vineri, 23 aprilie 2010

Roman Polanski la un pas de a fi extrădat în Statele Unite ale Americii

Curtea de Apel din California a respins, joi, cererea formulată de cineastul Roman Polanski - acuzat că a întreţinut "relaţii sexuale ilegale" cu o minoră, în 1977 - de a putea fi judecat în lipsă, deschizând astfel drumul către extrădarea regizorului franco-polonez în SUA, potrivit AFP.

O cerere similară a fost deja respinsă de un judecător din Los Angeles, în luna ianuarie.

Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveţia în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez se află în prezent în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în Statele Unite ale Americii.

Autorităţile elveţiene au declarat, în luna februarie, că nu se vor pronunţa asupra extrădării lui Roman Polanski înainte de o decizie definitivă a justiţiei americane în ceea ce priveşte judecarea acestui caz în absenţa regizorului franco-polonez.

Decizia Curţii de Apel din California deschide astfel calea către procedura de extrădare, însă autorităţile elveţiene au avertizat că această procedură ar putea dura chiar şi un an, din cauza recursurilor probabile pe care le vor face avocaţii lui Polanski.

Dorind să se asigure de "apărarea integrităţii sistemului judiciar", magistratul american a considerat, joi, că Roman Polanski va trebui "să fie prezent" pe teritoriul american în timpul procesului.

Curtea de Apel din California a respins, totodată, joi, cererea de încetare a cercetărilor împotriva lui Polanski formulată de victima sa, Samantha Geimer, care avea 13 ani în momentul producerii faptelor.

Cererea Samanthei Geimer se baza pe un presupus viciu de procedură comis în momentul instrumentării cazului. Samantha Geimer a cerut de mai multe ori încetarea urmării penale a regizorului Roman Polanski, în prezent în vârstă de 76 de ani, declarând că doreşte să închidă definitiv acest capitol din viaţa ei, la peste 30 de ani de la producerea faptelor.

În cea mai recentă cerere a ei, prezentată în martie, avocatul Samanthei Geimer declara că, după ce a fost "victima lui Polanski", clienta sa este acum "victima sistemului judiciar", care, menţinând acuzaţiile împotriva regizorului franco-polonez, o forţează astfel pe aceasta să retrăiască din nou acel calvar.

În răspunsul său, procurorul american a considerat că Samantha Geimer "nu are nicio legitimitate pentru a dicta cursul unei anchete penale şi nu este abilitată pentru a examina probele deţinute de tabăra acuzării sau de cea a apărării".

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.

Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta.

Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG