luni, 31 mai 2010

Dirijorul Christian Badea, în concert cu Tomescu, Horia Mihail, Filip Papa şi Orchestra Radio

Dirijorul Christian Badea revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, în două concerte, programate la Sala Radio din Capitală pe 4 şi 11 iunie, de la ora 19.00, avându-i ca solişti pe Alexandru Tomescu (vioară), Filip Papa (violoncel) şi pe pianistul Horia Mihail, anunţă organizatorii.


 

Soliştii primului concert, de vineri, care se va desfăşura sub bagheta lui Christian Badea, sunt Alexandru Tomescu (vioară) şi Filip Papa (violoncel). Ei vor interpreta "Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră, op.102", de Johannes Brahms, "Simfonia a VI-a în si minor Patetica, op.74", de Piotr Ilici Ceaikovski, şi lucrarea "Corale şi cutii muzicale", de Diana Rotaru.


 

Cel de-al doilea concert, programat pe 11 iunie, îl va avea ca solist pe pianistul Horia Mihail, care va interpreta "Concertul nr.2 în fa minor pentru pian şi orchestră, op.21", de Frederic Chopin, "Simfonia a III-a cu orgă în do minor, op. 78", de Camille Saint-Saëns, şi "Simfonia a II-a" de Diana Rotaru.


 

Biletele se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.


 

Personalitate de primă mărime a lumii muzicale contemporane, dirijorul Christian Badea, invitat obişnuit al unor instituţii de renume, precum Metropolitan Opera din New York, a studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti, iar în anul 1970 a plecat cu o bursă la Bruxelles, unde a studiat tehnica dirijorală. A urmat apoi cursuri la Salzburg, unde a studiat cu Herbert von Karajan, apoi la prestigioasa Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanţi mentori ai săi a fost Leonard Bernstein. Şi-a început cariera în Statele Unite ale Americii, ca director muzical al Columbus Symphony. Din 1987, când a dirijat pentru prima dată la Metropolitan Opera, a susţinut peste 170 de concerte, ca invitat obişnuit al celebrei instituţii din New York. Notorietatea şi-a câstigat-o şi ca dirijor invitat la Opera de Stat din Viena, Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper-München sau la Opera Naţională din Lyon.


 

Sub bagheta sa, mai mult de 80 de opere de Mozart, Strauss, Wagner, Verdi, Puccini şi Prokofiev au fost interpretate într-o manieră aparte. Performanţele i-au fost recunoscute şi printr-un premiu Grammy, în 1985, pentru opera "Antoniu şi Cleopatra", de Samuel Barber.


 

Publicul bucureştean a avut ocazia să-l revadă în octombrie 2006, după 32 de ani de absenţă. Versiunea "Simfoniei a IX-a", de Gustav Mahler, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, în concertul inaugural al stagiunii 2006/2007, a întrunit aprecieri unanime ale presei de specialitate şi ale muzicienilor cu care a colaborat. Tot la Bucureşti, Christian Badea a dirijat noi concerte cu Orchestra Naţională Radio şi a fost apoi invitat să deschidă seria Concertelor aniversare - 140 de ani - ale Filarmonicii "George Enescu" (octombrie 2008).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG