marți, 20 aprilie 2010

Joaquin Cortés condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Cortés, unul dintre cei mai mari dansatori de flamenco din lume, a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, deoarece a folosit fondurile pentru construirea unui centru cultural - primite de la un grup de investitori argentinieni - pentru a-şi finanţa un stil de viaţă luxos.

Potrivit timesonline.co.uk, Joaquin Cortés a fost găsit vinovat de faptul că a folosit "în mod neadecvat" suma de 700.000 de euro luată de la acei investitori argentinieni.

Dansatorul în vârstă de 41 de ani, sora acestuia, Mariana Pedraja, şi fostul său avocat, Alfonso Duran, au fost implicaţi într-un contract încheiat în 1998, care prevedea construirea unui centru de dans destinat stilului flamenco şi a unui restaurant, în Madrid.

Patru ani mai târziu, văzând că nici centrul de dans, nici restaurantul nu au fost construite, investitorii argentinieni l-au dat în judecată pe Joaquin Cortés şi pe partenerul său de afaceri.

Sentinţa de un an de închisoare cu suspendare a fost pronunţată încă din luna ianuarie de Înalta Curte de Justiţie din Madrid, însă a fost făcută publică abia luni.

Judecătoarea Pilar de Luna a declarat: "În acest stadiu al anchetei, este imposibil de spus ce s-a întâmplat cu banii. Însă este clar faptul că Alfonso Duran a folosit acei bani în alte scopuri decât pentru a construi un restaurant. Se pare că acesta este un caz de persoane care trăiesc dincolo de posibilităţile lor materiale, care încearcă să obţină bani prin orice mijloace, pentru a-şi întreţine un anumit stil de viaţă".

Judecătoarea spaniolă a precizat faptul că, deşi nu există dovezi care să ateste faptul că Joaquin Cortés, sora acestuia şi Alfonso Duran ar fi delapidat acea sumă, ei se fac totuşi vinovaţi de faptul că "au luat în mod neadecvat" acei bani.

Joaquin Cortés urmează să facă apel la această decizie şi este hotărât să lupte împotriva acestor acuzaţii.

Ernesto Melinsky, unul dintre investitori, a declarat că l-a cunoscut pe celebrul dansator cu ocazia Carnavalului de la Rio de Janeiro din 1998. Cei doi au făcut cunoştinţă şi au stat de vorbă în timpul acelui spectacol, discutând şi cu membrii trupei Rolling Stones şi cu fotbalistul Maradona, după care au plecat la Paris împreună cu designerul Giorgio Armani.

"Unul dintre cele mai vechi visuri ale mele este să fiu implicat în ceva cultural, ceva care să aibă legătură cu universul dansului flamenco. Am vrut să dau ceva înapoi oraşului Madrid, un oraş care mi-a dăruit atât de mult. Însă lucrurile au mers rău. Asta e viaţa", a declarat celebrul dansator spaniol.

Judecătoarea De Luna consideră că Alfonso Duran a primit acei bani, iar Cortés şi sora lui au fost "colaboratori necesari".

Aceasta nu este pentru prima oară când Joaquin Cortés se află în sala de judecată. În 2008 el s-a confruntat cu un proces de paternitate intentat de fosta lui asistentă, Katie Assumu.

Un judecător a stabilit că Joaquin Cortés este tatăl acelui copil, în ciuda faptului că renumitul dansator de flamenco a refuzat să facă testul ADN, şi că trebuie să plătească pensie alimentară.

Joaquin Cortés este considerat unul dintre cei mai mari dansatori de flamenco din lume. S-a născut în Cordoba (Spania), în 1969, şi a studiat dansul clasic începând de la vârsta de 12 ani, afirmându-se ca solist al Baletului Naţional Spaniol. A decis să urmeze o carieră independentă, participând în spectacole alături de figuri proeminente ale dansului, ca Maya Plisetkaia, Silvie Guillem şi Peter Schauffuss. Cariera de dansator a fost dublată de cea de coregraf, Cortés cunoscând succesul cu spectacole precum "Carmen" de Bizet, la Arenele din Verona, sau "Don Quijote", cu Baletul din Caracas.

În 1992, el şi-a creat propria companie de dans - Joaquín Cortés Ballet Flamenco. Spectacolele sale, "Cibayí", "Gipsy Passion", "Soul", "Live", "De amor y odio", au cules aplauzele spectatorilor în turnee din întreaga lume. Cortés a fost deseori invitat, ca "special guest star", la cele mai importante evenimente artistice internaţionale, de la Grammy Awards la ceremoniile de decernare a premiilor Oscar şi Nobel.

De-a lungul carierei, artistul a dansat în faţa a peste 12 milioane de oameni, în 600 de locaţii diferite, iar picioarele lui sunt asigurate pentru suma de trei milioane de euro. În paralel, Joaquin Cortés s-a lansat şi în cinematografie, jucând în filmele unor regizori de renume, ca Pedro Almodovar, Carlos Saura, Manuel Palacio şi Spike Lee.

Joaquin Cortés a fost prezent de trei ori şi în România, ultima oară cu ocazia unui spectacol susţinut în 2008, la Sala Palatului din Capitală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG