miercuri, 21 aprilie 2010

Google a dezvăluit informaţii despre cererile de cenzură înaintate de guvernele din întreaga lume

Google a dezvăluit, pentru prima oară, detalii despre frecvenţa solicitărilor din partea guvernelor din întreaga lume de a le furniza informaţii confidenţiale despre utilizatori sau de a cenzura informaţii, informează BBC News Online.


 

Brazilia este ţara care a făcut cele mai multe demersuri în acest sens, 3.663 de cereri, urmată de Statele Unite ale Americii, cu 3.580 de cereri, şi de Marea Britanie, cu 1.166 solicitări.


 

Aceste date au fost făcute publice în contextul în care compania şi-a închis motorul de căutare din China şi l-a redirecţionat pe pagina din Hong Kong, din cauza deciziei guvernului chinez de a nu renunţa la sistemul de cenzură aplicat rezultatelor motoarelor de căutare online. Google nu a putut face publice şi statisticile privind solicitările Chinei, deoarece sunt considerate secrete de stat.


 

Brazilia a fost ţara care a făcut şi cele mai multe cereri de eliminare a conţinuturilor din lista de rezultate a Google - 291 de solicitări, între iulie şi decembrie 2009. Pe locul al doilea s-a clasat Germania (188 de cereri), urmată de India (142 de cereri) şi Statele Unite ale Americii (123 de cereri).


 

Google a lansat, marţi, un serviciu online care măsoară gradul de interes al guvernelor din întreaga lume pentru datele personale ale utilizatorilor. Prin această lansare, Google speră că a făcut primul pas spre "o mai mare transparenţă".


 

"Majoritatea acestor cereri sunt legitime, iar informaţiile solicitate erau pentru investigaţii criminale legitime sau pentru eliminarea pedofiliei", a declarat David Drummond, Chief Legal Officer al Google.


 

De asemenea, Google a declarat că, în prezent, 40 de guverne din întreaga lume cenzurează informaţii, comparativ cu 2002, când numai patru guverne făceau acest lucru.


 

"Noi credem că un grad mai mare de transparenţă va duce la mai puţină cenzură. Dacă guvernele, companiile şi indivizii nu fac nimic, internetul, aşa cum îl cunoaştem noi, va deveni şi mai restrictiv, posibilitatea de alegere şi controlul fiind luate din mâinile utilizatorilor şi puse în mâinile celor care limitează informaţiile", a mai spus el.


 

Compania Google a fost protagonista unui scandal mediatic în China pe tema cenzurii. Responsabilii celui mai popular motor de căutare din lume au încetat, la începutul acestui an, să mai cenzureze rezultatele căutărilor efectuate de internauţi, după ce mai multe adrese electronice de pe platforma Gmail aparţinând unor luptători pentru Drepturile Omului au fost piratate. Google a precizat că aceste atacuri informatice au pornit din China, însă autorităţile locale au negat orice formă de implicare.


 

Noul serviciu al Google a fost lansat în aceeaşi zi în care comisarul canadian pe probleme de confidenţialitate a trimis companiei o scrisoare privind problemele despre datele private. Oficiali din alte zece ţări au susţinut plângerea comisarului canadian, care a fost trimisă lui Eric Schmidt, CEO al Google.


 

"Noi am sesizat o tendinţă privind aceste cereri şi am lucrat la această iniţiativă de mai mult timp. Este o iniţiativă care reflectă eforturile noastre de a face informaţiile accesibile şi sperăm că va fi o sursă de inspiraţie pentru alte companii", a declarat Scott Rubin, purtător de cuvânt al Google.


 

Reprezentanţii Google au mai precizat că fac publice aceste informaţii în spiritul principiilor stabilite de Global Network Initiative, grup care promovează libertate de exprimare în mediul online. Alături de Google, din această organizaţie mai fac parte, printre alţii, Microsoft şi Yahoo.


 

Noul serviciu nu include date despre numărul de cazuri în care Google a refuzat sau a acceptat să dea informaţii cu caracter personal.


 

Oficialii Google au mai specificat că se lucrează la perfectarea informaţiilor. Următoarele date vor fi făcute publice peste şase luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG