupuri artistice ale căror lucrări vor fi prezentate în cadrul Bucharest Biennale 4 fac parte românii Marcel Iancu, Ion Grigorescu, Florin Tudor şi Mona Vătămanu, Ştefan Constantinescu, Elena Ciobanu şi centrul comunitar LaBomba.


 

Artiştii străini care vor expune la Bucureşti în cadrul bienalei sunt: Magnus Bärtås, Kalle Brolin, Goldin+Senneby, Fia-Stina Sandlund, Lina Selander, Stina Östberg (Suedia), Alexander Kluge, Christine Meisner (Germania), Andrea Geyer (Germania/SUA), Emily Roysdon (SUA), Zachary Formwalt (SUA/Olanda), Nicoline van Harskamp (Olanda), Martin Beck (Austria), Pablo Bronstein (Argentina/Marea Britanie), Cabello/Carceller, Asier Mendizabal (Spania), Claudia Cristóvaõ (Angola/Olanda), Angela Ferreira (Mozambic/Portugalia), Fieldwork (Danemarca), Charlotte Ginsborg, The Otolith Group (Marea Britanie), Sabrina Gschwandtner (Austria/SUA), Maryam Jafri (Pakistan/Danemarca), Olivia Plender (Marea Britanie) & Unnar Örn (Islanda), Société Réaliste (Franţa/Ungaria), Åsa Sonjasdotter (Norvegia), Pilvi Takala (Finlanda/Olanda), Fereshte Toosi (Iran), Lan Tuazon (Filipine) şi Judi Werthein (Argentina).


 

Pentru Bucharest Biennale 4, curatorul Felix Vogel a ales ca temă "Handlung - Producţia de posibilităţi". Termenul german "Handlung", imposibil de tradus la toate nivelurile sale de semnificare, se plasează între acţiune, activitate, instrumentalizare şi participare, deşi poate avea şi un sens pasiv, de poveste sau naraţiune.

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG