joi, 1 aprilie 2010

Un tablou de Henri Matisse, evaluat la 25 de milioane de dolari, scos la licitaţie la New York

Tabloul "Bouquet pour le 14 juillet 1919" al pictorului francez Henri Matisse (1869 - 1954) va fi scos la licitaţie pe 5 mai, la New York, cu ocazia tradiţionalei sesiuni de artă modernă şi impresionistă organizate în fiecare primăvară de casa Sotheby's, informează AFP.

Estimat la un preţ cuprins între 18 şi 25 de milioane de dolari, această lucrare cu dimensiunile de 116 centimetri x 89 centimetri va fi pusă în vânzare de un colecţionar privat european, care a achiziţionat-o în 1982, pentru preţul de 7,6 milioane de franci (1,3 milioane de dolari), un adevărat record în acea epocă pentru un tablou semnat de Matisse, a declarat Emmanuel Di Donna, care coordonează departamentul de artă impresionistă al casei Sotheby's din New York.

Tabloul nu a avut decât doi proprietari: galeria Bernheim-Jeune din Paris, ce promovează pictori impresionişti debutanţi şi care a cumpărat această pânză de la Matisse, şi vânzătorul actual.

Pictura, foarte colorată, reprezentând un buchet de flori într-o vază pictată în nuanţe de albastru şi alb, exprimă bucuria artistului şi optimismul acestuia redescoperit la sfârşitul Primului Război Mondial, după ce pictorul trecuse printr-o perioadă extrem de dificilă.

Tabloul va fi expus la Hong Kong şi Londra, înainte de a ajunge la New York, unde va putea fi văzut de colecţionari începând din 30 aprilie. Licitaţia va avea loc în seara zilei de 5 mai. Această pânză va fi piesa centrală a licitaţiei, printre celelalte 58 de opere de artă participante numărându-se picturi de Pablo Picasso, Claude Monet, Amedeo Modigliani şi Van Donghen.

Recordul de preţ pentru un tablou de Matisse a fost stabilit în februarie 2009, când o pânză pictată de artistul francez în 1911, provenind din colecţia Yves Saint-Laurent şi Pierre Bergé, intitulată "Les coucous, tapis bleu et rose", a fost adjudecată la Paris pentru suma de 45,2 milioane de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Venetia

imagine 1 venetia imagine 2 venetia
imagine 3 venetia imagine 4 venetia

Colegii de BloG