vineri, 23 aprilie 2010

Sfântul Gheorghe – purtătorul de biruinţă şi aducătorul de sănătate

Sfântul Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie, este un simbol al biruinţei, ocrotitorul forţelor terestre din armată, dar şi, în concepţia populară, aducător de sănătate, de numele său legându-se mai multe obiceiuri ale muncilor agricole de primăvară.


 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (n. 275/280 - m. 23 aprilie 303) este pomenit de aproape toate bisericile creştine, de obicei pe data de 23 aprilie.


 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conţină date despre viaţa sa. Ceea ce se ştie despre el a fost scris ulterior, în Evul Mediu.


 

Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sfântul Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţamintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.


 

Martorii suferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sfântul Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze. Întrucât Sfântul Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale.


 

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul forţelor terestre ale Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului). Este totodată patronul Angliei, al Georgiei şi al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfântului se serbează cu mese bogate şi cu daruri.


 

În conştiinţa populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numerose biserici purtând hramul său. Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.


 

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o invenţie târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu suliţa un balaur. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec al lui Perseu şi Andromeda.


 

Sărbătoarea de Sfântu Gheorghe era termenul de la care se tocmeau ciobanii, până la Sfântul Dumitru (26 octombrie). În ziua de Sfântul Gheorghe, feciorii îl aruncă în apă pe cel care a arat prima dată în primăvara aceea. Pentru bunul mers al lucrurilor, oamenii de la sat se scăldau într-o apă curgătoare, pentru nu a se îmbolnăvi tot anul şi pentru a se curăţa de rele. Tot în dimineaţa zilei de Sfântul Gheorghe, fetele se spală pe faţă cu rouă, pentru a fi frumoase. Potrivit credinţei populare, dacă de Sfântul Gheorghe este rouă, tot anul va fi bogat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG