joi, 29 aprilie 2010

A murit Furio Scarpelli, un maestru al comediilor italiene

Scenaristul Furio Scarpelli, considerat unul dintre maeştrii filmelor de comedie italiene, autorul scenariului peliculei "Cel bun, cel rău, cel urât/ The Good, the Bad and the Ugly", a murit la vârsta de 90 de ani, potrivit presei italiene, citată de AFP.

Scenaristul italian a decedat în noaptea de marţi spre miercuri, a declarat Filiberto Scarpelli, nepotul cineastului, citat de agenţia de presă Ansa.

Începând din 1949 - şi colaborând adeseori cu Agenore Incrocci, Furio Scarpelli a semnat scenariile a peste 140 de lungmetraje, printre care se numără seria foarte populară "Toto".


 

Pentru Dino Risi, Scarpelli a scris scenariile filmelor "La marcia su Roma" (1962), "I mostri" (1963) şi "In nome del popolo italiano" (1971). Furio Scarpelli a semnat scenariile unor filme regizate de Ettore Scola, precum "Teresa la ladra" (1973) şi "C'eravamo tanto amati" (1974), în care fraza pronunţată de unul dintre personaje a fost, de atunci, citată ca marca unei întregi generaţii: "Credeam că vom schimba lumea, dar lumea ne-a schimbat pe noi".


 

Cu un umor înţepător, Furio Scarpelli a devenit celebru pentru dialogurile sale minimaliste şi sardonice, care au contribuit la succesul western-ului spaghetti "The Good, the Bad and the Ugly" (1966), cu Clint Eastwood în rolul principal.


 

Nominalizat de trei ori la Oscar, ultima oară pentru "Poştaşul/ Il Postino", de Michael Radford, în 1994, Furio Scarpelli a scris ultimul său scenariu anul trecut, pentru un film regizat de Stefania Sandrelli, intitulat "Christine Cristina", care va fi lansat în Italia săptămâna viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG