Festivalul de Film de la Cannes aduce sub acelaşi acoperiş accesoriile strălucitoare cu pasiunea pentru cinematografie, spectatorii cu celebrităţile, petrecerile private cu proiecţiile de filme provenind din toate colţurile lumii, informează AFP.
Cu ocazia celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, redactorii agenţiei de presă AFP au trecut în revistă aspectele principale, în ordine alfabetică (potrivit vocabularului francez), ale celui mai renumit festival de film din lume.
"A" de la "Ailleurs" (Din altă parte) - Cannes este, totodată, festivalul cinematografiilor naţionale mici, din ţări în care cea de-a şaptea artă este adeseori ignorată. Patronat în acest an de actriţa Sandrine Bonnaire şi de cineastul franco-cambodgian Rithy Panh, pavilionul "Les Cinémas du Monde", în cadrul Village International, va pune în valoare filme din Etiopia, Mozambic, Congo şi din Teritoriile Palestiniene.
"B" de la "Badges" (Ecuson) sau subtilul sistem al acreditărilor de presă - Indispensabile, ecusoanele cu fotografii sunt distribuite, după culori, în funcţie de importanţa presei în cauză. Cele mai dorite sunt ecusoanele albe. Nivelul de securitate este maxim, iar ecusoanele sunt verificate cu minuţiozitate. Nimeni nu are voie să îşi schimbe look-ul în timpul festivalului.
"C" de la Cannes - Festivalul de la Cannes a fost înfiinţat în 1946 pentru a concura cu Mostra de la Veneţia, celălalt mare festival cinematografic european, creat cu zece ani mai devreme. Ediţia din 1968 a fost anulată pe 19 mai. Cu o zi înainte, Francois Truffaut, Jean Luc Godard, Claude Lelouch, Roman Polanski şi Louis Malle au pactizat cu studenţii şi s-au alăturat acestora în timpul protestelor de stradă care au zguduit Franţa în 1968.
"E" de la "Etiquette" (Etichetă) - Costumul şi rochia de seară sunt obligatorii pentru a putea urca treptele Palais des Festivals din Cannes. Un costum negru sau albastru închis şi papionul sunt indispensabile. La Cannes, chiar şi magazinele cele mai populare de prêt-à-porter vând astfel de articole. Doar celebrităţile au dreptul de a purta ceea ce le place.
"F" de la "Foule" (Mulţime) - Zeci de fani şi de pierde-vară fac cozi pe trotuarele din Cannes pentru a prinde cele mai bune locuri din faţa scărilor. La ora "fatidică", aproximativ 15.000 de persoane se află în faţa Palais des Festivals. În timpul zilei, pe Croazetă se înregistrează o afluenţă record. Un spectator obişnuit are nevoie de 15 minute pentru a urca scările, dând din coate.
"G" de la "Griffes" (Gheare) - Treptele din faţa Palais des Festivals reprezintă cea mai frumoasă vitrină din lume. Cei mai mari designeri se luptă cu câteva luni înainte de startul festivalului pentru a le convinge pe staruri să aleagă creaţiile lor vestimentare, adeseori contra unor cadouri şi a unor contracte. Vestiare cu mii de articole vestimentare ce pot fi împrumutate sunt puse la dispoziţia starurilor în interiorul Palais des Festivals.
"H" de la "Hôtel" (Hotel) - Aproximativ zece palate de pe Croazetă şi din împrejurimi îşi dispută atenţia starurilor (Majestic Barrère, Carlton, Martinez, 3.14, Noga etc.). Marile staruri americane preferă adeseori hotelul Eden Roc, prestigiosul palat-fortăreaţă din Cap d'Antibes.
"I" de la "Inflation" (Inflaţie) - Reducând costurile de producţie a unui film şi facilitând realizarea mai multor copii, apariţia aparatului digital a condus la o "explozie" a numărului de lungmetraje trimise la festival şi vizionate timp de câteva săptămâni de către comisiile de selecţie - în acest an, 1.665 de filme.
"J" de la "Jospin" (Lionel Jospin, fost premier al Franţei) - Lionel Jospin îşi face prima apariţie cinematografică în filmul care deschide secţiunea Semaine de la critique, "Le nom des gens", o comedie de Michel Leclerc. El îi dă replica lui Jacques Gamblin, care joacă rolul unui om de ştiinţă ce îl idolatrizează pe fostul premier francez socialist. Acesta se livrează unui neaşteptat exerciţiu de autoironie, declarând: "Un jospinist este astăzi la fel de rar ca o raţă mandarin (originară din Asia - câteva exemplare, scăpate din captivitate s-au aclimatizat şi se reproduc în mod natural în Franţa, în zonele de pe coasta Atlanticului - n.r.) pe Ile de Ré".
"K" de la "Krach" (Crah) - Îşi va face criza economică resimţite efectele asupra celui mai renumit festival din lume? Răspunsul va putea fi constatat la Marché du Film, care va avea loc în perioada 13 - 22 mai şi va lua pulsul unei industrii afectate de cele 18 luni de încetinire economică. La acest eveniment sunt aşteptaţi 10.000 de participanţi şi 400 de societăţi din 97 de ţări.
"L" de la "Location" (Închiriere) - Totul se închiriază la Cannes. Ferrari, Rolls, motociclete, vile de lux pentru organizarea unor petreceri şi chiar costume şi rochii de seară. Multe firme s-au specializat în aceste activităţi efemere, care durează doar pe perioada festivalului, când totul străluceşte.
"M" de la "Meteo" - Furtună sau soare? Este întrebarea pe care şi-o pun toţi participanţii, după teribila furtună din urmă cu câteva zile care a devastat plajele de pe Croazetă. Locuitorii din Cannes fac eforturi deosebite pentru a repune în funcţiune toate instalaţiile şi pentru a reamenaja cele aproximativ 20 de restaurante de pe plajă. În general, soarele a strălucit de fiecare dată în timpul festivalului de la Cannes.
"N" de la "Night" (Noapte) - "Cannes by Night" face senzaţie în fiecare an în timpul festivalului, cu ajutorul spectaculoaselor petreceri la care participă un număr mare de invitaţi. Printre petrecerile aşteptate se numără cele organizate de producătorii fiecărui film din selecţia oficială, dar şi petrecerea organizată pentru a celebra a 150-a aniversare a casei Chopard, casa de bijuterii elveţiană care produce trofeul Palme d'Or, în timpul căreia Lionel Richie va susţine un concert.
"O" de la "Or" (Aur) - Realizat în atelierul casei Chopard, mult râvnitul trofeu Palme d'Or al Festivalului de la Cannes a fost decernat în premieră în 1955, înlocuind marele premiu al festivalului, ce consta într-o diplomă care însoţea o mică operă de artă. Un al doilea Palme d'Or, negravat, este întotdeauna disponibil, în cazul producerii unui accident în ultimul minut sau în cazul în care există doi câştigători.
"P" de la "Photographes" (Fotografi) - Cannes este considerat cel mai mare festival de film din lume şi figurează pe lista celor mai mediatizate evenimente din lume. Peste 4.600 de jurnalişti (din care 2.500 provin din presa străină) sunt acreditaţi în 2010. Dintre aceştia fac parte peste 300 de fotografi, 1.500 de posturi de televiziune, 300 de posturi de radio, 1.300 de ziare, 340 de agenţii de presă şi 300 de site-uri internet.
"Q" de la "Quinzaine des réalisateurs" - Secţiunea paralelă Quinzaine des réalisateurs a fost înfiinţată de Société des réalisateurs de films (SRF) după protestele din 1968. Selecţia secţiunii nu este competitivă şi nu se acordă niciun premiu.
"R" de la "Un Certain Regard" - Această secţiune face parte din selecţia oficială şi a fost creată în 1978 pentru a pune în valoare operele "originale şi diferite". Este o pepinieră de tinere talente care concurează pentru premiul Un Certain Regard şi pentru Caméra d'Or, decernat celui mai bun film de debut, ce poate proveni din toate secţiunile festivalului.
"S" de la "SIDA" - De 17 ani, amFAR, fundaţia înfiinţată de Liz Taylor, organizează în timpul festivalului o gală anuală de binefacere în favoarea cercetărilor contra virusului HIV, la hotelul Eden Roc. Actriţa Sharon Stone, gazda evenimentului, ar putea să nu se prezinte la Cannes în acest an. O masă cu 10 tacâmuri este facturată cu 100.000 de dolari. Tariful minim de intrare este de 4.000 de dolari.
"T" de la "Tapis rouge" (Covor roşu) - Schimbat de mai multe ori în timpul festivalului, covorul roşu este strict supravegheat zi şi noapte. Chiar obţinând o invitaţie, doar rangul înalt garantează succesul urcării treptelor Palais des Festivals.
"U" de la "Urgence" (Urgenţă) - Filmele proiectate la Cannes sunt aproape întotdeauna vizionate în versiuni nefinalizate (fără muzică sau mixaj de sunet definitiv) de către comitetul de selecţie şi sunt terminate în regim de urgenţă, uneori cu câteva zile sau chiar câteva ore - cum a fost cazul lui Wong Kar-Wai - înainte de proiecţia lor la Cannes. Iar când proiecţia nu a fost concludentă, montajul acestor filme poate fi refăcut înainte de lansarea lor în circuitul cinematografic. În 2010, cineastul Ken Loach a fost selecţionat la Cannes, cu 48 de ore înainte de începerea festivalului, filmul său "Route Irish" urmând să concureze în competiţia oficială.
"V" de la "Violence" (Violenţă) - Adeseori, violenţa filmelor proiectate pe Croazetă a provocat adevărate scandaluri. În 2009, "Antichrist", regizat de danezul Lars von Trier, a atras furia anumitor critici pentru violenţa din scenele finale (Charlotte Gainsbourg, recompensată cu premiul de interpretare, îşi tortura partenerul timp de 20 de minute), iar "Kinatay" de filipinezul Brillante Mendoza, în care un tânăr prostituat era violat, ucis cu lovituri de pumni, decapitat şi dezmembrat de către membrii unei bande, i-a lăsat pe aceiaşi spectatori fără cuvinte.
"W" de la "World Market" - Festivalul de la Cannes este, totodată, cea mai mare piaţă de film din lume. Aici se negociază drepturile de exploatare comercială a peste 4.000 de filme terminate sau aflate în faza de proiect.
"X" de la "X Ray" (Raze X), securitatea la Cannes - Numărul mare de staruri şi afluenţa record de spectatori implică măsuri de securitate excepţionale. Mai multe companii de securitate şi brigăzi mobile de jandarmi sunt trimise la faţa locului. În fiecare seară, un baraj de securitate este instalat la baza scărilor Palais des Festivals.
"Y" de la "Yacht" (Iaht) - Pentru câteva staruri, Palatul din Cannes este totuşi prea vulgar. Să poţi locui pe un iaht ancorat în portul din Cannes reprezintă o alternativă mult mai pretenţioasă. Paul Allen, cofondatorul companiei Microsoft, este un obişnuit al festivalului. Iahtul său, Octopus, este considerat cel mai lung (127 metri) şi cel mai luxos din lume. Leonardo Di Caprio şi Sharon Stone se numără printre oaspeţii săi obişnuiţi.
"Z" de la "Zen" - Chiar în timpul Festivalului de la Cannes există şi momente de acalmie. Spectatorul festivalier, extenuat, poate ceda în faţa tentaţiei unei mici sieste, cu ocazia proiecţiei unui film plictisitor. Cei mai curajoşi dintre ei îşi oferă însă "o baie de 7.30", cu puţin timp înainte ca prima proiecţie a zilei să înceapă, la ora 8.30.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu